Yağların Önemi

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Yağların Önemi
yağlar, nedir, önemi, faydaları, görevleri, bilgiler için yazımıza buyrun.



392124dc796bda68ca.jpg



İnsanlar için yağ yemekte olmazsa olmazlardandır. Yağlar insanların beslenmesi için çok büyük bir rol oynamaktadır.

Yağlar çeşitli şekillerde insanların beslenmesine yaramaktadır.

Margarin: Kimyasal bir üründür. İnsan vücudunu yaşlandırır. Margarinin kolesterol içermemesi bir avantaj değil dezavantajdır.Sağlıklı beslenme için tavsiye edilmez.

Tohumlu Sıvı Yağlar: Ayçiçek yağı, pamuk yağı, mısırözü yağı, soya yağı örnek gösterilebilir.Bu yağlar omega-6 yönünden zengin doymamış yağ asitleridir. Sıcak presten çıkan bu tip yağlar insan dokularını yıpratıcı etkiye sahiptir.Bu tip yağlar sağlıklı beslenme açısından kullanılmamalı veya çok az kullanılmalıdır.

Zeytinyağı:Sağlık açısından mükemmel bir yağdır. Sızma olan zeytinyağları tercih edilmelidir. Salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılması tavsiye edilir. Bütün besinlerde zeytinyağı kullanmak doğru değildir.Beslenme yönünden harika bir yağdır.

Fındık yağı: Özellikleri bakımından zeytinyağına çok benzer. Ancak sıcak baskı grubundan bir yağdır.Beslenme açısından ikinci seçenek olarak tercih edilebilir.

Tereyağı: Beslenme ve sağlık açısından süper denilebilicek bir yağdır.Bu nedenle piyasada sahtesine sık sık rastlanır.Sahte tereyağı bıçakta fazla leke bırakır.A vitamini yönünden çok zengindir. Yüksek miktarda antioksidan (kolesterol, A vit, E vit, selenyum) bulundurur.Çok iyi bir iyot kaynağıdır. Diş çürükleri ve osteoporoz oldukça düşürür.Ayrıca lesitin yönündende zengindir.Beslenme açısından diğer yağlara oranla çok zengindir.

Balıkyağı: Yüksek orandae omega-3 yağ asidi içerir.Herkesin mümkün olduğunca kullanması gereken bir yağdır. Balıkyağını hergün en az 1-2 kapsül (0.5-1 gr) kullanmak gerekir. Balıkyağı kilo aldırmaz.Yaz kullanılabilir.Yağ çeşitleri arasında bulabileceğimiz en sağlıklı ve beslenme yönünden en zengin yağ balık yağıdır.

 
Geri
Üst