Ultrasonik İncelme Yöntemi Nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Ultrasonik İncelme Yöntemi Nedir?
Ultrasonik ses dalgaları kullanılarak lokalize olmuş yağ dokusunun ve selülitli dokuların tedavi edilmesi yöntemi tıp dünyasında kavitasyon olarak da adlandırılmaya başlanmıştır. Kavitasyonda ultrasonik dalgalar vücuda dışarıdan derinin üstünden verilmektedir. Bir seans süresi 30-40 dakika arasıdır. Yağ dokusunda ki fazlalığa göre 2-10 cm arasında incelme görülürken, daha sonraki seanslarda haftada iki seans ve tedavi ilerledikçe seanslar haftada bire düşürülür. Selülitli bölgelerde yağ dokusu üzerindeki etkisi ile selülitin azaltılmasında da faydalı olur. Genellikle 8-10 seanslık tedavi programında istenilen sonuçlar alınmaktadır. Seansların haftada bir yada iki yapılması uygundur. Liposuctiona yardımcı olması için uygulanan ultrasonik dalgalar kanüllerle beraber verilmektedir.







4.jpg




Fizikte buhar dolu kabarcıkların oluşup sönümlenmesine kavitasyon adı verilir ve benzer işlem ultrasonik dalgalarla yaratıldığından bu işleme ultrasonik kavitasyon adı verilir. Uzun yıllardan beri tıpta kullanılan ultrasonik ses dalgaları, yağ dokularının eritilmesi için son on yıldır kullanılmaktadır. Hatta liposuction ameliyatları sırasında yağ dokusunun alınmasını kolaylaştırmıştır. Özellikle vazer olarak bilinen ultrason yardımlı liposuction, ikinci veya üçüncü kez liposuction olan hastalarda seçkin bir yöntemdir. Tabiki liposuctiona yardımcı olarak kullanılan ultrason ile kavitasyon amacıyla kullanılan ultrason uygulamada birbirinden ayrılmaktadır.

Ultrasonik kavitasyon, düşük frekanslı ses dalgaları ile cilt altındaki yağ dokusundaki yağ hücrelerinde ani ve yüksek basınç değişikliklerine yol açarak, mikrobaloncuklar oluşturup, bu baloncukları patlatarak yağ hücrelerinin zarlarında mekanik hasar ve parçalanarak azaltılması yöntemidir. Köpükleşme, genişleme ve patlama ile ortaya çıkan bu tabloya kavitasyon denilir. Böylece yağ hücrelerinde depo edilen yağ sıvı hale dönüşerek, yağ asitlerinin serbest kalmasına ve lenf yollarından yağ dokusundan uzaklaşmasını sağlar. Yağ asitleri karaciğerde metabolize edilerek, vücuttan atılır. Ultrasonik kavitasyon yöntemi diğer dokularda herhangi bir hasara yol açmaz. Farklı frekanslarda uygulanan ultrason değişik derinliklerdeki yağ dokularını eritmede faydalı olur. Ultrasonun frekansı azaldıkça daha derin yağ dokulara etki ederken, arttıkça da daha yüzeyel yağ dokularını eritir.


Lenfatik drenajı hızlandırarak parçalanan yağların yani yağ asitlerinin atılımı da hızlandırılabilir. Bunun için beautyvibe ve pressoterapi kavitasyonun etkisinin daha arttırıyor. Serbest yağ asitleri kas dokusunda enerjiye çevrilerek kullanılırken, karaciğer ve böbrekten dışarı atılımı sağlanır. Bu işlemin faydası da bir hafta sonra yağ kitlesindeki azalmayla kendini gösterir. Ultrasonik kavitasyonun avantajı ağrı, sızı ve morluğa yol açmaması ve seans sonrası hastanın normal yaşamına devam edebilmesidir.

Ultrasonik kavitasyon uygulamada tek başına yapılabildiği gibi öncesinde hipoosmolar sıvı enjeksiyonu ile ya da sonrasında akustik dalga tedavisi yapılarak, yada manyetik alan tedavisi ve lenfatik drenaj tedavileri eklenerek de yapılabilir. Hipoosmolar sıvı enjeksiyonu ile kombine edildiğinde mutlaka drenaj tedavisinin de eklenmesi öneriliyor. Ultrasonik kavitasyon kesinlikle liposuction yada karın, popo, bacak ve kol germe gibi ameliyatların alternatifi olmamakla beraber ek destek olarak oldukça etkili olmakta ya da cerrahi gerektirmeyecek kadar az yağ birikimi olan hastalarda başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.
İlk seansta yağ dokusunun fazlalığına göre 2-10 cm arasında incelme görülürken, daha sonraki seanslarda haftada iki seans ve tedavi ilerledikçe seanslar haftada bire düşürülür. İlk seanstan sonraki seanslarda incelme azalarak devam etmektedir. Tedavi yağsız diyet ve bol su ile desteklenmelidir. Bel, karın, göbek, kol, basen ve sırttaki diyetle bile erimeyen yağ lokalizasyonlarını eritmek için kullanılan ultrasonik kavitasyon yöntemi selülit görünümünün azalması ve cilt ciltaltı dokularının sıkılaşmasını da sağlamaktadır. Tabiki selülit ve sıkılaştırma için enerji ve uygulama süreleri değiştirilerek kullanılmaktadır. Ultrasonik kavitasyon seansı öncesi ve sonrası yapılan ölçüm ve değerlendirmelerle incelme oranları hastaya da rahatlıkla gösterilebilmektedir.
Bir bölgeye uygulama süresi 8-40 dakika arası olmalıdır. İşlem sırasında ve birkaç sonrasında hasta uygulanan bölgede ısı hissedebilir. Selülitli bölgelerde yağ dokusu üzerindeki etkisi ile selülitin azaltılmasında da faydalı olur. Genellikle 8-10 seanslık tedavi programında istenilen sonuçlar alınmaktadır. Haftada bir yada iki seans yapılması uygundur.

Kavitasyon seansından önceki ve sonraki gün de mutlaka hastanın en az 2,5 litre su tüketmesi gerekir. Aslında bu miktar bir kişinin günlük ortalama tüketmesi gereken su miktarıdır. Kavitasyon seansları haftada bir ya da iki olarak yapılmaktadır. Bir seans ise 30-40 dakika sürmektedir.

Ultrasonik kavitasyon ağrı vermeyen cerrahi olmayan ve morarma yapmayan bir uygulama olup, hasta seanslar esnasında ultrasonik kavitasyon yapılan yerde ısı hisseder; ve ultrasonik dalganın şiddetini arttırdıkça artan bir uğultu sesi duyabilir. Ses ve ısı üçüncü bir kişi tarafından dışarıdan gözlenemez.

Ultrasonik kavitasyon tek başına uygulanabildiği gibi uygulama alanına belirli formüllerde solüsyonlar verilerek, ya da AWT ile kombine edilebilmektedir. Tek başına uygulama ve AWT ile kombinasyonda haftada bir veya iki seansta yapılabilir. Islak yöntem olarak da bilinen solüsyonla birlikte uygulanırsa, bir veya üç seans şeklinde yapılır ki, seanslar arasında iki hafta olmalıdır. Dolaşım bozuklukları olanlarda ultrasonik kavitasyona manyetik alan tedavisi de eklenebilir. Lenfatik drenaj tedavileri her durumda ultrasonik kavitasyona yardımcı olarak kullanılmalıdır.

Liposuction veya germe ameliyatlarının gereksiz olduğu ya da hasta tarafından istenmediği durumlarda kullanılan ultrasonik kavitasyon kesinlikle cerrahi uygulmalara alternatif bir yöntem değildir. Zaman zaman liposuctiona destek için de cerrahi öncesi ve/veya sonrası uygulanılabilir. Liposuction sonrası ameliyat sahasında ortaya çıkan elastikiyet kaybıyla beraber sarkma veya dalgalanma durumunda da AWT ile beraber kombine dilerek destek tedavisi olarak kullanılabilir. Çok ağır yağlanma olgularında hem ameliyat öncesi hem de sonrası uyulanması faydalı olacaktır. Estetik uzmanları uygulamaların diyet ile de desteklenmesi gerektiğini belirtirler.

Ultrasonik kavitasyon cinsiyet farkı gözetilmeden kullanılabilir. Ultrasonik kavitasyon yaptıran kişilere kilo fazlası varsa diyet önerilebilir, ancak bölgesel yağlanma için diyet uygulaması gerektirmez. Yakabilecekleri kaloriden fazla yemek yememeleri yeterlidir. Beraberinde tempolu spor yapılması önerilir. Çoğu hastanın İstanbul gibi yoğun trafik ortamında yaşadığı düşünülecek olursa, tedaviye beatyvibe tedavisininde eklenmesinin faydası yadsınamaz. İlk seansta bile yağ dokusunun yumuşadığı hissedilebilir. Yedinci günden sonra daha belirgin hale gelir. Yapılan araştırmalar ve gözlemler 15.günden sonra yağ dokusunda ki azalmanın rahatlıkla görülebildiğini göstermektedir. Ultrasonik kavitasyon erkeklere de uygulanabilmektedir.

Ultrasonik kavitasyon hamile, emziren kadınlar, kalp pili ve stentli hastalar, kronik karaciğer hastalığı olan hastalarda uygulanması önerilmez.
 
Geri
Üst