Uzaya tek yönlü bilet alacak kişi aranıyor!

ESDE

Hamiş Melek
Uzaya tek yönlü bilet alacak kişi aranıyor!
uzay, astronot, fuze, roket, nasa konularini incelemektesiniz


Sevgili Melekler,

Bugün insanoğlunun aya ayak basışının 40'ıncı yıldönümü. Dünya bunu bir dizi etkinlikle kutlarken NASA, temelli uzayda kalmak üzere yolculuğa çıkacak gönüllü kişiler arıyor.


u-169.jpg



İnsanoğlunun aya ayak basışının yıldönümü ABD'de bir dizi etkinlikle coşkulu biçimde anılıyor. Florida'daki Kennedy uzay üssünden 16 Temmuz 1969'da Saturn 5 roketiyle yola çıkan Apollo 11, dört gün sonra 20 Temmuz'da Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins'i dünyadan 384 bin kilometre uzaklıktaki aya ulaştırdı.

Neil Armstrong, aya ilk ayak basan insan olarak, o unutulmaz sözleri söylemiş; "Bir insan için küçük, insanlık için dev bir adım" demişti.

Armstrong ve Aldrin, yaklaşık 2.5 saat ayın yüzeyinde kaldıktan sonra kendilerini yörüngede komuta modülünde bekleyen Collins'le birlikte 24 Temmuz'da dünyaya döndü.

İnsanlı ay yolculuğu projeleri bir süre daha devam etti ve 14 Aralık 1972 tarihinde astronot Gene Cernan'ın "Geri döneceğiz" diyerek ayı terk etmesiyle son buldu.

Uzay merakı bitmeyen insanoğlu, güneş sistemindeki gezegenleri insansız uzay araçlarıyla incelemeyi sürdürüyor ve gelecekte Mars'a insanlı uçuşu hedefliyor.

Aya yolculuğun 40'ıncı yıl dönümü nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nde müzeler, uzay merkezleri ve özel kurumlar tarafından kutlamalar ve etkinlikler düzenleniyor.


40 yıl önce insanı aya ayak bastıran yolculuk, aslında bilimsel meraktan ziyade soğuk savaştaki askeri rekabetin bir ürünüydü. Apollo 11'in yola fırlatılışından üç gün önce Sovyetler Birliği aya Luna 15 adlı bir insansız araç göndermişti.

Soğuk savaş ortamında Sovyetlerin hedefi Luna 15'in, aydan kaya örnekleri toplayıp dünyaya getirmesi ve dikkatleri Amerika'nın bir kaç gün sonraki muhtemel zaferinden biraz olsun uzaklaştırmasıydı. Ancak Luna 15 ayın yüzeyine çakıldı ve geri dönemedi.

r_hke1ymgj736skyx4ro1s-b5.gif



Tek yön bilet

İnsanoğlu'nun aya ayak basışın 40'ıncı yıldönümünün kutlandığı bugün, İngiliz The Guardian gazetesinin sayfalarında yeni uzay araştırmalarıyla ilgili bir habere yer verildi.

Uzaya gitmek herkesin harcı değil ama farzedelim ki bu şans yüzünüze güldü. Herhalde biletiniz gidiş-dönüş olsun istersiniz. Ama Guardian'ın haberine göre üst düzey bir Nasa yetkilisi, ileride temelli uzayda kalmak üzere yolculuğa çıkacak gönüllü aranabileceğini söylüyor.

Nasa'nın uzay keşfi sistemlerinden sorumlu yöneticisi John Olson, Guardian'a verdiği mülakatta, 'Tarihe baktığımız zaman geri dönüşü olmadan kendini yollara atan insanları çok gördük' diyor. Amerika'ya gitmek için gemilere binip okyanusu geçenler gibi.

John Olson, bu yüzyılın ortalarına kadar insanlığın Mars'a ulaşacağını tahmin ediyor. Bu zaman zarfında dünyanın uydusu ay, bir mola yeri gibi hizmet verecek. Ve astronotlar Mars'tan sonra daha da uzak gezegenlere doğru uzayın keşfini sürderecek.

Nasa yetkilisi, bu araştırmalar için on yıllarca uzayda kalmayı ve belki de hiç dönmeme riskini göze alan gönüllüler bulmakta sanıldığının aksine hiç zorlanılmayacağını düşünüyor.

Kitleleri kim ayağa kaldıracak

Almanya Koblenz’de yayımlanan Rhein Zeitung insanoğlunun Ay’a ayak bamasının 40. yıldönümü vesilesiyle yer verdiği yorumda, uzay araştırmaları kapsamında insanlığı bekleyen yeni görev ve hedeflere dikkat çekiyor:

“Ay’a iniş bir tiyatro ve oyundan çok, hasar almış milliyetçilik hissinden kaynaklanan siyasi rekabetin bir sonucuydu. Peki bu yarışın aşıldığı ve tüm dünyanın devasa sorunlarla karşı karşıya kaldığı günümüzde gücümüzü ne denli ortaya koyabiliyoruz? Ay kaşifliğinden gelen bir gelenekle yeni enerji kaynakları arayışına girmeli, iklim değişikliğiyle mücadele için yeni çözüm yoları bulmalıyız. Apollo misyonlarında gösterilen ilerleme azmi yeniden en önemli varlığımız olan eğitim ve araştırmayı tetikleyebilir. Dünya hedeflerini çoktan koymuş durumda ancak kim atağa kalkıp, kitleleri harekete geçirerek geri sayımı başlatacak?“
Düsseldorf’ta yayımlanan Westdeutsche Zeitung da ABD Başkanı Obama yönetimindeki Amerikan uzay araştırmalarını değerlendiriyor:

“Tam 40 yıl sonra Amerikan uzay araştırmaları programı yerlerde sürünüyor. Uzay yolculukları beklemede, Kongre yeni misyonlara kaynak aktarmak istemiyor. Ancak uzay araştırmaları ve yeni yolculukların başına gelebilecek en kötü şey Başkan Obama’nın bu konudaki tutumu olabilir. Obama, Ay ve Mars yolculuklarına para harcamak istemiyor. ABD Başkanı, bunun yerine alt yapı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını istiyor.”
 
Geri
Üst