Yeme içme de helal ve harama dikkat etmek.

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Yeme içme de helal ve harama dikkat etmek.
Müslümanların her hususta haram ve helale riayet etmeleri icap ettiği gibi hususi ile yeme içme de Haramlardan kaçınmaya İtina göstermeleri elzemdir. Zira yenilen şeylerin ve alınan gıdaların İnsanın maddi vücut yapısında ve teşekkülün de olduğu gibi Ma'nevi terakkisinde de büyük tesiri vardır.



​haram ve helal.jpg



Onun için kişi önüne gelen ve eline geçen her şeyi değil, dinin müsaade ettiği şeyler yiyip içmelidir. Çünkü yemek ve içmek, hayatın gayesi değil, gaye olan hakiki kulluğun vasıtasıdır. Haram gıda ile beslenen uzuvlar, Bir fesat makinesi gibi şerre çalışırlar. Hatta bu durum kişinin neslinden meydana gelecek olan çoluk çocuğuna dahi sirayet eder.

Helal ve temiz yani insanların azalarında hayırlar ve faziletleri tezahür eder. Helal ve temiz yiyenin bünyesi sağlam, karakter ve Seciyesi metin, kalbi huzurlu ibadeti güzel ve duası makbul olur.


Ashabın büyüklerinden Sa'd bin Ebi Vakkas hz. Peygamberimize gelerek, Ya RasülAllah dua buyurun da Ben duası makbul olanlardan olayım dedi. Peygamberimizde ona: Ya Sa'd, helal ve güzel olan Haramlardan arınmış olanı ye, duan kabul olur diye cevap verdiler.

Fudayl (r.a.) karnına gireni bilmiş olan kişiyi Allahü Teâlâ'nın melekleri sıddıklar safına yazar. Bunun için yediğin lokmayı bil demiştir.

İyilikler daima iyiliği, kötülüklerde daima kötülüğü celb eder. Bütün günahlar kalbi karartır, katılaştırır ve ibadet yapma zevkine mani olur. Ancak bunu en çok müessir olan haram lokmadır.


İbrahim bin Ethem Hz. Kemal erenler ancak Midelerine girenlere dikkat etmekle Kemale ermişlerdir der. Abdullah bin Abbas da midesinde haram lokma olan kimsenin ibadetlerini Allah kabul etmez diye buyurmuştur.


Her Müslümanın hususiyle maneviyat erbabının, gıdalarının helal ve temiz olmasına dikkat etmesi lazımdır. İslam büyükleri, çarşıda gelişigüzel yerlerden, ne olduğu bilinmeyen şüpheli şeylerden yeme ve içmenin ilim ve maneviyat ehli kimseler için büyük zararlara sebebiyet vereceğini haber vermişlerdir.


Şüpheli şeylerden uzak durmak.


Haramlardan kaçınmak icap ettiği gibi şüpheli şeylerden dahi sakınmak gerekir ki buna vera denir.

Peygamberimiz: Helaller bellidir, Haramlar bellidir. İkisinin arasında müştebihat ( Haram olup olmadığı belli olmayanlar) vardır. Bunları insanların çoğu bilmez. Kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, ırzını ve dinini korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere dalarsa, harama düşmüş olur buyurmuştur.


Korunun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi, çok sürmez oraya dalar oradan haramdan da yer. Uyanık olunuz! Gözünüzü açınız Allahın yer yüzündeki korusu da haram kıuldığı şeylerdir buyurarak şüpheli şeylerin harama açılan bir kapı olduğunu ifade etmiştir.


Kişi mahzurlu şeylerden korkarak, mahzursuz olanı terk etmedikçe gerçek takvaya vasıl olamaz hadisi şerifleriyle de mübah olan şeylerle fazla meşguliyyetin harama davetçi olduğunu, buna dikkat etmedikçe hakiki manada takvayı bulamayacağını haber vermiştir.
 
Valla hocam kimse bu kritere dikkat etmiyor.Bizde bu hazır tüketim olduğu müddetçe boğazımızdan haram lokma geçme olasılığı çok yüksek. Paket ürünleri alırken ihtivasını kontrol etmiyoruz .Fast food yiyeceklerin nasıl hazırlandığından bir haberiz. En basiti hepimiz evimize tavuk alıyoruz.O tavuk nasıl kesildi bilmiyoruz . Bunları anlattığımız zamanda dalga konusu oluyoruz . Çok güzel bir konu olmuş elinize sağlık paylaşım için teşekkürler.
 
Yediğimiz içtiğimiz yiyecekelerin helal veya haram olduğuna bakılmadığı için temziliğine dikkat edilmediğinden dolayı neslin dejenere olması ve yozlaşmasıda hızla artıyor. Ondansonrada Velilerimiz benim çocuğum neden sözümü dinlemiyor. Benim çocuğum niye sağı solu kırıyor. Ben bir şeyini eksik etmiyorum yinede söz geçiremiyorum gibi şikayetleri bolca bolca dinliyoruz. En son gerçekten hakeden birisine yaptığı işi ve eve aldığı yiyecekleri sordum. Aldığım cevap hepimizin normal görerebileceği cevaplardandı. Fakat çalıştığı işyerindeki haksız kazanç olaylarından bahsetti. Şayet başka bir iş yapabiliyorsa onu yapmasını ve işini bırakmasını söyledim. yoksa çocuğunuza yedirdiğiniz lokmalar sizi daha çok rahatsız eder diyede ekledim.
 
Geçenlerde çok ünlü bir hamburger firmasının ürünlerinde domuz yağı ve eti bulundu .Bundan kaç müslüman haberdar acaba ? Gerçi umurlarında bile değil.Daha önce öncede bir hamburger firmasının ürününde at eti bulunmuştu.İnsanlar sallamıyor .Halada gidip o firmalarda yiyip içiyorlar.Nasıl bir mideye sahipler anlamıyorum.Ben dışarda açlıktan ölsem et ve et ürünleri yemiyorum.Bir simitle geçiştiriyorum. Yediğim ekmeğe kadar sorguluyorum.Bir dönem pastane ve fırınlarda domuz kılından mamül fırçalar bulunuyordu.İnanın bu tür yerlere fırça kullanıyormusunuz diye sorardım.Kimsenin evine yemeğe gitmem .Çünkü sofarada et ve et ürünleri oluyor.O etler dinimiz şartlarınca uygunmu değilmi ? Abartı olarak düşünebilirsiniz ama gerçekten böyleyim.Şüphe duyduğum hiç bir şeyi yemem . Ambalajlı ürünlerde buna dahildir. Aldığım herşeyin ihtivasını incelerim.Müslümanım demekle iş bitmiyor icraat, lazım..
 
Bir çok ürünün Türkiyede hellal sertifakası iptal durumda. Aralarında benim aldığım markalarda var. Çok şaşırdım ünlü bir bakliyat firması. Bakliyattan ekmeğe,çiğköfteden hamburgere , süt ürünlerinden kozmetiğe kadar bir çok ürünün helal sertfikaya sahip olup olmadığını netten araştırarak bulabilirsiniz. Lütfen tükettiğimiz her şey dikkat edin.
 
Bende çok ünlü bir burger firmasının helal sertifikasının alındığını duydum. Allahtan hiç bu tarz beslenmeyi sevmiyorum ve ağzıma sürmüyorum. Burger yemeyeli heralde 15 yıl olmuştur. Sadece burger değil et ve et ürünlerinide kesinlikle dışarda tüketmiyorum. Çünkü temin edilen etlerin nasıl kesildiği hakkında bir malumatımız yok.Dinimiz islam Şüpheli olan herşeyden kaçınmamızı emreder. Bu yüzden dikkat etmek gerekir.Kimse açlıktan ölmez .Dışardaysanız ya güvenilir bir yerde yiyip için yada simit pide ile geçiştirin.Paylaşım için teşekkür ederiz hocam.
 
Müslümanın yediği içtiği şeylere dikkat etmesi demek ibadetinin kabulüne veya kabul olmamasına sebep olma durumları göz önüne alması demektir. İnsan zaten sağlığına zararlı olduğunu bildiği yiyecek ve içecekleri bilerek tüketmesi mantık dışı bir şeydir. Temiz ve helal yemedikten sonra alnımızı secdeden kaldırmasak bile bir faidesini göremeyiz. Bununla beraber nasıl olsa yediğim helal içtiğim temiz diyerek diğer haram olan şeylerle iştigalde ayrı bir mesele. Bütün fetva makamlarının haram dediği ve içeriği sağlığımız açısından kesinlikle zararlı olan maddeleri kullanmakda müslümana yakışmayan bir durumdur. Ve ibadetimize yaşayışımıza zarar verir. melekleri bizden uzaklaştırır. onun için haram olan ne varsa terk etmeli ve uzaklaşmalıyız. Şüpheli olna şeylerden de kendimizi sakınmamız gerekir ki kazara harama bulaşmayalım.
 
İslam yalnızca bir din değil, hayatın her alanında, protokoller, kurallar ve görgü kuralları olan bir yaşam biçimidir. Gıdalar günlük yaşamın önemli bir parçası olduğundan, gıda kanunları özel önem taşımaktadır.Bu nedenle bir besini tüketirken helal ve harama dikkat etmeliyiz. Jelatin, enzimler, emülsiyon yapıcılar ve aromalar gibi bileşenleri içeren gıdalar şüpheli olabilir, çünkü bu katkı maddelerinin menşei bilinmemektedir. Et ve kanatlı hayvan gıda endüstrisinde, inek, dana eti, koyun, koyun, keçi, hindi, tavuk, ördek, av kuşları, geyik eti, vb. Hayvanlar helal olarak kabul edilir ancak bunlar İslami kanunlara göre hazırlanmalıdır.
 

Benzer Diğer Konularımız !

İ
Cevaplar
1
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
5
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
4
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
3
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
Geri
Üst