Varis oluşumu risk faktörleri

Uzman SühaN

Administrator
Varis oluşumu risk faktörleri
Bacaklarda, derinin hemen altındaki, toplardamar genişlemelerine varis denir.
Kalp tarafından, atardamarlar yardımıyla dokulara gönderilen oksijen ve besinden zengin kan, organlar tarafından kullanıldıktan sonra toplardamarlarla kalbe geri taşınır. Toplardamarlar bu işi yapabilmek için yer çekimine karşı çalışırlar.



Varis Nasıl Oluşur?
Vücudumuzda ikinci kalp olarak adlandırılan ve her adım attığımızda devreye giren baldır kaslarının hareketi, toplardamarlar içindeki kanı kalbe doğru iter. Kasların kasılmasıyla, yukarı doğru itilen kanın, tek yönde hareket ederek, kaslar gevşediğinde yer çekimi etkisiyle geri dönmesini ise, bu damarlar içinde bulunan kapakçıklar engeller.




9.jpg





varisKirli kanın kalbe doğru etkili bir şekilde hareket edememesi sonucu, toplardamarlar içinde kan birikmeye başlar. Basıncın artması sonucu, toplardamarlar genişler ve içindeki kapakçıkların fonksiyonlarını kaybetmesi sonucu da varisli damarlar oluşur.
Yüzeysel toplardamar yetmezliği olarak da adlandırılan, varis hastalığı, boyutları, oluşturduğu yakınmalar ve yaygınlık derecesi ile geniş bir yelpazeye yayılabilir.


Varis hastalığı, kendi haline bırakılır önlem alınmazsa, varisli damarlar, bacağı örümcek ağı gibi sarar, zaman içinde ciltte renk değişimine, yaraların açılmasına neden olur.
Varisin oluşturduğu yakınmalar, şikayetler :
  • Ağır ve yorgun bacaklar,
  • Ağrılı bacaklar,
  • Şiş bacaklar,
  • Varisli damarların görünür olması,
  • Bacaklarda karıncalanma hissi,
  • Baldır krampları,
  • Huzursuz bacak sendromu ,
  • Bacaklarda suyun birikmesi hissi,
  • Eklem ağrıları, yani, diz ve bileklerde, ayakta durunca, hareket sırasında veya dokununca ağrı hissedilir.Temiz kan, yani oksijenli kan atardamar ile vücudun doku ve organlarına gönderilir. Oksijeni alınan kanın tekrar toplardamarlar ile kalbe gönderilmesi gerekir. Kanın ayaktan yukarı yani kalbe gitmesi gerekir.
Kirli kan, toplardamarlar tarafından, bacak toplardamarları içindeki kanın geri dönüşünü engelleyen kapakçıklar yardımı ile kalbe gider. Ancak; bacak toplardamarın içindeki kapakçıkların bozulması sonucu, kirli kan geri kaçar ve damar içinde göllenme ve genişleme olur ise, bu bölgede varis oluşur.
sismanlik ve varisVaris, gebelik, hormonal yapı ve nispeten daha az kas yapısı nedeniyle, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülebilir. Varis, kadın ve erkekte, yaş ilerledikçe, daha fazla görülür.
Varis oluşumunda, genetik yatkınlık, en önemli etken olup, aşırı şişmanlık, geçirilmiş damar iltihabı, gebelik, kronik akciğer hastalığı, kronik kabızlık ve uzun süreli ayakta durma veya oturmayı gerektiren meslek grupları, hastalığın ilerlemesinde önde gelen risk faktörleridir.


Kişinin, günlük çalışma ve sosyal hayatını etkileyecek boyutta ciddi şikayetlere neden olan, varis rahatsızlığı, gebelik, adet dönemleri, ayakta uzun süreli durma ve yaz mevsiminde artış gösterebilir. ‘
 
Geri
Üst