Yaz Tatilini Sağlıkla Geçirmenin Yolları

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Yaz Tatilini Sağlıkla Geçirmenin Yolları
yaz tatili
yaz tatili nasıl değerlendirilir




Sevgili melekler, yoğun ve sıkıcı bir iş temposunun ya da öğrenim döneminin ardından artık herkes tatil planları yapmaya başlıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte işyerlerinde iyice gevşeyen insanlar tamamen bu yaz yapacakları tatile odaklanmış durumdalar. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sabri Burhanoğlu öncelikle kişilerin bir durum değerlendirmesi yapılmaları gerektiğini hatırlatıyor ve tatili en sağlıklı şekilde nasıl geçirilebileceği konusunda bilgiler veriyor..



tatil-a8.jpg



Tatil Türü Belirlenmeli

Kişi memlekete gidip aile ziyareti mi, sağlık turizmi mi, inanç turizmi mi, deniz-güneş-kum turizmi mi ya da yeni keşifler de mi bulunmak istiyor, hangisini istediğine karar vermesi gerekiyor.



Herkes Tatilden Farklı Anlamlar Çıkarıyor

Yaz aylarına girdiğimiz bugünler, tatil telaşının yoğunlaştığı dönemlerdir. Tatil çoğu kişi için oldukça önemli olmakla birlikte herkesin tatilden anladığı şey de farklı olabilmekte. Kimisi için tatil sadece işe gitmemek olurken kimisi için ise yenidünyalara yelken açmak anlamı taşıyor.



Tatil Aslında Ruhsal Arınma da...

Tatilin sadece işten kaçmak değil ruhsal arınma olarak da algılandığını ifade eden Dr. Burhanoğlu, son zamanlarda dilimize "tatilim geldi" şeklinde yerleşmeye başlayan, sıkıntılardan kaçış sürecinin iyi yönetilmesi gereken bir süreç olduğunu vurguluyor ve ekliyor.



Tatil bir kaçış mı?

Sanayi toplumuna geçilmesi ile birlikte kırsaldan kente göçün getirdiği yalnızlaşma duygusu, işyerinde veya okulda yaşanan stres bu kaçış isteğini tetiklemektedir. Seyahat acenteleri ve medya da reklam ve pazarlama çalışmalarıyla buna katkıda bulunmaktadır. Tatil sadece dinlenme, hafifleme değil aynı zamanda sosyal statüyü de belirleyen bir tüketim materyali haline gelmiştir. Bunun ışığında tatil insanların gözünde 'bir tatile çıksam bütün sıkıntılarım geçer' tarzında beklentiler yaratmaktadır. Ne yazık ki bu beklentiler çoğu zaman karşılanamamakta hatta kişiler tatil öncesinden bile daha kötü bir konuma gelmektedir. Bunun için dikkat edilmesi gereken bir dizi öneri ve önlem mevcuttur.



Tatil yeri ruhsal yapınıza uygun olmalı

Tatil şekline karar verirken sizin için uygun olmayacak maceralardan kaçınmalısınız. Aşırı temizlik, titizlikle karakterize bir rahatsızlığınız veya herhangi bir hayvan fobisi varsa çıkacağınız bir doğa tatili sizin için işkenceye dönüşebilir. Aşırı duygusal insanlar veya duygu durum bozukluğu olanlar için inanç turizmi bazen duygu durum dalgalanmaları oluşturabilmektedir. Bungee jumping, yamaç paraşütü, parasailing gibi aktiviteler panik benzeri anksiyete bozukluklarını başlatabilmekte veya olanı kötüleştirebilmektedir.



Tatil deyip ilaçlarınızı bırakmayın

Tatilin insan psikolojisine birçok faydası olmakla birlikte özellikle ruhsal rahatsızlıklarda birincil tedavi amacı olarak görülmemelidir. Sık yapılan yanlışlardan biri depresyon, anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gören kimselerin 'tatil nasılsa en iyi ilaçtır' türünden düşüncelerle ilaçlarını bırakmalarıdır.



Yanınıza yeterince ilaç alın

Bu durum kötü bir tatile ve sonrası içinde birçok soruna neden olur. Böyle bir durumu olan kişiler tatile çıkarken yanlarına tatil boyunca yetecek kadar ilaç almaya dikkat etmelidir. Açık büfe konsepti ile aşırı yenilen yemeklerle alınan kilolar dolaylı olarak insan psikolojisine olumsuz anlamda yansırken, alkolün de aşırı miktarda tüketilmesi çeşitli tıbbı ve ruhsal sorunlara yol açabilir.



Maliyeti abartmayın

Gecenin geç saatlerine kadar uyunmaması uykunun biyolojik ritmini bozmakta, bu bozukluğun düzenlenmesi bazen uzun zaman almaktadır. Tatil öncesinde ve tatil sırasında mali boyutta alınan yanlış kararlar da olumsuz etkiler bırakmaktadır. Harcanan para bazen kişinin bir yıl boyunca zor ödeyeceği meblağlara ulaşabilmekte bu durum da kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkileyebilmektedir.



Sorunlar yaşanabilir hazırlıklı olmak gerekir

Aile ile çıkılan tatillerde çiftlerin tatil anlayışlarının farklı olmasından kaynaklanan sorunlar kimi zaman ciddi evlilik sorunlarına bile yol açabilmektedir. Tatil düşüncesinin ortaya çıkmasından, tatilden dönüp işe başlamaya kadar geçen süreçte ortaya çıkması muhtemel birçok aksaklık gerginlik, tahammülsüzlük ve huzursuzluğa neden olabilir.
 
EDIT BY BEYZA BAŞKA SİTEYE YÖNLENDİREN REKLAM LİNKİ BIRAKMAYIN.REKLAM VERMEK İSTİYORSANIZ İLETİŞİME GEÇİN. hangi alanları içermektedir tam olarak ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst