Üniversite Doğru Tercihi Nasıl Yapılır Haydi Gelin Öğrenelim!

M

Misafir

Forum Okuru
Üniversite Doğru Tercihi Nasıl Yapılır Haydi Gelin Öğrenelim!

Üniversite Doğru Tercihi Nasıl Yapılır

Üniversite Doğru Tercih yapmak için


Sizlere daha önce https://www.meleklermekani.com/faydali-bilgiler/210464-2012-universite-gecme-notu.html hakkında bilinmesi gereken ve merak edilen bilgileri aktarmıştık. Şimdi ise üniversitede doğru tercih nasıl yapılır diyen tüm arkadaşlarımız için, bu yazımızda üniversitede doğru tercih yapmak için ilgili tüm bilgileri aktarıyoruz.


universite-30c.jpg



Tercih yapma süreci sınava hazırlanma sürecinden daha zor ve stresli bir hal alabilmektedir. Bu yüzden tercihi doğru yapmak çok önemlidir. Tercih yaparken bir anlamda hayatınız ile ilgili karar veriyorsunuz. Yazdığınız bir bölüm sizin hayatınız, işiniz olacak.

2012 yılı tercih süreci önceki yıllarla kıyasladığımızda daha fazla önem arz etmektedir. Bu yıl tercih sürecine denk gelen alan için alan dışı (0,12-0,15) farkın ortadan kalkması, kontenjanlarda oluşan büyük artış, sınava giren öğrenci sayısındaki rakamların değişmesi, eğitim fakültelerinin bir çoğunun ikinci öğretim programlarının kapatılması Açık Öğretim fakültesinin 4 yıllık programlarının kontenjanlı olması gibi değişiklikler 2012 yılı tercihlerinin hassasiyetini ortaya koymaktadır.

Doğru tercihin anahtarı

-Yapılacak ilk şey sınav sonuç belgesinin doğru yorumlanmasıdır. Öğrenciler sınav sonuç belgesindeki hangi puan ve başarı sıralarını kullanacaklar? Yapılacak olan tercih eğer sınavsız geçiş ile gidilen program ise okul başarı puanları dikkate alınacaktır. Açık Öğretim tercihi yapılacaksa sol sütundaki ham puanlar, diğer tüm programlar için yerleştirme puanları (orta sütundaki Y harfli puanlar) dikkate alınacaktır.

- Kılavuz doğru anlaşılmalıdır. Kılavuzda Tablo-3A daha çok sınavsız geçişle gidilen 2 yıllık ön lisans programlarını, Tablo-3B YGS puanıyla gidilen 2 yıllık ön lisans programlarını, Tablo 4 ise 4-6 yıllık lisans programlarını içermektedir.

-Kılavuzun en önemli kısımlarından biri de kuşkusuz özel koşullardır. Özel koşullara tercihin anahtarı diyebiliriz. Örnek olarak; bazı bölümler bağlı olduğu üniversitenin olduğu şehirde değil de başka şehirde eğitim veriyor olabilir. Ya da İngilizce eğitim veren, İngilizce hazırlığı mecburi olan bölümler var. Eğer öğrenciler kılavuzu doğru okumazlar ise yerleştiklerinde sürprizlerle karşılaşabilirler.Tercihi yaparken puandan ziyade başarı sıralarını dikkate almakta fayda var.
 
Geri
Üst