Türkiye bir günde 117 milyon dolar faiz ödüyor

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Türkiye bir günde 117 milyon dolar faiz ödüyor
Türkiye, bu yılın ilk dokuz aylık döneminde günde ortalama 117 milyon dolar faiz ödemesi gerçekleştirdi.

Ekonomide yaşanan daralmanın etkisiyle hedeflenen bütçe gelirine ulaşamayan hükümet, yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefini tutturulabilmek için dolaylı vergi artışına dayalı 'önlem paketi'ni gündemine alırken, Hazine yılbaşından bu yana faiz yükümlülüğünü düzenli biçimde yerine getirdi.

Geçen yılın ikinci yarısında yükselen faizler nedeniyle iç borçlanmanın daha yüksek maliyetle gerçekleştirilmesinin bu yılın aynı dönemine yansıyan etkisiyle giderek artan faiz ödemeleriyle, bütçeye yılın tümü için konulan ödeneğin yüzde 81'i ilk dokuz ayda tüketildi. Bu yıl ocak - eylül döneminde toplam faiz ödemeleri 42 milyar 771.6 milyon YTL'ye (31.9 milyar dolar) ulaştı.


Faiz ödemesi arttı

İç talep daralmasına bağlı olarak dolaylı vergi tahsilatının yavaşlaması sonucu toplam vergi gelirlerindeki artışın yüzde 5.5'te kaldığı anılan dönemde, faiz ödemelerindeki artış ise yüzde 13.7'ye ulaştı.

Buna göre dokuz aylık dönemde saatte yaklaşık 5 milyon, günde ortalama 117 milyon, haftada 1 milyar 97 milyon ve ayda 4 milyar 700 milyon dolar faiz ödemesi gerçekleştirildi.

Milliyet
 
Geri
Üst