Tüp bebek yaptırmak caizmidir ?

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Tüp bebek yaptırmak caizmidir ?
Tüp bebek , normal yolla gebelik ihtimali olmayan yada gebe kalma ihtimali düşük olan, doğurganlık problemi yaşayan, hamile kalmaya olanak sağlayan bir tedavi yöntemidir. Çiftler bu tedavi sayesinde , bebek sahibi olabilmektedirler .


tüp bebek.jpg



Bebeği olmayan hanım kardeşlerim bana tüp bebek yaptırmak caiz mi? , tüp bebek yaptırmanın islami hükmü nedir gibi sorular soruyor. Tüp bebek tedavisi ile alakalı islami hükümleri siz kardeşlerim için kaleme alıp yazıya döküyoruz.
Çocuğun olmaması Aile içinde sıkıntı ve huzursuzluk yaratan bir olgudur. Çocuğun olmaması kadından yada erkekten kaynaklanıyor ve bu problem boşanmalara sebep olabiliyor.Çocuğun olmama sebebi iyi araştırmalı ve tıbbın tüm olanaklarından yararlanılmalıdır.Ehil bir doktora görünmeden hiç bir ilaç kullanılmamalı koca karı ilaçlarına itibar edilmemelidir. Zamanımızda kanıta , bilimsel metotlara dayalı modern tıp büyük oranda gelişmişlik göstermiştir bundan menfaat sağlamak gerekir.

Tüp bebek nedir ?

Yazımızın başındaki tanımdan da anlaşılacağı gibi tüp bebek tedavisi kadın ve erkekte çoğalmaya (üreme) dayalı rahatsızlıklarda uygulanan bir işlemdir. Erkekte sperme dayalı faktörler , kadında yumurtlamaya bağlı sebepler den tüp bebek tedavisi yapılır. Kişilerin tüp bebekteki başarı şansı birden fazla nedene bağlıdır. Kadının yaş etmeni , kadının yumurtasının kalitesi , tüplerdeki hasar ,erkeğin kötü alışnalığını olması alkol sigara gibi, erkeğin spermin kalitesi başarıyı etkileyen faktörlerdir.

Tüp bebek nasıl yapılır ?

Kadından alınan yumurtalar , baba adayından alınan spermler laboratuvar ortamında döllendirilir. Laboratuvar da spermle yumurtanın döllenmesi beklenir . Takriben bir kaç gün beklenir. Spermle yumurtanın döllenmesinden oluşan embriyo kadının rahmine yerleştirilir .Belli bir zamandan sonra kadının hamile olup olmayacağı testlerle anlaşılır. Tüp bebek kısaca bu şekilde yapılır.

Tüp bebek yapmak caiz mi ?

Tüp bebek tedavisinde karı - kocanın yumurtası ve spermi kullanılır. Eşler arasında uygulanan bu tedaviyle çocuk sahibi olmak caizdir. Fakat kadına başka bir erkekten alınan spermle hamileliğin sağlanması caiz değildir. Bu zinaya girer .

Sperm ve yumurta bankasından çocuk sahibi olmak caiz midir?

Caiz değil kesinlikle haramdır. Yumurtası olmayan kadınlar başkalarının yumurtasını bağışladığı yumurta bankalarına başvurmaktadır. Eşinin spermiyle başka bir kadının yumurtası döllenip kadının rahmine yerleştirilmektedir. Dinimizce bu uygulama zina hükmü taşımaktadır. Aynı zaman da kadının kocasının da hiç spermi yoksa kadın sperm bankasına başvurmakta ve burada ne olduğu belirsiz kişilerin spermini kullanarak hamile kalmaktadır. Bu uygulamada zina hükmündedir. Kesinlikle haramdır.Bu şekilde çocuk sahibi olmak nesep karışıklığına yol açmaktadır. Fakat bir erkek kendi spermini bankaya koymuşsa ve bu spermini ilerde nikahına alacak kişi için kullanacaksa bunda bir sakınca yoktur.

Aşılama yapmak haram mı?

Aşılama safhasında kadına bir takım ilaçlar verilerek yumurtalıkları uyarılır. Beklenen süre geldiğinde kocasından alınan spermler aşamalardan geçerek kadının rahmine bırakılır. Eşler arasında bu tedavi ile çocuk sahibi olmanın sakıncası yoktur. Aşılama bu şekilde yapılırsa caizdir. Tüp bebek ve aşılama tedavisi verdiğimiz bilgiler doğrultusunda uygulamayı meşru kılan bir gayedir. Başka birine ait yumurta ve spermin kullanılması islam fıkhında haramdır. Keza döllenen embriyonun tohum sahibi karı -koca değildir.

Her şey takdiri ilahidir ve yaradan her şeyin hayırlısını tecelli etmektedir. Çocuğun olup olmaması da Mevlanın takdirine bağlıdır. Çocuğu olmayan karı-koca isyan etmemeli , derdini iyi araştırmalı ve bol dua etmelidir. Yüceler yücesi , Ulu Allah'ın isteyen herkese hayırlı nesiller bahşetmesini temenni ediyorum. Selam ve dua ile.
 
Geri
Üst