Tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlar

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlar
Bu konu;tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar,tüp bebek tedavisi hakkında bilgiler vermektedir



Çocuk sahibi olamayan çiftlerin baş vurduğu en son adım tüp bebek tedavisidir.Tüp bebek tedavisi hem maddi,hem manevi açıdan biraz sıkıntılıdır.O yüzden biraz sabır gerektiren bir aşamadır.Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar biraz pahallıdır.Genelde hastalar gebelik elde edilmişse ,elinde kalan ilaçları ihtiyaç sahibi olanlara vermektedir.Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar,hakkındaki ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

tup-bebek-108.jpg




Follitropinler (Puregon, Gonal F) ileri teknoloji ile (DNA rekombinasyonu) üretilirler. İçinde FSH bulunan bu ilaçlar, laboratuar ortamında doku kültürlerinde geliştirilirler. Diğerlerine göre daha yeni olup, her ampuldeki ilaç dozları standarttır. Cilt altı veya kas içine enjeksiyonla kullanılabilirler.
Ürofollitropinler; hp-FSH (Fostimon) da kullanılabilecek başka bir seçenektir.
Lutropin alfa (rekombinant LH, Luveris)
Menotropinler ( Menagon (hMG), Menopur, (hp-hMG), Merional (hp-hMG) FSH ve LH hormonlarının saflaştırılmaları ile elde edilirler. Saflaştırmada, menopozdaki kadınların idrarları kullanılır. hMG kas içine, hp-hMG subkütan enjeksiyonla kullanılır.
Tüm bu ilaçların yan etkilerini gözden geçirirsek;

Yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu (OHSS): Gelişme riski, tedavi sırasında yumurtalıklarda gelişen follikül sayısı ve serumdaki östradiol hormonunun yüksekliği ile doğru orantılıdır. Hafif, orta, şiddetli formlarda gelişebilir.
Hafif ve orta şiddette olan OHSS’da karında şişkinlik, yumurtalıklarda büyüme, rahatsızlık hissi, kilo artışı ve bulantı vardır. Yaklaşık % 10 oranında görülür. Şiddetli formda ise karın aşırı derecede şişer, şiddetli karın ağrısı, aşırı kilo artışı, nefes darlığı, idrar miktarında azalma, bulantı, kusma ve ishal görülür. Görülme sıklığı % 3′den daha azdır. Şiddetli formda yakından izlem ve tedavi için genelde hastaneye yatış gerekir. Bu form çoğunlukla gebeliğin olduğu hallerde görülür ve tablonun düzelmesi beklenenden uzun sürebilir. Bazen şiddetli OHSS’den kaçınmak için , tüm embriyoların dondurularak ileride transferi gerekebilir.
Çoğul gebelik: Tüp bebek uygulamaları sırasında çoğul gebeliklerin oluşumu birçok faktöre bağlıdır. Yaş, ilaçlara verilen yanıt, embriyo kalitesi, rahim içine transfer edilen embriyo sayısı çoğul gebelik riskini belirler.
Sık görülen yakınmalar:Enjeksiyon alanında ağrı ve/veya kızarıklık, baş ağrısı ve yorgunluk

GnRH Analogları- GnRH-a (Suprecur, Suprefact, Lucrin, Synarel,Decapeptyl)Tiplerine göre burun yolu ile (intranazal), cilt altı (subkutan) veya kas içi (intramusküler) enjeksiyonlarla kullanılırlar. Yumurtalıklardaki folliküllerin istenilen zamandan önce olgunlaşma ve çatlayıp atılmalarını engellerler. Lokal cilt reaksiyonları (kızarıklık v.b.), baş ağrısı, sıcak basmaları ve psikolojik değişiklikler gibi yan etkileri olabilir. Tüm yan etkiler ilaç kesildikten bir süre sonra düzelir.
GnRH antagonistleri (Cetrotide, Orgalutran )
GnRH analoglarının yerine kullanılmak üzere geliştirilen ilaçlardır. Yapılan çalışmalarda; GnRH-a’ larına göre, tedavi süresini kısalttıkları, kullanılan gonadotropin dozu ve OHSS riski azalttıkları saptanmıştır.

hCG (Pregnyl,Charagon )
Genelde yumurta toplama işleminden 33-36 saat önce uygulanır. Yalnız kas içine ve hem kas içine hem de cilt altına uygulanabilen preparatları vardır. Yumurtaların olgunlaşmasını sağlarlar.

r-hCG (Ovitrelle)
Yumurtaların olgunlaşmasını sağlayan, rekombinant teknoloji ile üretilmiş, cilt altına uygulanan daha yeni form preparatlardır.
Progesteron (Crinone, Progestan, Prognex)
Doğal bir hormon olup döllenmiş yumurtaların (embriyoların) rahim içine implante olmalarına-tutunmalarına yardım ederler. Yan etkileri; göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, bulantı, sıvı tutulması, halsizlik, ruh halinde değişiklik, depresyon, vajinal kullanımda ise bunlara ek olarak vajinal kaşıntı ve tahriş hissidir. Eğer daha önceden damarda kan pıhtılaşması, emboli ya da tromboflebit öyküsü varsa kullanılmaları özel dikkat gerektirir.
 
Geri
Üst