Türkiyede kürtaj yasalmı?

Uzman SühaN

Administrator
Türkiyede kürtaj yasalmı?
kürtaj kaçıncı haftada yapılır,kaçıncı haftaya kadar kürtaj yapılır,kürtaj komplikasyonları,kürtaj sonrası yapılıcaklar,kürtaj hakkında bilgiler


Kürtaj bazen istekli bir şekilde olunan, bazen de mecbur kalınıp anne sağlığı ya da farklı durumlarda yapılan bir uygulamadır. Bu süreç her iki durumda da kadınlar için çok fazla yıpratıcı bir süreç olduğu için özellikle stres ve üzüntü çok fazla kendini baş göstermektedir. Bu sebeple Kürtaj olduktan ne kadar sonra adet görürüm? Sorusuna net bir cevap verilemiyor .adet stres ile çok orantılı olduğundan dolayı bu süreç hemen bir sonraki regl tarihinizde olabilir ya da bir iki ay sonraki bir süreçte olabilir.

Kürtaj olduktan ne kadar sonra adet görürüm? Diye ortalama olarak bilgilere baktığımızda genellikle yaklaşık 1 ay sonra olunduğunu görüyoruz. Adet süresinde ilk zamanlar uzun sürme ya da kısa sürme gibi durumlar olabilir bu gayet normaldir. Unutmayınız ki yaşadığınız bu olay hiç kolay bir süreç değildir ve sizleri her anlamda zorluyor olacaktır. Sizlerde 3 aydan uzun bir süre regl olamıyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız. Kürtaj sonrasında muayenenizi olarak gebeliğin tamamen sona erip ermediğini kontrol ettiriniz.
k.jpg








Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Serbest

Genel anlamda kürtaj (küretaj) rahim içinden doku almayı ifade eder. Çok sık olarak, rahim içindeki gebeliğin sonlandırılması amacıyla uygulanır. Bunun dışında, tanı amacıyla biopsi veya tedavi amacıyla da uygulanabilir. Bu durumda bu işleme ‘probe küretaj’ denir.

Kürtaj Hangi Durumlarda Serbest

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj, yasalara göre ‘son adet tarihinden itibaren 10 hafta’ ile sınırlıdır. Buna ‘yasal tahliye veya küretaj’ denir. Yasalar gereği bu işlemi ülkemizde sadece kadın doğum uzmanları yapmakla yetkilidir. Yapılan işlem doktor ve hastası arasında gizli kalır.

Kürtaj Yasal mı

Eğer anne adayının ciddi bir hastalığı varsa ve gebelik onun için ciddi bir risk oluşturuyorsa veya gebeliği için zararlı ama kendisinin mutlaka kullanmak zorunda olduğu ilaçlar kullanıyorsa hastaya ‘terapotik küretaj’ uygulanır. Bu işlem için birden fazla doktorun onayının gerekli olduğu sağlık kurulu raporuna ihtiyaç vardır.

Gebelik takibi sırasında bebekte ileri derece bir sakatlık veya kalp atışının olmadığı tespit edilmişse yine terapotik küretaj uygulanır
 
Geri
Üst