TÜrkİye'de Arkeolojİ

PaSikA

Yeni Üye
Üye
TÜrkİye'de Arkeolojİ
Anadolu'da ilk sistemli Türk Kazisina 1881'de O.Hamdi Bey'in kisisel çabalariyla baslanir.Ardindan,daha önceki pek önem verilmeyen tarihi eser kaçakçiligina bir son verilerek yakin zamana dek yürürlükte bulunan "Asar-i Atika Nizamnamesi" (Eski Eserler Yasasi) çikarilir.O.Hamdi Bey, bu konuda sadece yasal girisimlerle de yetinmez; "Sanayi-i Nefise" (Güzel Sanatlar Mektebi) yi bir imparatorluk müzesi haline getirmekle Türk müzeciliginin de kurucusu olur.Sidon ve diger yörelerde yaptigi kazilar ve ortaya çikardigi çok degerli eserlerle O.Hamdi Bey,hakliolarak "Türk Arkeolojisi'nin babasi ünvanini alir.

Türkiye'de arkeoloji Cumhuriyetin ilanindan sonra Atatürk'ün ilgisiyle önem kazanir.P.O. Arik ve H.Z.Kosay'in olusturduklari ekiplerle gerçeklestirilen Ahlatlibel ve Alacahöyük kazilari ilk Türk Kazi ekipleridir.Türk Tarih Kurumu'nun kurulup kazilara mali destek saglamasi ve kazir raporlarinin Kurum Matbaasinda yayinlanmasi yurdumuz Arkeolojisine yapilan
önemli katkilardir.

Türkiye'de arkeoloji ögretimi önce Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde,sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Cografya Fakültesi'nde,Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1973'de kurulus çalismalarini tamamlayan,Arkeoloji Bölümü ise ilk 1975/76 yilinda ögretime açilir.

Türkiye'de kazi yapmak yasalara baglidir.Kazi yapmak isteyen bilim adami ya da uzman kazi için gerekli parasal destegi,TTK'nin,T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi,Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlügü'nden ya da üyesi oldugu bir bilim kurulusundan -Üniversiteden- saglar.Kazi izni ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi,Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlügü'nün Önerisiyle Bakanlar Kurulu tarafindan verilir.Kazilarla ele geçen buluntularin tümü kazi mevsiminin bitiminde en yakin müzeye teslim edilir.
 
Geri
Üst