Türkiye 2009 yılında yine TL'ye dönecek

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Türkiye 2009 yılında yine TL'ye dönecek
300 milyon dolarlık bir harcamayla paradan altı sıfır atılarak 1 Ocak 2005'ten itibaren başlayan YTL uygulaması, 1 Ocak 2009 tarihinde son bulacak

Paradan altı sıfır atılarak, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren başlayan Yeni Türk Lirası (YTL) uygulaması, 1 Ocak 2009 tarihinde sona erecek. Türkiye Cumhuriyeti para biriminden 'Yeni' ibaresini kaldıran Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan 'Yeni' ibareleri kaldırılmasını kapsıyor.
Tedavüle sürülecek Türk Lirası ve tedavülden çekilecek Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paralar hakkında Merkez Bankası Kanunu ile Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun'un ilgili hükümleri uygulanacak.
Getirilen ek maddeyle, kararın uygulanmasına ilişkin çalışmalarda ve uygulanmasında karşılaşılan tereddütleri gidermeye ve gerekli düzenlemeleri yapmaya Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakan sorumlu tutuldu. Ayrıca, görev alanlarına giren konularda düzenleme yapmaya Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilendirildi.



300 milyon dolar harcanmıştı

YTL'ye geçiş nedeniyle, yeni para basımı, tanıtım kampanyaları, yazılım ve yazarkasa değişimleri başta olmak üzere yaklaşık 300 milyon dolarlık harcama yapmıştı. YTL'ye dönüşteki net harcama tutarı bazı kuruluşların dönüşüm işlemlerini kendilerinin yapmasından dolayı tam olarak hesaplanamamıştı.
Merkez Bankası, TL'yi YTL'ye dönüştürmek için yaklaşık 20 milyon dolar harcamıştı. Yazarkasalar ise YTL'ye 100 - 110 milyon dolar harcayarak uyum sağlamıştı. Bankalar ise yaklaşık 4 milyon dolar civarında bir harcama yaptı. Yazılım şirketlerinin YTL'ye uyumu ise 120 milyon dolara mal olmuştu.
 
Geri
Üst