Ultrasonda Gebelik Kesesinin Görülmemesi Neden Olur

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Ultrasonda Gebelik Kesesinin Görülmemesi Neden Olur
Ultrasonda Gebelik Kesesinin Görülmemesi durumu ile karşı karşıya geldiniz mi bilemiyorum ama bu durum hakkında herkesin haberdar olmasını istedim. Çünkü biliyorum ki binlerce belki de milyonlarca anne baba adayı var bebek sahibi olmak isteyen ve hamile kaldığını öğrenen anne baba adayı için bu haber dünyanın en güzel şeyi oluveriyor. Sonucunun da güzel olması tabii her anne baba adayının isteğidir ama kimi gebelikler bazen bir nedenle bazen bir nedene bağlı olmaksızın bitebiliyor. Gebelik testi hamile olduğunuzu anlamak için önemli bir etken ama kesin sonuç değil her zaman dediğim gibi. Kesin sonuç için bebek kesesinin görülmesi gerekiyor. Bunun zamanı da gebeliğin 4-5. haftasıdır. Siz 4-5. haftalarda henüz adetiniz belki yeni geçmiş oluyor. Yani 4. haftanın sonlarında büyük ihtimalle adet tarihiniz olacaktır. Eğer hamileyseniz bu kanama mümkün olmayacaktır.

gebelik kesesinin gorulmemesi.jpg


Gebe olduğunu öğrenen anne adayının keseyi görmeye giderken heyecanı ikiye belki de tarifsiz şekilde katlanır. Bu dünyanın en güzel mutluluğu ki bebeğinin ilk halini kesesini görmek bir anne adayı için tarifsiz mutluluktur. Ama bazen işte hevesiniz kursağınızda kalabilir. Bu mutluluk ileri gitmez. Ultrasonda bebeğin kesesinin görülmemesi durumunda birkaç durum olabilir. Kesenin görülmemesi zaten pozitif bir gebelikten söz edilemez. Daha önceki yazımda sizlere kimyasal ve dış gebelikten bahsetmiştim. Kimyasal gebeliğin bununla pek ilgisi yoktur çünkü kimyasal gebelikte kese görülmesine zaman kalmadan belki bazen habersizce düşük yaşayabilme durumu olacaktır. Ama test sonucu pozitif çıkmasına rağmen kese görülmüyorsa bu durumda dış gebelikten söz edilebilir. Dış gebelik durumunda döllenen yumurta rahim dışında bir yere yerleşmesinden kaynaklanır. Rahmin dışında bir alana yerleşen yumurta için dış gebelik söz konusu olur.

Dış gebelik durumu mutlaka incelemeye alınması gerekir ki çok ciddi bir meseledir. İlk olarak beta hcg testi pozitif görünür görünmez henüz gebelik yeni oluşmuş olabilir ve kese görülmek için çok küçüktür. Bunun izlemlenebilmesi için beta hcg değerinin 2000 üzerinde olması ve gebeliğin 4-5. haftada olması gerekir. Böylece kese daha rahat şekilde görülebilecektir. Eğer kese görülmüyorsa da bunda dış gebelikten şüphe edilir. Eğer anne adayı beta hcg si pozitif çıktı ve git gide düşmeye başlayan bir değer söz konusu ise bu düşükle de sonuçlanabilir. Aynı zamanda kimyasal gebelik de diyebiliriz bu duruma. Bu durumda zaten keseyi görmeye gerek olmadan gebelik kendiliğinden sonlanmış olur.

dis gebelik.jpg


Bazen çoğul gebelik durumlarında da kesenin birinin sonradan sonlanması görülebilir. Bu durum anne rahminin sağlıksız olan bir gebeliği kendi kendine sonlandırması ile sonuçlanır. Dış gebelik durumunda şaşırtıcı bir şekilde beta hcg değeri artmaya devam eder. Ama bu artmaya rağmen sağlıklı bir gebelikte döllenmiş zigot anne rahmine yerleşmiş olması gerekir. Bu devam etmesine karşın kese zamanında görülmez. Kesenin görülmemesi ile doktorunuz zaten gerekli tetkikleri yapacak ve tedaviyi başlatacaktır. Burada amaç çok geçmeden tedaviye başlamaktır zira bunun sonucu iç kanamaya bile sebep olabilir. Rahim dışında tüplere yerleşen zigot büyüyerek burada daha fazla barınamaz ve burada yırtılmalara sebep olabilir. Bu vajinal kanama olarak dışarı çıkar ama sonrası tabii sakıncalı durumlar doğurabilir. Burada en önemli durum ameliyata gerek kalmadan tedavi uygulanmasıdır.

Beta hcg hormonuna bakılarak ve aynı zamanda progesteron hormonuna bakılarak erken tanı koymak önemlidir. Bir sonraki gebeliğinizde de erken yeniden aynı durumun yaşanmaması için mutlaka doktor kontrolüne gitmelisiniz.
 
Lavişim ,konuyu anlaşılır bir şekilde anlatımın çok iyi .Anne adaylarının , daha doğrusu ilk defa anneliği tadacak olanlar için gayet faydalı bir anlatım olmuş .Ben de buraya bir kaç bilgi ekleyeyim.

Gebelik kesesi 4-5-6 haftalar da görülür. Geç döllenme gibi durumlar da , genelde 6 . haftalar da keseyi görmek mümkün olur. Geç döllenme dediğimiz , genelde adete yakın bir dönemde gerçekleşen yumurtlamanın sonucudur .Yumurtlama malum , üreme problemi olmayan sağlıklı bayanlar da iki adet döneminin ortasın da gerçekleşir. Zaman zaman düzensiz yumurtlamalar da gerçekleşebilir.Geç yumurtlama gerçekleştikten sonra gebelik söz konusu olduğu zaman bebeğin kesesini görmekte 6. haftaya sarkabilir. Bu yüzden anne adaylarımız ilk kontrollerin de bebeğin kesesini görmediği durum da paniğe kapılmasın. ..
 
Geri
Üst