Yaşınızın Doğurganlığa Etkisi...

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Yaşınızın Doğurganlığa Etkisi...
ileri yaş hamilelik
ileri yaş gebelik




Sevgili melekler, evlenip yuvanızı kurduktan sonra kendinizi hazır hissettiğinizde bir bebek sahşbşi olmak istemeniz kadar doğal birşey yoktur. Ancak güğnümüzde eskiye oranla evlenme ve buna bağlı olarak bebek sahibi olma yaşının yükselmesi sebebiyle, bebk sahibi olamayan ve bunun için uğraş veren çiftlerin sayısı da artıyor. Biz de bu sayfamızda sizleri bu konuda bilgilendirmek istiyor, yaşın doğurganlığa etkisi hakkındaki aşağıdaki makaleyi paylaşıyoruz...


gebe_1-2e.jpg


Birçok kadın gibi, çocuk yapmak için, doğru zamanın gelmesini ve iyice hazır olmayı beklemiş olabilirsiniz ve bir bakmışsınız ki 30’larınızdasınız ve ne kadar doğurgan olduğunuzu merak ediyorsunuz! Her kadın en doğurgan zamanlarının 20’li yaşları olduğunu bilir ama yaşın doğurganlığı ne kadar ve nasıl etkilediği hakkında daha çok bilgi almak istiyorsanız, okumaya devam edin deriz.


Yaşım doğurganlığımı etkiliyor mu?

Evet. Doğurganlık oranı, kadınlar 30’larına geldiklerinde düşmeye başlar ve 35’ten itibaren de bu düşüş hızlanır.

Birçok kadın 35 yaşında, normal yollardan hamile kalabilir ve sağlıklı bir doğum yapabilir. 35 yaşından sonra ise düşük ve infertilite problemi ya da bebekte bir problem olması riski artar. 40 yaşına gelindiğinde ise, 5 kadından sadece 2’si çocuk sahibi olabilmektedir.

Kısaca, tamamen biyolojik açıdan bakıldığında, 35 yaşından önce anne olmak ve aile kurmaya başlamak en iyisidir.

Erkekler ise, kadınlardan çok daha uzun süre çocuk sahibi olabilmektedirler. Her ne kadar erkek doğurganlığı da yaşa bağlı olarak düşüşe geçse de, bu erkeklerde oldukça uzun bir sürede gerçekleşir.

Birçok erkek 50’li yaşlarına hatta daha sonrasına kadar verimli spremlere sahip olabilirler

Eğer 35 yaşınızın üzerinde iseniz bilmeniz gereken bir diğer şey de, çoklu gebelik riskinizin daha yüksek olduğudur.

Çünkü, ne kadar yaş alırsanız, çift yumurta ikizi sahibi olma şansınız da o kadar artar. Bu noktada vücudunuz çok daha fazla yumurtlama hormonu salgılıyordur çünkü yumurtalıklarınızda işe yarayacak daha az yumurta kalmıştır. Bu fazla hormon üretimi sonucunda da aynı anda birden fazla bebek sahibi olursunuz!


Yaşlandıkça hamile kalmam daha mı uzun sürer?

Hamile kalma hızınız yaşınızla doğru orantılıdır. Kadınlar en çok 20 ile 24 yaşları arasında doğurgandırlar. 30’larınıza ya da 40’lı yaşlarınızın başına geldiğinizde, hamile kalmanız çok daha uzun sürebilir. Hatta hamile kalma konusunda problemler yaşayabilirsiniz.

Çiftlerin %85’i korunmayı bıraktıktan sonra 1 yıl içerisinde, düzenli ilişki ile hamile kalabilmektedirler. Bu da her 2-3 günde bir ilişkiye girdiğiniz sürece hamile kalma ihtimalinizin yüksek olduğu anlamına gelir.

İlk sene içinde hamile kalamayan kadınların yarısı ikinci sene içerisinde mutlaka hamile kalırlar. Diğer %1’lik grup ise bir sene daha denemeye devam ederlerse hamile kalırlar. Kısacası, denemeye devam etmek meyvesini verecektir.

35 yaşındaki kadınlar için de durum aşağı yukarı aynıdır. Bu kadınların %94 ‘ü ilk 3 sene içinde hamile kalabilirler. 38 yaşına gelindiğinde ise hamile kalmaya çalışan kadınların %77’si ilk 3 sene içinde bebek sahibi olabilmektedir.

Eğer 35 yaşının üzerindeyseniz ve hamile kalmakta uzun süredir uğraşmanıza rağmen zorlanıyorsanız, doktorunuzdan yardım alma zamanınız gelmiş demektir.


Doğurganlık neden bu kadar hızlı bir şekilde düşüşe geçer?

Kadın doğurganlığının düşüşe geçmesinin en genel nedeni yumurtlama problemleri ve yumurta kanalının bir enfeksiyon sebebiyle tıkanmasıdır.

Yumurtlama problemleri siz yaşlandıkça gerçekleşmektedir çünkü;

Az sayıda iyi kalite yumurtanız kalmıştır ve bu da hamile kalmanızı zorlaştırır. Yumurta sayınız yaşla birlikte düşüşe geçer.

Çok az sayıda kadın (%1) normalden daha erken bir yaşta menapoza girer ya da 40 yaşından sonra yumurtlaması durur.

Adetiniz düzensizleşmeye başlamış olabilir. Menapoza yaklaştıkça adetiniz azalabilir ya da araları açılabilir ve bu da yumurtlamanın da düzensiz olmasına sebep olur. Yumurta kanalındaki tıkanıklıkların sebebi enfeksiyon olabilir ya da başka bir nedenden dolayı tıkanmış olabilirler. Bu nedenle, kaç yaşında olursanız olun, eğer bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız, kendinize iyi bakmanız gerekmektedir.

Hamileliği etkileyebilecek koşullar;

Endometriyoz yumurta, kanallarının dokusunun kalınlaşmasına neden olabilir. Eğer Endometriyoz’unuz varsa yaşınız ilerledikçe daha da ilerleyecektir. Yumurta tüplerindeki hasar dış gebelik riskini arttırır.
Fibroitlere, 30 yaşının üstündeki kadınlarda daha sık rastlanmaktadır ve bunlar, bazı kadınlarda doğurganlık problemlerine neden olabilirler.
Ayrıca fazla kiloya sahip olmanın da hamile kalmayı zorlaştıracağını unutmamalısınız. Kilo vermek hamile kalmanızı kolaylaştırabilir.

Hamile kalmama neler yardımcı olabilir?

Yaşı bir kenara bırakırsak, hamile kalma ihtimalinizi arttırabilecek bazı adımlar vardır. Bunlar için doktorunuza danışabilirsiniz.

Eğer hemen hamile kalamadıysanız da paniğe kapılmayın. Rahatlayın ve denemeye devam edin. Jinekoloğunuz size endişe etmeden önce 1 yıl boyunca korunmadan düzenli ilişki önerecektir (haftada 2-3 kere).

Fakat, aşağıdaki problemlerden birine sahipseniz, 1 seneyi beklemeden önce de doktorunuzla görüşebilirsiniz;

Düzensiz adet döngüsü geçmişi
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık geçirmiş olmanız
Parterinizin spermlerinde problem olması
 
Geri
Üst