Vajinal Histerektomi nasıl yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Vajinal Histerektomi nasıl yapılır?
vajinal histerektomi nedir, vajinal histerektomi ameliyatı kimlere yapılır,vajinal histerektomi ameliyatı nasıl yapılır, vajinal histerektomi komplikasyonları , vajinal histerektomi ameliyatı hakkında bilgiler

v.jpg


Hasta ameliyat masasında “litotomi pozisyonu” adı verilen pozisyondadır. Bu pozisyonda bacaklar birbirinden ayrık ve açıktır. Daha sonra rahim ağzı aletle aşağıya çekilerek rahmi tutan ve asan bağlar ile rahimi besleyen damarlar tutulup, kesilip, bağlanarak rahimin dışarıya çıkarılması sağlanır.

Daha sonra vajina kubbesinde bulunan kesi yeri usul ve anatomisine uygun tekrar kapatılmaktadır.


Vajinal histerektomi’nin (VAH) hasta açısından bir iyi tarafı da idrar torbası sarkması ve rahim sarkması ile bunların neden oldukları idrar kaçırma gibi sorunların da aynı seansta düzeltilebilmesi olanağının olmasıdır.

Hastalar 1 ay sonra kontrole çağrılmaktadır.Problem saptanmamışsa cinsel ilişkiye başlanmasına izin verilebilir.

Histerektomi Ameliyatlarının Komplikasyonları
Hem karından (TAH) hem de vajinal yoldan yapılan hiterektomi ameliyatlarının ameliyat sonrasında bir takım problemleri (komplikasyonları) olabilmektedir.

Histerektomi yaptırmadan önce bu riskleri bilmeniz gerekmektedir. Bu tür komplikasyonlar genelde nadir olarak izlenmektedir. Bunlar:
Mesanenin, bağırsağın ya da üreterin (böbrek ve mesane arasındaki tüp) yaralanması
Kan naklini gerektirecek kanama
Kanamanın kontrol altına alınması ya da yaranın onarılması için yeniden bir ameliyat gereksinimi.
Pelviste ya da kan dolaşımında enfeksiyon riski
Bacakta ya da akciğerde tromboz (kan pıhtılaşması) riski
Pelviste kan toplanması (hematom)
Özellikle vajinal histerektomi ile birlikte ön vajina duvarı onarımı da gerçekleştirilmişse idrar yapmada güçlükler ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunun olması durumunda bir sondanın yeniden mesaneye konulması gerekebilir.

Bu tür komplikasyonlar çok nadiren de olsa ortaya çıkabilen sorunlardır.

Laparoskopi Yardımıyla Yapılan Rahim Alınması Ameliyatları
Laporoskopi yardımı ile göbek deliği içinden 1 cm’lik ve kasık bölgelerinden de yapılan 0,5 cm’lik kesiler ile rahim çıkartılabilmektedir. Bu şekilde iyileşme süresi de oldukça hızlı olmaktadır.

LAVH (Laporoscopy Assisted Vaginal Histerectomy, Laparoskopi yardımıyla vajinal histerektomi) ameliyatları bu tür ameliyatlar arasında en bilinenidir. Bu ameliyatlarda yukarıdan (batından) küçük kesilerle rahmi asan ve tutan tüm bağlar kesildikten sonra rahim vajinal yoldan çıkarılmaktadır. Bu tip ameliyatlar jinekologlar arasında özel deneyim gerektiren ameliyatlar arasındadır.
 
Geri
Üst