Uzmanından Balık Pişirme Tavsiyeleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Uzmanından Balık Pişirme Tavsiyeleri
sardalya kızartma sardalya kızartması
Her yaştan kadın erkek çoluk çocuk balığı tüketmeli ve sıklıkla mutfaklarımıza koymalıyız.En vitamınli ve doğal besinlerin başında gelen balığı en lezzetli ve uygun şekilde pişirmeniz için sizlere uzmanından gerekli olan tavsiyeleri paylaşıyorum.

balik-koku-3644.jpg

Çimşit, ızgaranın, en doğal ve sonucu en lezzetli balık pişirme şekli olduğunu belirterek, "Izgara yapacağımız balığı kayık tabağa koyup üstüne zeytinyağı dökelim. Izgaraya atmadan önce yağın içinde bir iki kez çevirelim. Balıklar büyükse iki yanına bıçakla çizikler atarsak içinin daha iyi pişmesini sağlarız" dedi.

Balık ızgarada pişerken yanından ayrılınmaması gerektiğine dikkati çeken Çimşit, "Çünkü balıklar çok çabuk pişer. O nedenle balıkları alevli ateşte değil de orta ateşte pişirelim. Kömür ateşi alevli olursa, balığın kuruyup yanmasına, tat ve lezzetinin de kaybolmasına neden olur" diye konuştu.

Derisi yanmadan balığın ızgaradan alınması gerektiğini vurgulayan Çimşit, şöyle devam etti: "Ama içinde de en küçük bir pembelik görülmemesi lazım. Büyük balıklar pişerken içi çatalla kontrol edilebilir. Izgara yapacağınız balığı asla una bulamayın. Balık ateşi, ateş de balığı görecek. Yağsız balıktan ızgara yapılmaz. Izgara yapacağımız balıkların kılçıklarını çıkarmadan pişirirsek çok daha lezzetli olur. Ayrıca balık sıcak yenir. Elleri yakacak kadar. Ateşin üzerinden alınır alınmaz yenmeli, asla bekletilmemeli ve soğutulmamalı."

Kızartma tavsiyeleri

Çimşit, balık kızartmanın inceliklerini de anlatarak, "Öncelikle balığı tavaya koymadan, yağın uygun sıcaklığa gelmesini beklemeliyiz. Şayet kızgın hale gelmesini beklemeden tavaya dizersek, balıklar yağı çekecek, rengi soluk, eti çok gevşek olacak. Dolayısıyla balıkların görüntüsü kötü, sindirimi de fazla yağ çektiğinden zor olacaktır" dedi.

Kızartma yaparken bir kez yağ kullandığına işaret eden Çimşit, şöyle konuştu: "Hatta tavanın bir yüzüne kullandığım yağı sızdırıp atar, diğer yüzüne de yeni yağ dökerim. Pişen balık kapak yardımı ile tabağa aktarıldıktan sonra tekrar yeni bir tabağa daha aktarılır. İstersek tabağın içine kağıt peçete serip balığı peçetenin üzerine koyabiliriz. Bu sayede kızartma yemekten kaçınan insanlara da kızartmanın zevkini tattırmış oluruz."

Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli

Kızartma yapılacak balığın kızgın yağa yavaşça dizilmesi gerektiğini vurgulayan Çimşit, "Böylece tavamızdaki yağı soğutmamış oluruz. Aksi durumda yağı soğuturuz, böylece balık yağı çeker, rengi soluk, lezzeti de fazla yağ çektiğinden güzel olmaz" diye konuştu.

Balık pişerken arada bir tavanın sallanması gerektiğini belirten Çimşit, "Böyle yaparsak taze balığımızın tavaya yapışmasını önleriz" dedi.

Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.

Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır. Yanmış yağda, gereğinden fazla pişen balık hem lezzetsiz hem de sağlık açısından zararlı olur. Balığı çok fazla pişirirsek lezzetli olan yağlı kısmı kaybolur" dedi.

Çimşit, balığın kısık ateşte ve az pişirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
mawimmmmmmmmm paylaşımınn için teşş bayılırımm balığa özlelikle hamsiye :deli: off canımm çekti
 
Bizim eve hiç hamsi girmez ve gireceğinide sanmıyorum:D
Genelde bizim evde levrek ve çipura yenir dün akşamda bu gelenek bozulmadı hahaha

Birde gerçekten en faydalı balıkların başında sardalye geliyor kızlar mevsiminde sardalye yi bol bol tüketmemiz gerekmekte:tik:
 
Geri
Üst