Uykuluk peynirli tarifi

MEÇHUL

Daimi Üye
Üye
Uykuluk peynirli tarifi
uykuluk nasıl yapılır uykuluk tarifi nedir çökelekli tarifler
Şahsen ne olduğunu ilk başlarda anlamadım ama araştırma yapınca ne olduğunu anladım.Ne yalan söyleyeyim ilkkez duydum:)Bilenler yada bilmeyipte hoşuna gidenler buyrun peynirli uykuluk tarifi.

Uykuluk nedir?bilmeyenler için=)
kuzunun boynunda gırtlakla et arasında kuzunun emdiği sütlerin birikmesinden oluşan özel bir ettir. Asla yağlı değildir. Piyasada satılan yağlı çözler uykuluk değildir. Onlar bağırsak civarında oluşan yağ bezeleridir.


uykuluk1-1409.jpg


Uykuluk Peynirli (2-3 Kişilik)

Malzemeler
500 gr Uykuluk (3 saat soğuk suda bekletilmiş)
1 Soğan (doğranmış)
1.5 Çorba Kaşığı Maydanoz (ince kıyılmış)
1 Defne Yaprağı
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Kahve Kaşığı Karabiber
1 1/4 Su Bardağı Sek Beyaz Şarap
60 gr (4 çorba kaşığı) Tereyağ
30 gr (1/4 su bardağı) Un
180 gr (1 1/2 su bardağı) Kaşar Peyniri Rendesi


Yemeğin Tarifi
Peynirli uykuluk uykuluğun peynirle örtülüp ızgarada üstü kızarıncaya kadar pişirilmesiyle hazırlanan lezzetli bir yemektir.

Uykulukları büyük bir tencereye koyup üstünü örtecek kadar su ekleyiniz. Tencereyi harlı ateşe oturtup suyu kaynatınız. Kaynayınca tencereyi ateşten alıp 10 dakika bir kenarda bekletiniz.
Delikli kepçeyle uykulukları kağıt peçete üstüne çıkarıp sularını süzdürünüz. (Pişme suyunu dökünüz.) Uykulukları tezgaha koyup 15 cm büyüklüğünde parçalara kesiniz. Uykuluk soğan maydanoz defne yaprağı tuz ve biberi orta boy bir kaseye koyunuz. Ustüne şarabı döküp 30 dakika bir kenarda bekletiniz.
Delikli kepçeyle uykuluk dilimlerini marinaddan kağıt peçete üstüne çıkarıp süzdürünüz. Marinadı ince tel süzgeçten orta boy bir kaseye süzüp bir kenara bırakınız. (Süzgeçte kalan posaları atınız.)
Büyük bir tavaya 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağ koyup orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca uykuluk dilimlerini koyup arasıra çevirerek her yanlarını 10-15 dakika kızartınız.
Tavayı ateşten alıp bir delikli kepçeyle uykuluk dilimlerini yayvan ateşe dayanıklı bir cam kaba aktararak sosu hazırlayana kadar sıcak kalmalarını sağlayınız.
Önce ızgaranızı iyice kızdırınız.
Kasedeki süzülmüş marinadı orta boy bir tencereye boşaltıp harlı ateşte kaynatınız. Kaynayınca tencereyi ateşten alıp bir kenara bırakınız.
Küçük bir tencerede kalan 30 gr (2 çotba kaşığı) yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca tencereyi ateşten alıp tahta bir kaşıkla unu azar azar katarak pürtüksüz bir bulamaç elde ediniz. Orta boy tenceredeki maninadı sürekli ama yavaş yavaş karıştırarak ekleyiniz. Sosu 2-3 dakika koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz. (Sosun tadına bakıp gerekirse biraz daha tuz biber ekleyiniz.)
Tencereyi ateşten alıp kaşar peyniri rendesinin yarısını katarak peynir eriyinceye kadar sürekli kanıştırınız. Sosu uykuluk dilimlerini üstüne döküp kalan kaşar peyniri rendesini üstüne serpiniz. Tabağı ızgaraya sürüp 5 dakika peynir eriyip üstü kızarıncaya kadar pişiriniz.
Tabağı ateşten alıp servis ediniz.

uykuluk2-5184.jpg


 
Geri
Üst