Uyku Apne Sendromu Belirtileri

Uzman SühaN

Administrator
Uyku Apne Sendromu Belirtileri
uyku apnesi neidr,uyku apnesinin belirtileri,uyku apnesinin tedavisi,uyku apnesi hakkında bilgiler


q.jpg






Horlamayı basite almayın! Uyku apnesi sizde de olabilir.Horluyorsanız en kısa zamanda bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına giderek tedavi olmalısınız.


Yüksek sesli horlama
Horlamanın zaman zaman kesintiye uğraması ve ardından derin, gürültülü bir solunum ile birlikte horlamanın devam etmesi
Dinlendirici uyku uyuyamama
Sabah yorgun kalkma
Gün içerisinde uyku hali konsantasyon güçlüğü, unutkanlık
Sabah başağrısı
Gece sık tuvalete gitme
Erkeklerde ereksiyon güçlüğü
Kadınlarda adet düzensizliği
Çocuklarda horlama, nefes alma güçlüğü
Huzursuz uyuma, gündüz hiperaktivite ve okul başarısında düşüklük




Nasıl Teşhis Edilir?Horlama şikayeti ile gelen hastalara ilk olarak bir takım şikayetlerinin olup olmadığını anlayabilmek için anamnez alınmalıdır. Tanı koymak için en önemli basamak ayrıntılı ve tam kulak burun muayenesinin yapılmasıdır. Tüm bunlar değerlendirildikten sonra uyku laboratuvarlarında bir gece uyutularak, uyku sırasında birtakım parametreler ölçülerek uyku testi yapılmalıdır. Uyku laboratuvarı sonuçlarına göre kişinin horlamasının yaşamı için bir tehdit oluşturup oluşturmadığı anlaşılabilir ve tedavinin planlanması için birtakım değerlerden yararlanılır.



Nasıl Tedavi Edilir?Horlama ve uyku apnesi tedavisi şüphesiz tanıya dayanır. Bu, burun allerjisi, burunda deviasyon dediğimiz kemik ya da kıkırdak eğrilikleri ,burunda tıkanıklığa yol açan et büyümeleri ya da mevcut bir enfeksiyonun (sinüzit gibi) tedavisi gibi ilaç tedavisi ya da burun cerrahi girişimleri içerebilir. Horlama ve uyku apnesinin tedavisi için günümüze dek birçok yöntem kullanilmistir. Bunlar kilo vermeden baslayarak küçük dil, yumusak damak ve bademciklerin alindigi daha komleks cerrahilere kadar uzanan birçok tedavi yöntemini içerir.Eğer horlama pozisyonel ise yani sadece sırtüstü yatmakla ortaya çıkıyorsa en basit tedavi yöntemi pijamanın arkasına bir cep dikip içine bir tenis topu yerleştirmek olarak tanımlanabilir. Böylece kişi sırtüstü yatamayacak ya sağına yada soluna döneceği için horlaması eğer pozisyonel horlama ise fayda sağlanacaktır.



Horlayan ve uyku apnesi olan kişilere aşağıdaki önerilerde bulunuyoruz:
*Sportif bir yaşam biçimi seçilmeli ve bu sayede kas tonusu arttırılmalı

*Uyku ilaçları, sakinleştirici ilaçlar ve antihistaminik dediğimiz uyku getirici özelliği olan allerji ilaçlarının uykudan önce alınmaması

*Uykudan 4 saat önce alkol alımından sakınılması

*Uykudan 3 saat önce aşırı yemekten sakınılması

*Aşırı yorgunluktan sakınılması

*Uykuda sırtüstü yatmak yerine yana yatmak tercih edilmeli

*Evde horlamayan kişilerin sizden önce uyuması için onlara süre tanınması
 
Geri
Üst