Tüp Bebeğe kısıtlama geliyor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Tüp Bebeğe kısıtlama geliyor
1 Haziran 2008 tarihinde yürürlüğe girecek 5510 Sayılı Kanun'da yapılması gereken değişiklikleri içeren; "5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı", Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 29 Kasım 2007 tarihinde Başbakanlık'a gönderilmiştir.

Üreme güçlüğünün, tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunun benimsenerek 2005 yılından beri tüp bebek tedavisine destek veren devlet, yeni kanunda / kanun tasarısında, tüp bebek tedavisi ile ilgili, mevcut uygulamaya göre, kısıtlayıcı düzenlemelere yer verilmiştir.

Yeni Kanun / tasarı ile tüp bebek yardımı alma hakkında getirilen kısıtlamalar ve haklar:

1. Yürürlükteki mevzuatta Kadın 40 yaşına kadar 3 kez bu tedaviden yararlanabiliyor. Ay, gün olarak, 40 yaşını dolduran hastalar tedaviden maalesef yararlanamıyorlar. 5510 sayılı yeni kanunda ise kadının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması gerekmektedir.

2. Yürürlükteki mevzuatta üç denemeye kadar tedavi hakkı varken, yeni kanunla en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere yardımcı üreme yöntemi tedavileri ödenecektir.

3. Yürürlükteki mevzuatta sağlık hizmetinden faydalanma hakkı bulunanların tüp bebek tedavisi için ek bir koşul aranmazken, yeni kanun ile en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması şartı gelmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca 03 Ocak 2008 tarihinde yayınlanan 2007/96 sayılı genelge ile SSK sigortalılarının bundan böyle sağlık karnesi verilmeyeceği ve TC kimlik numarası ile provizyon alınabileceği belirtilmiştir. Bu işlem tüp bebek tedavilerini de kapsamakla birlikte, yeni kanun ile getirilen en az beş yıl genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması şartı sağlık karnesinin aranmaması koşulu ile bağlantılı değildir.

4. 5510 SK ile : Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutarı belirleyen "katılım payı" getirilmektedir. Yürürlükteki mevzuatta, devlet katkısı için hak sahiplerinden herhangi bir katkı alınmazken, yeni kanun ile yardımcı üreme yöntemi tedavisinde katılım payı ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25 oranında uygulanacaktır. Yürürlükteki mevzuatta 1.240.-YTL olan devlet katkısı için hastalar herhangi bir katkı ödemezken, yeni mevzuatta hastalar bu miktarın birinci denemede 372.-YTL, ikinci denemede ise 310.-YTL katkı payını ödeyeceklerdir. Bu durumda Katılım payı, tedavi eden kurumun degil, GSS'nin geliri olmakta ve hastane ya da eczane, katlım payının tahsilinde görevlendirilmiş bulunmaktadır.

5. Yürürlükteki mevzuatta devlet katkısı dışında, cepten ödeme miktarı için sınır bulunmamaktadır. Yeni kanun tasarısı ile genel sağlık sigortası kurumunun belirlediği rakamın %20 sine kadar özel merkezler fark alabilecektir.

6. Şayet Sosyal Güvenlik Kurumu Özel merkezlere %20 ilave ücret hakkı verirse bu durumda vatandaş birinci deneme için devlete 372.-YTL, tedavi olduğu merkeze ise 248 .-YTL olmak üzere toplam 620.-YTL cepten ödeme yapacaktır. Kanun gerekçesinde : "Hastanın kendi tercihleri nedeniyle maliyetleri artıran durumlarda dahi alınabilecek ilave ücretler için tavan belirlenmiştir" hükmüne yer verilmiştir.

7. Tüp bebek tedavisi yöntemi ayaktan statüsüne girdiğinden, İlaçlar için katkı payı uygulaması yeni kanunda da devam etmektedir.

8. Yürürlükteki mevzuatta üniversite hastanelerinde öğretim üyelerine ödenen fark ücretleri, yeni kanunda da korunmuştur.

9. Yürürlükteki mevzuata göre Tüp bebek için zorunlu tutulan sağlık kurulu raporu, Sağlık Bakanlığı eğitim/araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerine verilmiştir. Yeni mevzuatta ise sağlık kurulu raporu zorunlu olmakla birlikte hastanelerin belirlenmesi yetkisi Sosyal Güvenlik Kurumu'na bırakılmıştır.

kaynak:dunyagazetesi.
 
Geri
Üst