TSH T3 ve T4 nedir?

Uzman SühaN

Administrator
TSH T3 ve T4 nedir?
Tiroid bezi, boynun ön orta hattında, gırtlağın hemen altında bulunan; sağ ve sol olmak üzere iki lobtan oluşan ve normalde 15-25 gram ağırlığında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Sağ ve sol loblar istmus denen bölümde birbirine bitişik olarak bulunur. Sağlıklı bir yetişkinde, her lob yaklaşık olarak 4-5 cm uzunluğunda ve 1-2 cm enindedir.Tiroid bezi, gelişim ve metabolizma için gerekli olan tiroid hormonlarının üretimi, depolanması ve kana salınımını gerçekleştirir.



1.jpg







Tiroid bezinin her iki yanında ses tellerine giden sinirler bulunur. Tiroid bezi, fonksiyonuyla ilintili olarak ağırlığının 5 katı kadar yüksek düzeyde bir kanlanmaya sahiptir.

TSH değerinin normalden düşük olması, tiroid bezinin fazla çalıştığını gösterir. Tsh düzeyinin yüksek olması ise, tiroid bezinin az çalıştığını gösterir. T3 ve T4 hormonlarının normalin altında veya üstünde olması tiroid fonksiyonlarının normal olmadığını ve tiroid ile ilgili bir hastalığın olduğunun belirtisidir.

Hipertiroidi tanısı, kanda T3 ve T4 hormonları ve TSH salgısı ile saptanır. Kan da serbest halde olan T3 ve T4 hormonu yüksek, TSH hormonu düşük olursa hipertiroidi teşhisidir. TSH düzeyinin normalin üstünde olması bile bu teşhisi onaylar.

Kanda serbest olan T4 düzeyi düşük, TSh düzeyi yüksek olan kişilerde, hipotiroidi vardır. Tsh değerinin yüksek, T3 ve T4 değerlerinin normal olması hipotiroidi başlangıcıdır. Bu hastalık, zamanla tiroid yetmezliğine döneceğinden hemen tedavi edilmelidir.

Tiroid hastalıklarında tüm teşhisler TSH salgısına göre yapılır. Bu nedenle TSH testi en önemli tiroid testi kabul edilir. Bağışıklık sistemi hastalıklarında, insanın kendi vücudu yabancı madde olarak algıladığı doku ve hücrelere saldırır. Hashimoto tiroiditi olarak bilinen hastalık, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve en çok görülen tiroid bezi hastalığı olarak kabul edilir. Bu hastalıkta, tiroid hormonlarının üretilmesi için gerekli olan bir proteine vücut antikor üreterek saldırır. Bu nedenle hastaların kanında, anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları normalden çok yükselir. Hipertiroidiye neden olan diğer bir bağışıklık sistemi hastalığı Graves’tir. Bu hastalığa sessiz tiroid denilir. uzun süre bekleyip bir anda ortaya çıkabildiği gibi diğer tiroid hastalıklarına da dönebilir.
 
Geri
Üst