Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası
Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası bünyesinde Uluslararası Tahvil Pazarı (Pazar) faaliyet göstermektedir. Pazar 16.04.2007 tarihinde faaliyete geçmiş olup, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından ihraç edilen ve Borsa kotunda bulunan dış borçlanma araçları (“Eurotahvil”) işlem görmektedir.
Uluslararası Tahvil Pazarı Kesin Alım Satım İşlemleri

İşlem Esasları



Pazar’da İMKB’nin elektronik emir girişi, eşleşme ve raporlama sistemi kullanılır. Pazar çoklu fiyat - sürekli müzayede sistemi ile çalışır. Aracı kuruluş temsilcileri emirlerini uzaktan erişim terminalleri aracılığı ile sisteme iletirler. Sistem karşıt emirleri fiyat ve zaman önceliğine göre eşleştirir. Buna göre, alım emirleri, eşit veya daha düşük fiyatlı satış emirleri ile, satış emirleri ise eşit veya daha yüksek alım emirleri ile otomatik eşleşir. Pazarda yer alan emirler içerisinde bilgisayar tarafından alımda en yüksek, satımda en düşük fiyatlı emirler veri dağıtım firmaları aracılığıyla anında üyelere iletilir. Diğer daha kötü fiyatlı emirler fiyat ve zaman önceliğine göre sistemde yer alır ancak ekranlarda görünmez. Veri yayın kuruluşlarında bu bilgilerin yanısıra en son işlem bilgileri ile tüm işlemlerin özet bilgileri yayınlanmaktadır.

Eurotahvillere ilişkin her bir döviz cinsinden ihraç edilen tahvillerde emirler aynı döviz cinsi ve 100 birim üzerinden fiyatlandırılır.
Pazar’da asgari 3 iş günü (T+3) azami 15 gün (T+15) ileri valörlü işlemler yapılabilir.



İşlemler her iş günü saat 09:30-12:00 ile 13:00-17:00 arasında yapılır ve 12:00-13:00’de işlemlere ara verilir.

Pazar Katılımcıları
Pazar’da, İMKB Tahvil ve Bono Piyasası kesin alım-satım işlem yetkisi bulunan tüm aracı kuruluşlar işlem yapmaya yetkilidir. İşlemler İMKB Tahvil ve Bono Piyasası işlem limitleri kapsamında yapılır, ayrıca bir teminat talep edilmez.


Takas Esasları
Eurotahvillerin menkul kıymet ve nakit takas işlemleri İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından yapılır. Ancak, Pazar’da işlem görecek menkul kıymetlerin yurtdışında bulunması ve işlemlerin döviz cinsinden yapılması nedeniyle Takasbank sözkonusu işlemleri muhabir bankaları aracılığı ile sonuçlandırır.



İşlemlerin nakit takası menkul kıymetlerin ihraç edildikleri döviz birimi cinsinden yapılır. Yükümlülükler netleştirilmiş tutarlar üzerinden yerine getirilir. Menkul kıymet tanımı, valör ve döviz birimi bazında netleştirme yapılır. Değişik döviz cinsleri arasında netleştirme yapılmaz.
 
Cevap: Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası

emeğinize sağlık adminim.bilgi için teşşekürlerr
 
Geri
Üst