Üçlü Tarama Testi Yaptırmalı mıyım?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Üçlü Tarama Testi Yaptırmalı mıyım?
Üçlü Tarama Testi- Gebelik boyunca tahliller tetkikler olacaktır. İkili üçlü dörtlü tarama testleri de bunlardan biri. Buradaki amaç aslında bebeğin gelişiminin üzerinde durmaktır. Bu tarama testlerinin asıl amacı bebeklerin gelişiminde izlenebilecek kromozomal anomalileri araştırmaktır. Bu taramada ayrıntılı olarak bebeğe ait olan 21 tizomi (down sendromu), trizomi 18 (edwards sendromu) anomalikleri kromozom bozuklukları incelenir. Üçlü tarama testi de ikili tarama testi gibi riskli durumları taramak için kullanılır. Bu testlerde 35 yaş üstü gebelikler risk grubunda yer almaktadır. Yani anne adayının yaşına bağlı olarak bu anomali durumlar artış göstermektedir.

uclu tarama testi nasil bakilir.jpg


Bu tarama için uygun zaman dilimi 16-20 gebelik haftasıdır. Aslında bunun yapılmasında önem vardır. Bu taramada anne kanı alınarak B-HCG, alfa feto protein (AFP), serbest (bağlanmamış, unkonjuge), estriol (uE3) denilen bu örneklere bakılır. Bu tarama sonucu ile birlikte anne adayının yaşı kilosu ailesindeki hastalıklar, kendisinde diyabet olup olmadığı, sigara kullanıp kullanmadığı da sorulur. En sık rastlanan bir anomalik türü de nöral tüp defektidir. Burada döllenmeden sonra 2.-3. haftada gelişimini tamamlaması gereken bu yapı herhangi bir nedenle sorunlu olması durumuna nöral tüp defekti kusuru adı verilir. Eğer bebekte nöral tüp defekti kusuru bulunuyorsa (AFP) değeri normal değerin iki katı üzerine çıkacaktır.

Trizomi 21 ve 18 zeka geriliği, kalp anomaliklerini de tartan bir testtir. Bu test yapılmadan önce bilgilerinizi doktorunuza tam ve doğru olarak vermelisiniz. Aksi taktirde endişelenebileceğiniz sonuçlar çıkabilir. Aslında şunu da belirtmek isterim ki bu testler sonuç vermez sadece risk derecesini gösterir. Bu testlere göre down sendromu için sınır değer 1/250 dir. Bu değerler arasında çıkan değerlerde bebek risk grubu içinde demektir. Tarama testleri çoğunlukla anne adaylarında bir korku ve endişe meydana getirir. Ama sonuç pozitif kabul edilse bile unutmayın ki 23 anneden sadece 1 anne adayının bebeği down sendromlu olarak doğar. Bu yüzden endişelenmeyin.

uclu tarama testi.jpg


Tabii şöyle bir durumda var ki eğer bu test değerleri aralığı 1/250 üzerinde çıkarsa bebek risk grubu üzerinde demektir. Bunun için daha detaylı inceleme yapmak için amniyosentez denilen işlem yapılır. Bunu da aslında çoğu anne adayı yaptırmak yaptırmamak arasında kalır. Çünkü bu işlem anne karnından bebeğin suyundan bir miktar sıvı çekilme işlemidir. Bu da aslında bebek için bazen riskli olabilmektedir. Ama bazı durumlarda da inceleme yapılması için şart olabilmektedir. 200 de 1 olasılıkla bebek ölümlerine de yol açabilen bir durumdur bu amniyosentez. Yine ölüm dışında erken doğum, düşük gibi sorunlara da yol açabilir. Bu işlemin eğer yapılacaksa uzman kişiler tarafından yapılması gerekir.

Down sendromu durumu 850 doğumda 1 görülen bir durumdur. Burada bebek hem zeka hem fiziksel açıdan gerilik olma durumu oluşur. Bu anomalikler tedavisi olmayan hastalıklar olduğundan mutlaka testleri yaptırmalısınız. Eğer üçlü tarama testi yanlış çıkabiliyorsa bu durumda SAT ve ultrason ölçümü arasında uyumsuzluk söz konusudur. Bu teste göre SAT yani gebe kalmadan önce en son olduğunuz adet tarihinizin ilk gününün tarihini biliyor olmanız gerekir. Ayrıca bu testler ikiz çoğul gebeliklerde de yanıltıcı sonuçlar verebilir. Örneğin benim ikiz gebeliğimde ikili üçlü tarama testlerine gittiğimde doktorum yaptırmamamı söylemişti ben yine de yaptırdım sonuç kötü çıkmadı şükür ama ikiz ve daha fazla çoğul gebeliklerde birden fazla bebek olduğu için yanıltıcı sonuçlar çıkabiliyormuş. Doktorum kötü sonuç çıktığında boşuna endişelenir hamileliğin zehir olur demişti ama Allahıma çok şükür yaptırdım ve şimdi sağlıklı 18 aylık ikizlerim var. Aslında çoğu tarama testinde risk grubunda olup sağlıklı çocuk doğuran çok anne adayı var. Bunun için bu durumda endişe ve korkuya kapılmayın.
 
Geri
Üst