Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası İle İlgili Yazı ve Şiirler Burada

T

TİTAN

Forum Okuru
Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası İle İlgili Yazı ve Şiirler Burada
tutum yatırım türk malları haftası belirli günler ve haftalar yazılar şiirler ile ilgili bilgiler burada melekler. Her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında Belirli Günler ve Haftalar kapsamında Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası kutlanır melekler :) Okul yıllarınızdan hatırlarsınız. O hafta içinde yerli malları kullanmanın önemi, tutumluluk nedir, nasıl tutumlu olunur gibi konularda öğrenciler bilinçlendirilir. Eskiden her öğrenci evinden bir yiyecek çeşiti , çerez ya da meyve getirirdi ve annelerimizin yaptığı bu yiyeceklerle yerli malları haftasını kutlardık. Bu makalemizde de Tutum Yatırım ve Yerli Malları Haftası ile ilgili olarak derlediğimiz Tutum Yatırım ve Türk malları haftası ile ilgili yazı şiirleri sizlerle paylaşmak istiyoruz melekler :)


turk_mali-28d.jpg



İnsanın kazancını, malını, zamanını verimli bir şekilde ve gerektiği gibi kullanmasına tutumluluk adı verilir. Tutumluluk asla cimrilik değildir ve her insanın tutumlu olması gerekir. Tutumlu insan, eşyalarını güzel bir şekilde kullanır, onları gerektiği gibi korur ve muhafaza eder. Zamanını boşa geçirmez, faydalı işlerle değerlendirir.



Tutumlu insan sadece kendi eşyalarına değil, toplumda ortak kullanılan elektrik, su, doğalgaz gibi maddeleri de verimli bir şekilde kullanmalı, boş yere fazladan harcamalardan kaçınmalıdır. Okulda kullandığımız okula ait veya arkadaşlarımıza ait eşyaları da özenle ve dikkatli kullanmalıyız. Boşa kullanılan her kaynağın toplumun her kesimine zarar verdiği gibi kendimize de zarar verdiğini, bizi fakirleştirdiğini unutmamalıyız.



Ülkemiz Kurtuluş Savaşı'ndan çıktığı Cumhuriyetin ilk yıllarında çok fakir ve yoksulluk içindeydi. Ülkenin her köşesi çok büyük zararlar görmüştü. Atatürk bu duruma çok üzülüyor ve bu durumdaki halka bir şeyler vermek istiyordu. Atatürk 1923 yılında İzmir İktisat Kongresini topladı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde T.B.M.M.’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.



12 Aralık gününü içine alan hafta “Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyet döneminde temelleri atılan kendi kendine yeter bir toplum olmadaki ilk adım bugün de devam etmektedir. Tutum ve yatırım alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır. Yiyecek, içecek, giyecek,ders araçları ve harçlıkların verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılması alışkanlığını küçük yaşta edinen çocuklar, bu alışkanlıklarını ileri yaşlarında da devam ettirirler. Küçükken boşa akan su musluğu, gereksiz yanan lambayı kapatan çocuk bu güzel alışkanlığı büyüyünce de devam ettirir. Okul çağlarında zamanı iyi değerlendirme alışkanlığı kazanan çocuk, bu huyundan vazgeçmez. O nedenle çocukları küçük yaşlarda tutumlu olmaya özendirmeliyiz.



Tasarruf yapmak, milli kaynakların işletilmesi, yerli fabrikalar kurulması, paranın dış ülkelere gitmesini önlemek, temel tüketim maddelerini öz kaynaklardan karşılamak, ekonomimizi geliştirmek bu haftanın belli başlı amaçları içindedir. Okullarımızda 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgiler verilir. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır. Yerli malı değişik yiyecekler sınıfa getirilerek tanıtılır ve beraberce yenilir. Yerli mallarımız tanıtılmaya çalışılır.



Tutumlukla İlgili Atasözleri...

altını saklamak değil, kuruşu saklamak hünerdir
tutumluluk değersiz görünen şeyleri değerlendirmekle olur.

Sakla samanı, gelir zamanı
Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.

İşten artmaz, dişten artar.
Biriktirme, çok çalışmakla kazanıp yemekle değil, kazandıklarımızın bir kısmını bir kenara ayırmakla olur. Kazanç ne kadar çok olursa olsun, tutumlu davranılmazsa para biriktirilemez. Tasarruf, savurganlık yapmamak, tüketimi kısmakla mümkündür ancak.

Ak akçe kara gün içindir.
Emek vererek, alın teri dökerek kazandığımız para, sıkıntılı anlarımız ve zor günlerimiz içindir; bizi darlıktan bu para çekip kurtarır, rahata erdirir. Dara düşülen günlerimizde bu parayı harcamaktan da geri durmamalı, çekinmemeliyiz.

Ayağını yorganına göre uzat.
Dengeli yaşamak isteyen insan mutlaka gelirini, giderine göre ayarlamalıdır. Harcamalar geliri aşmamalı, imkânlar zorlanmamalıdır. Aksine bir hareket bütçeyi sarsar, dengeyi bozar, insanı sıkıntıya sokup rahatsız eder.

Bol bol yiyen, bel bel bakar.
Bugünün yarını da vardır. Savurganlık yapıp elindekini bol bol harcayan, düşünceli davranıp ilerisi için bir şey bırakmayan kimse, yarın geçimini temin edecek bir şey bulamaz. Başkalarına muhtaç olur, onun bunun eline bakar.

Çoğu zarar, azı karar.
Her şeyin bir ölçüsü ve bir sınırı vardır. Bunları ihlâl eden, aşan, aşırıya kaçan insan zararla karşılaşır. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için en uygun ölçü olan karar sınırında kalınmalı, öteye gidilmemelidir.

Damlaya damlaya göl olur
azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir.

Har vurup, harman savurma.

Ekmek olmayınca, yemek olmaz.

Gençlikte taş taşı, ihtiyarlıkta ye aşı.

Yerli malı Türk’ün malı, her Türk onu kullanmalı

Ayağını yorganına göre uzat.

Tutumlu olan kimse fakir olmaz.

Bugünün işini yarına bırakma.

Güvenme varlığa, düşersin darlığa.





Tutumlulukla İlgili Şiirler...

ENERJİ VE TASARRUF

Enerji ne, tasarruf ne bilelim:

Temelidir uygarlığın, insanın.

Güçlükleri üstümüzden silelim,

Enerjiyi tutumluca kullanın.



Enerjiyi elde etmek inan zor,

Hep insanlık enerjiye bakar.

Boşa harcanınca içim sızlıyor,

Enerjiyi tutumluca kullanın.



Süleyman ATISIZ



TASARRUF NE GÜZELDİR


Haydi koş, bir, iki, üç...
Gereksiz yanan ampuller,
İsraf etmeyin enerjiyi diyor.
Onu yeniden sağlamak güç...

Bak, musluk ağlıyor,
Tamir et beni diyor.
Ah, çöp kutusundaki bayat ekmekler
Fırında kalsaydım, diyor.

Kış geldi yine, pencereler
Elden geçmeli bir bir.
Gereksiz ısı kaybı nedir?
Anlattı öğretmenimiz teker teker.

Çabuk tükeniyor petrol zenginliğimiz.
Petrol demek, döviz demek.
Tüm ulusa karşı ödevimiz
Enerji tasarrufu için seslenmek.

Öner KEMAL


YERLİ MALI HAFTASI'NDA

Yerli malı giyelim,
Yerli yemiş yiyelim,
Elma, armut, fındık, nar
Yurdumuzda bol bol var.

Mersin'in portakalı,
Ankara'nın ak balı
Bursa'nın kestanesi,
Ne hoş olur yemesi.

Türk şekeri, Türk bezi,
Besler, giydirir bizi,
Sevinelim çocuklar,
Çalışsın fabrikalar.

Tarık ORHAN



Yerli Malı

Üstüm, başım, İçim, dışım.
Ayakkabım yerli malı...
Vatanını seven insan,
Yerli malı kullanmalı.

Neden param avuç avuç
Yabancıya gitsin bütün?
O paralar diken olur,
Canımızı yakar bir gün.

Yerli malı duruyorken
Yabancıya bakar mıyım?
İşçimizin emeğini
Bile bile yıkar mıyım?

Çeşidi az olsa bile,
Yerli malı, vatan malı
Başka türlü düşünenler
Varlığından utanmalı.

Hakkı SUNAT



Yerli Malı

Yerli yemiş yiyelim
Yerli kumaş giyelim.
Ülkemizin malları
Sağlam olur bilelim.

Başka ulustan alma
Sakın alıp kullanma.
Dışarıdan gelen mallar
Yararlı olur sanma.

Yabancının malını
Gitsin başkası alsın.
Şaşırma hiç yolunu
Paramız yurtta kalsın.

İbrahim ŞİMŞEK
 
Geri
Üst