Yavru kedinin bakımı nasıl olmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Yavru kedinin bakımı nasıl olmalı?
Hayvan sevenlerin çoğu sokakta bulduğu ya da annesinin terk ettiği yavru kediyi sahiplendiğinde bu minicik yavruya nasıl bakacağını merak ederler. Öncelikle yavru bir kedinin bulunduğu ortam sıcak olmalıdır. Yavru kedinin daha tüyleri henüz çıktığından, kendisini sıcak tutacak yağı ve tüyü olmaz. Buna en kolay çözüm minik bir kutu edinmeniz ya da kedi evi almanızdır.



Yavru kediye böyle bir yuva hazırlayıp sonra yuvanın içine 4-5 saat aralıklarla üzerini bir havluyla sarılmış olan sıcak suyla doldurduğunuz pet şişe veya torba koyun. Eğer sıcak bir mevsimdeyseniz bile, geceler yavruya soğuk gelebilir. Yuvanın içine koyduğunuz sıcak suyun sıcaklığın kaybolmaması için, hazırlanan yuvanın üzeri bir havluyla ya da battaniyeyle kapatılmalıdır. Bu sayede yavru kedinin ihtiyacı olan sıcak ortamı sağlarsınız.





3.jpg







Yavru kedilerde beslenme

Henüz bakıma ihtiyacı olan yavru kedinin beslenmesi için, sahibinin zamanında vereceği besinlere çok ihtiyacı olur. Bu yüzden yavru kedinin büyümesi için gereken besini eczanelerden ve veterinerlerden temin edebilirsiniz. Anne sütüne yakın olan ve özel hazırlanan mama tozunu almalısınız. Bildiğiniz inek sütünü yavru kediye vermeyin. Bunlar kedinin gözlerine çok sakıncalıdır. Körlüğe kadar neden olabilir. Mamayla yavru kedinin gelişme sürecini sağlıklı şekilde tamamlamasını sağlarsınız. Yavru kediye mamasını bu şekilde biberonla verebilirsiniz. Eğer biberon bulamıyorsanız, iğnesi çıkarılan şırınga yardımıyla yavru kediyi besleyebilirsiniz. Yavru kediler henüz 1 haftalık iken 2 saatte bir, 2 haftalık olduklarında 4 saatte bir, 3 haftalık olduklarında ise 6 saat arayla mamayla beslenmelidir. Beslemede yavru kediyi elinize alıp tuttuğunuzda, çok dikkatli ve nazik davranın. Henüz yavru kedinin kemikleri ve kıkırdakları daha hassas olur ve yeni gelişme dönemindedir. Yavru kediler ilk doğduklarında 100-200 gr kadar olurlar. Yaklaşık olarak bir günde 14-15 gr kadar kilo alırlar. Bir haftalık sürede ise yaklaşık 175-200 gr alır ve büyümeye devam ederler.



Yavru kediyi bir haftalık oluncaya kadar yuvasında dışarı çıkmayacak şekilde tutmalısınız. Çünkü çok küçük olduğundan, mikroplara karşı çok savunmasız olurlar. Bu yüzden evinizde başka bir hayvan daha besliyorsanız, bunu kesinlikle yavru kediden uzak tutun. Diğer hayvanın yavru kediye hem zarar vermesi mümkün olabilir, hem de kediye mikrop bulaştırıp hastalanmasına neden olabilir.



Yavru kediler 7-10 gün arasında gözlerini açarlar ve gözleri bir aylık oluncaya kadar koyu lacivert olur. Kendi göz renkleri ise ancak üç ayın sonunda ortaya çıkar. Yavru kedilerde, 1,5 aydan sonra sütü keserek, yavaş yavaş hafif katı olan ve sulu yiyeceklere geçilebilir. Yavru kedilerin 15 günlük olmasıyla birlikte kulakları dikilmeye başlar, 2 aylık olunca da asıl şekillerini alır. Üç haftalarını tamamlayınca rahatça yürümeye başlar, 4 haftalık olunca da sizinle bile oynamaya başlarlar. Yavru kediler için hazırlanan yuvanın kuru ve nemsiz bir yerde olması gerekir. Bu yüzden bodrum, banyo, balkon gibi soğuk ve nemli ortamlar yavru kedilerin sağlığı açısından hiç uygun olmaz. Ayrıca yavru kedilerin yoğun kokulu olan yerlerden uzak tutulması gerekir.



Yavru kedilerde bakım ve temizlik

Yavru kediler için hazırlanan yuvanın düzenli olarak her gün temizlenmesi gerekir. Yuvanın yanında beslenmede kullanılan havlunun, bez ve biberonun her gün yıkanması hijyen açısından temiz olması oldukça önemlidir. Yavru kediler beslendikten sonra mutlaka tuvalet ihtiyacı duyacaktır. Bu ihtiyacını karşılamaları için yuvanın içerisine bir gazete kâğıdı serip, üzerine yavru kediyi dikkatlice elinize alıp bırakın. Yavru kedinin tuvalet ihtiyacını karşılamasından sonra, ıslak bir mendil alarak genital alanı yavaşça silerek temizleyin. Tuvalet temizliğinden sonra yavru kedi sabunlu yumuşak bir bezle silinmelidir.






Daha sonra duru suyla silip, yumuşak bir havluyla kediyi kurulayın. Yavru kedilerin her gün giderek büyümesini rahatça görebilirsiniz. Yaklaşık olarak bir aylık olunca, artık tuvalet ihtiyacını karşılaması için kedi kumunu kullanmaya başlar. Kedi kumunun sık sık değiştirilmesi ve kirli kalmaması sağlanmalıdır. Yavru kedilerde iç ve dış parazitlerde çok tehlikelidir. Ancak parazit temizliği asla mecbur kalınmadıkça, kediler bir aylık olmadan yapılmamalıdır. Eğer mecburen parazit temizliği yapılacaksa ve sprey şeklinde anti paraziter kullanılacaksa, yavru kedinin yuvasından bir bezle ya da havlunun üzerine alınıp parazit giderici kullanılmalıdır. Bundan 20- 25 dakika kadar sonra yavru kedinin sabunlu ılık bir suyla silinmesi ve kurulanarak yuvasına konulması gerekir.
 
Geri
Üst