Tüp bebek tedavisinde başarısızlığın nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavisinde başarısızlığın nedenleri
tüp bebek tedavisinde başarısızlığı etkileyen faktörler,tüp bebek tedavisinde başarı şansını artırmanın yolları,tüp bebek neden tutmaz,tüp bebeğin tutmasını engelleyen faktörler,başarısız tüp bebek tedavisi hakkında bilgiler

tt.jpg


Tüp bebek doktorunuz kısırlık tedavilerinin başarı oranlarını anlattığında, o güne kadar sonuç elde edemeyişinizin getirdiği ümitsiz bekleyişinizden dolayı yüzde ‘0’ olan şansınızın yüzde 20’lere, yüzde 50’lere yükseldiğini görüyorsunuz. Bu harika, artık bir ışık göründü, zarlar atıldı, bu kez ‘rakamlarla kumarınız’ başladı. Tüp bebek te deneme yaptığınız her siklus, oranlar ve siz karşı karşıyasınız. Ve siz umutlu olmak zorundasınız.

başarısız tup bebek denemeleri abratuvar embriyoloji (2) tüp bebek tedavisi altında olan bir çift ‘en iyi sonucu umut ederken, en kötü sonuca hazırlıklı olmalıdır’.
Bu aslında hayatta peşinden koştuğumuz bütün hayallerimiz için böyle olmalıdır. Pozitif sonuç için umutlu olmalısınız, yoksa bu kadar zahmeti çekmek hiç kolay değildir. Üstelik amacınız belli; tüp bebek yöntemi ile anne ve baba olmak. Bu üzerinde her çabayı sarf etmeye değecek bir hayal. Ancak olumsuz bir sonuca karşı hazırlıklı olmalısınız. Sonuçta rakamlara göre bazılarımız başaramayacak ve kabul etmeseniz de siz de o bazılarından biri olabiliriz. Bu hiç kolay bir yük değildir.

Sonuç olumluysa her şey yolundadır.

Artık zorlu yollardan çıkıp, dinlenme vaktiniz gelmiştir. Mutluluğunuzu çevrenizle paylaşmak kolaydır. Yaşadığınız zorlu tüp bebek tedavisi sonuç vermiştir. Tecrübeleriniz belki hayatta artık daha güçlü olmanıza da yardımcı olacaktır. Kötü anılar çabuk unutulur, yeter ki boşluk başarıyla doldurulsun.

Ancak sonuç olumsuz, attığınız adımlar ne kadar ileriyse, yani tedavi protokolünüz tüp bebek veya mikroenjeksiyon gibi son basamak düzeyine ulaşmışsa yaşanan olumsuzluklar üzüntünüzü o kadar büyütecektir. Hele de bu tedaviler tekrarlandıkça önünüzü göremez hale gelip sizi çözemediğiniz büyük bir karmaşanın içine sürükleyecektir.

“Daha başka ne yapabilirim?”

“Manevi ve maddi olarak tükendik.”

“Mikroenjeksiyon son basamak değil miydi?”

“Artık hamile kalmamı sağlayacak bir ihtimal kalmadı.”

“…mı-mi-mu?”

Karamsar dünyanızdan kurtulmak için ilk önce tüp bebek doktorunuzla görüşmelisiniz.

Farklı tedavi şekilleri ve değişiklikleri yapabilmek için ilk önce tüp bebek doktorunuzun denemesi ve sonuçlarını görmesi gerekmektedir. İşte bu süreç uzadıkça umutsuzluklar büyümektedir. Bilmelisiniz ki tedavilerin kişiselleştirilmesi sürecinde tüp bebek doktorları birer terzi gibi doğru kumaş- beden-model seçerek size uygun tedaviyi seçiyorlar ve bu bazen zaman alabiliyor.

Mesela, mikroenjeksiyon denemesi yaptıktan sonra yumurta, sperm ve embriyo kalitesi hakkında bilgi edinebilirler.Embriyo kalitesinde bir sorun varsa bunu geliştirmek adına bazı metabolik testler yapabilir, kilo verme, beslenme şeklinde değişikler gibi basit önlemlerle daha iyi sonuçlar elde edebilirler. Ya da tubal faktör yüzünden tüp bebek tedavisi uygulanan hastalarda herhangi bir sebeple tüplerin çalışmadığı ve normalden geniş, içinde sıvı birikimi olan yani hidrosalpenks yapısına sahip bir hastayla karşılaştıklarında bu bir sorun yaratabilir.

tüp bebekte başarısızlıkPeki tüp bebek doktorları böyle bir durumda nasıl bir tedavi programı planlanlamalılar?

Hidrosalpenks varlığında transfer sonrası fallop tüplerinden rahim iç katmanı olan endometriyal boşluğa geçen embriyolar için zararlı özellikteki sıvı içeriği tutunmayı etkileyebilir. Bu nedenle, bir sonraki denemenizden önce veya embriyo transferi öncesi laparoskopik yöntemle tüplerin bağlanmasını önerebilirler.

Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemesi veya tedavi sonrası biyokimyasal gebelik yani kanda gebelik testinin pozitif olmasına karşın gebelik gelişiminin devam etmemesi durumlarında, her iki eşin kromozom analizlerine bakarak herhangi bir genetik sorun var mı, kontrol edeceklerdir. Bir problem varsa preimplantasyon genetik tanı (PGD) uygularlar. Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri olan hastalarda, ileri kadın yaşı olması halinde yine preimplantasyon genetik tanı uygulayabilirler.
 
Geri
Üst