Yaş, eğitim, ekonomik durum gerçeği değiştirmiyor...

sevgi10

Üye
Üye
Yaş, eğitim, ekonomik durum gerçeği değiştirmiyor...
Türkiye'de şiddet yaş, eğitim, ekonomik durum, doğu ya da batıda yaşamak fark etmeksizin her üç kadından birinin yaşamını derinden etkiliyor.


Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Gürgan, Türkiye'de şiddetin; yaş, eğitim, ekonomik durum, doğu ya da batıda yaşamak fark etmeksizin her üç kadından birinin yaşamını derinden etkilediğini söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından düzenlenen 1. Kadın Sağlığı Kongresi, Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde başladı.

HÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürgan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadın-erkek eşitliğine giden yolda alınması gereken çok mesafe olduğunu belirterek, ''Eşitsizliklerin, kadınların kendini gerçekleştirme ve geliştirme çabalarının önünde hala büyük bir engel olarak durduğunu, kadın sağlığının her boyutunu olumsuz etkilediğini, onların şiddete uğramalarına neden olduğunu görmekteyiz'' dedi.

Türkiye'de şiddetin; yaş, eğitim, ekonomik durum, doğu ya da batıda yaşamak fark etmeksizin her üç kadından birinin yaşamını derinden etkilediğini ifade eden Gürgan, ''Ailede eşleri ya da diğer yakınları olan erkeklerden kaynaklanan şiddet, kadınların benlik saygılarını, özgüvenlerini, günlük yaşam ve sosyal hayat becerilerini yerle bir ediyor'' diye konuştu.

-''HER YIL KADINA YÖNELİK BİR KONGRE YAPILACAK''-

TTB Merkez Konseyi Başkanı Gencay Gürsoy ise bundan sonra her yıl kadın sağlığını ve yaşamını ilgilendiren bir kongre düzenlemeyi kararlaştırdıklarını belirterek, bu yıl birincisi gerçekleştirilen kongrede, kadın sağlığına ilişkin çok sayıda yapılmış çalışmaya yer verileceğini, kadının sosyal, ekonomik ve sağlıkla ilgili pek çok alanda yaşadığı sıkıntıların dile getirileceğini, sorunlara bilimsel çalışmalarla yaklaşılacağını söyledi.

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Yürütme Üyesi Dr. Hülya Biriken de Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlığın ''bir hak olmaktan çıkarıldığını'' öne sürerek, şunları kaydetti:

''Kadınların sağlığa ulaşma hakkında oldukça önemli değişikliklere yol açacak bu yeni süreç, şiddete uğrayan kadınlar için de yeni sorunlar ortaya çıkaracaktır.

Kadına ve sağlığına görünürlük kazandıracak politikaların geliştirilmesi, öncelik ve ihtiyaçların tespitinde kadınların kendi iradesinin kabulü önemlidir.

Biz biliyoruz ki, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz, yaygın sağlık hizmeti kadınları kapsar, sağlıklarını geliştirir.''

HÜ Kadın Sorunları araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü (HÜKSAM) Prof. Dr. Ayşe Akın ise ''kadınların kendilerine verilen rolleri yerine getirmediklerinde erkekler tarafından şiddet görerek cezalandırıldıkları'' görüşünü savundu. Böyle bir ortamda büyüyen kadınların, kendilerine uygulanan muamele ve şiddeti içselleştirdiklerini ifade eden Akın, ''Hatta, giderek bu uygulamaları 'normal ve olağan' görmektedirler'' dedi.

22 Mart Cumartesi akşamı sona erecek kongrede, kadın sağlığı konusunda dünyada ve Türkiye'de yapılmış çalışma ve araştırmalar hakkında bilgi verilecek, uzmanlar tarafından konu ile ilgili çeşitli sunumlar yapılacak
 
Geri
Üst