Vajinal hijyen nasıl sağlanır ?

Uzman SühaN

Administrator
Vajinal hijyen nasıl sağlanır ?
Bahse girerim ki vajinanızın kendi kendine temizleme mekanizması olduğunu bilmiyordunuz ! Vajina, doğal salgıların yardımı ile kendisini temiz tutacak şekilde tasarlanmıştır. Vajina, serviksten vajinal açıklığa kadar uzanan bir kadının vücudundaki kas tüpüdür.Birçok kişi, belki de siz de , bir vulva ve vajinanın aynı şey olduğunu düşünüyorsunuz. Aslında bunlar vücudunuzun iki ayrı parçasıdır. Vajinanız aslında bir iç organ olup, vulvanız dıştadır. (vajinal dudaklar, klitoris ve vajina açılımı içerir) Bu kısımların her ikisi de son derece önemlidir ve kolayca tahriş olabilmektedir.

vajinal hijyen.jpg



Vajina neden kokar vajina kokusu nasıl geçer ?


Bütün kadınlar vajinal sağlığı konusunda endişe duymalıdır. Sağlıklı vajina, doğal olarak asidiktir ve enfeksiyonları kovmaya ve normal pH seviyesini korumaya yardımcı olan zengin miktarda faydalı bakteri içerir. Doğal adet döngüsünün bir parçası olarak döneminizden başka , vajinanızdan açık veya beyaz sekresyonlar üretmek normaldir. Bu mukus rahim boynundan serviks olarak doğal olarak üretilir.Vajinal akıntı her zaman kötü bir işaret değildir.Vaginal deşarjın karakteri ve miktarı menstruasyon döngüsü boyunca değişir.Sağlıklı akıntı güçlü bir koku veya renk içermez. Rahatsız bir ıslaklık hissedebilirsiniz, ancak vajinanızın çevresinde kaşıntı veya ağrı olmamalıdır.


Vajinanın yıkanması

Sağlıklı vajina, doğal olarak asidiktir ve enfeksiyona karşı savaşan ve pH seviyelerini normal tutan oldukça yararlı bakteriler içerir.Parfümlü sabun, jel ve antiseptiklerden kaçınmak iyi bir fikirdir; bunlar vajinadaki sağlıklı bakteri ve pH düzeylerini etkileyebilir ve tahrişe neden olabilir.

Kokulu mendil ve vajinal deodorantlar

Bu parfümlü ürünler vajinanın sağlıklı doğal dengesini bozabilir. Vajinanızın sağlıklı kalması için suyla ve sade bir sabunla yıkayın. Vajinanın bir kokusu olması normaldir.Vajinal koku üreme siklusunun farklı zamanlarında değişebilir ve her zaman enfeksiyon veya hastalık belirtisi olarak düşünülmemelidir.Vajinanızın güçlü bir kokusu varsa mutlaka hekime görünün.

Vajina hijyeni nasıl sağlanır ?

Doğal sabunları kullanın :
Vücudunuzu doğal olmayan maddeler içeren kokulu sabunlarla yıkamak tahrişe neden olabilir ve vücudunuzun doğal dengesini bozabilir. Olası tahrişlerden kaçınmak için doğal bileşenlerden oluşan kokusuz sabun seçin . Vajinanızın içine sabun koymayın . Vajinanın doğal pH'sını yok edebilir, bu da kokulara ve diğer sorunlara neden olabilir
Düzenli duş alın:
Günde en az bir duş almak vücudun her yerinde olduğu gibi vajinada oluşabilecek bakterilerin yok olmasına neden olur.
Tuvallette doğru silinin :
Önden arkaya silin ve hiçbir şeyi kaçırmamaya özen gösterin. Ters yönde silme, bakterileri vajinaya süpürüp bir enfeksiyona neden olabilir.
Nefes alabilen iç çamaşırı giyin:
Aşırı derecede nemli bir ortam bakteri oluşumuna neden olabilir; bu nedenle çok sıkı olmayan iç çamaşırı giyin, tercihen pamuklu.
Sağlıklı bir diyet tercih edin:
Bazı gıdalar vücudunuzun şeker, bakteri ve kimyasal bileşikler dengesini değiştirebilir.
Enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı kendinizi koruyun:
Güçlü, tatsız bir vajinal kokunun başlıca nedenleri, maya ve bakteriyel enfeksiyonlar dır.Dikkatli davranın ve olasılıklara karşı kendinizi koruyun

Cinsel ilişki vajinal kokuya neden olabilir :

Herhangi bir yabancı bakteri vajinanızdaki dengeyi değiştirebilir, bu nedenle bazı cinsel uygulamalar vajinaya semen girmesine izin vermek gibi bir kokuya neden olabilir . Koku değişikliği geçicidir , ancak bunun farkında olmaya değer.

Cinsel ilişki sırasında korunun :

Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması karşı korumaya yardımcı olur cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi HIV , genital herpes , frengi , belsoğukluğu , genital siğiller ve klamidya . HIV ve genital herpes gibi bazı hastalıkların tedavisi yoktur. Ve diğerleri, genital siğillere neden olan insan papilloma virüsü gibi kansere neden olduğu veya başka hastalıklara neden olduğu biliniyor. Vajinaya zararlı bakterilerin girmesini önlemek için oral veya anal seksten vajinal seks yaparken prezervatif kullanın ..

İç çamaşır seçimi :

İç çamaşırı seçiminiz söz konusu olduğunda, vajinanızın tercihi pamuktur. Pamuklu iç çamaşır nefes aldığı ve nemi emdiği için enfeksiyon riskini düşürür.

Kadınsı hijyen ürünleri

Koku gidermek ve tazelemek için sunulan iddialarla kandırmayın. Vulvanın bu ciddi sunuma ihtiyacı yok. Çoğu zaman bu ürünler sinir bozucu ve ciddi alerjik reaksiyona neden olabilecek kimyasallarla dolu. Vulva ve vajina hormona duyarlı dokular olduğundan, bu duyarlılık menopozdan sonra ve menstruasyon sırasında da artar. Yine, ihtiyacınız olan tek şey temiz su ve kokusuz sabun.


Farkında olmayabilirsiniz, ancak dengeli ve besleyici bir diyet , bol miktarda sıvı içmek vajinal ve üreme sağlığının anahtarıdır. Aslında bazı gıdalar vajinal sağlık problemlerinin tedavisinde etkili olabilir. Kızılcık suyu ve yoğurt maya enfeksiyonlarını önlemeye ve bunların tedavisinde yardımcı olabilir. Ve vajinal kuruluk yaşarsanız, doğal yağlanmaya yardımcı olabilecek zayıf bir östrojen formunu içeren daha fazla soya ürünü tüketebilirsiniz.

Vajinal enfeksiyonlardan korunmanın yolları ve vajinal hijyen konusuna değindik. Vajinal sağlığınızı korumak için düzenli olarak ayrıca jinekolojik muayeneden geçmenizi öneriyoruz..
 
bir çok kadının vajinal kokuyu önlemesi için deodorant yada krem kullandığını duymuştum. Oysa çok zararlı bana göre .Kozmetikler hep kimysal içeriyor. Eğer koku enfeksiyon kaynaklı değilse su ve sabunla kolayca vajinal kokudan kurtulmak mümkün.Ayrıca sık sık iç çamaşır değişmeli pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.
 
beyza hanım merhaba bende aşırı derecede sarı akıntı var çokta kötü kokuyor .internetten baktım tuvaltten sonra yıkanma şekli neden oluyormuş. ben arkadan öne yıkıyordum bilmiyordum bu nedeni olabilirmi birde ne yapmalıyım.teşekür ederm.
 
Geri
Üst