Yeni Doğan Bebek Bakımının Temel İlkeleri

aSqimSin

Yeni Üye
Üye
Yeni Doğan Bebek Bakımının Temel İlkeleri
yenidoğan pipisi göbek bağı düşmezse göbek kordonu düşmezse erkek bebeklerde pipi bakımı bebeğin pipisinde iltihap
Doğum sonrası beklenen bazı durumlar, sebepleri ve iyi gelecek tedbirler


Plastik vakum pompası: Bu pompa bebeğin burnundaki nefes almasına engel olan salgıları temizlemekte kullanılır.

Bez değiştirme: Sık bez değiştirme pişikleri önleyecektir. Hergün bebeğin altının ılık suyla yıkayın.Yenidoğanlar günde yaklaşık 8-10 bez değiştirirler.
Kız bebeklerin altını temizlerken; idrar deliğinin etrafındaki deri kıvrımlarını çok hafifçe kaldırın ve önden arkaya doğru temizleyin. Her seferinde bezin temiz kısmını kullanın. Erkek çocuk için penisi aşağı doğru yatırıp öyle bezleyin. Islak bir bezle penisi, yumurtalık torbasını, ve torbanın altını temizleyin. Yeni sünnet olmuş bir çocukta penis üstüne bir damla su damlatıp etrafını silin. Bezledikten sonra pudra kullanılması önerilmemektedir. İsilik olmuş bir bebekte şunları deneyin: bezi daha sık değiştirin.temizlediğiniz alana pişik için önerilen kremlerden birini sürün. Eğer hazır bez kullanmıyorsanız yıkadıktan sonra bezleri iki kere durulayın. Eğer hazır bez kullanıyorsanız arada sırada bebeğin bezsiz yatmasını sağlayın veya kumaş bezleri deneyin. Bezlenen alanı günde bir kaç kez havalandırın. Eğer döküntü bir kaç günde geçmediyse doktorunuza başvurun.


Banyo: Banyo sırasında gerekli bütün malzemelerin yanı başınızda hazır olduğundan emin olun.Nerede banyo yaptırırsanız yaptırın bebeği asla yalnız başına bırakmayın. Telefona cevap vermeyin, kapıyı açmayın. Her an bebeğin yanı başında olun.
Göbek kordonu düşünceye kadar bebegi sünger ile silin. Göbek kordonu düştükten sonra banyo yaptirabilirsiniz. Ama her gün banyoya ihtiyaci yoktur. Sik banyo yaptirmak bebegin cildini kurutacaktir.
Suyun sıcaklığını ölçerken elinizi değil dirseğinizi veya el bileğinizi kullanın. Su sıcak değil ılık olmalıdır.

Sünger banyosu (bebeğinizi silme): Bebeğinizi tamamen soymak onu rahatsız edebilir, bu nedenle sileceğiniz yeri soyun. Bebeğin yüzünü yıkayarak başlayın. Gözünün etrafını içerden dışarı doğru silin. Her seferinde süngerin değişik bir alanını kullanın. Kulaklarını temizleyin. Kulakları için ucu pamuklu çöp kullanmayın. Sonra bebeğin boynunu göğsünü, sırtını ve bacaklarını yıkayın. Koltuk altlarına, kulak arkalarına,ve kız bebeklerde genital bölgeye yıkamaya dikkat edin. En son bez bölgesini yıkayın. Bebeğin başını haftada 2-3 kez yıkayın. Bu sırada bebeğin başına yaptığınız ıslak masaj "konak" denilen kepek benzeri deri kabarmasını önleyecektir.

Leğen banyosu: Kullanacağınız leğenin içini silin. 4-5 cm. Derinliğinde su koyun. Bebeğin başını tutarken ılık tutmak için su dökün. Bu arada bebek ile konuşun ve onu sakinleştirin. İlk bir kaç banyoda ağlama normaldir. Zaman içinde hem bebek hem de anne için banyo bir zevk olacaktır. Bebeği asla leğen içinde yalnız bırakmayın.


Göbek kordonun bakımı: Düşünceye kadar bu alani kuru tutun. Bu alani alkollü bir bezle günde iki-üç kere temizleyebilirsiniz. Bezlerken bezin üst kismini aşagi dogru katlayin ki idrar bu bölgeye ulaşmasin. Göbek düşünceye kadar sünger banyosu daha iyidir. Eger şunlari görürseniz doktorunuza haber verin: göbek çevresindeki deride kırmızılık, göbekten iltihap benzeri akinti veya kötü koku.

Sünnetli bebeğin bakımı: İlk 24 saat penisin çevresine vazelinli bir bandaj yapılacaktır. 24 sonra eğer bu bandaj kendiliğinden düşmezse ılık suyla ıslatın ve ayrılmasını bekleyin. Sonra önerilen kremi sürebilirsiniz. Bu beze yapışmasını önleyecektir. İyileşme 2-3 haftada olacaktır. Aşağıdakiler olursa doktorunuzu arayın;

• Sünnet sonrası 12 saat içinde bebek çişini yapmamışsa
• Hafif basınçla durdurulamayan sızma tarzında kanama oluyorsa
• Şişme varsa
• İlk günlerde olabilen sarı akıntı dışında bir akıntı varsa.

Sünnetsiz bebeğin bakımı: Temel kural "rahat bırakın" dır. Bebeğin pipisi çevresindeki deriyi geri çekerek temizlemeye çalışmayın. Burası için özel bakım gerekmez, temiz tutmak yeterlidir. Sünnet derisi ilk günlerde elastiki değildir.

Bebeğin ateşini ölçmek: Ateş genellikle enfeksiyonun göstergesidir. Bebeginizin ateşini ölçmek için en iyi yol makattan ölçmektir. Bebeklerde agizdan ateş ölçmek tehlikelidir. Termometre alirken hangi yoldan ateş ölçtügüne bakin. (rektal : makattan, aksillar: koltukalti, oral: agizdan)dijital termometreler kullanilmasi en kolay ama pahali olanlaridir. Civalı bir termometre kullanıyorsanız iyice sallayın, civa 35 dercenin altına düştüğünde kullanabilirsiniz. Eğer sonucu nasıl okuyacağınızı bilmiyorsanız bir hemşireden yardım isteyiniz.
Eğer koltukaltından ölçecek iseniz çocuğun üzerini çıkartın ve koltuk altını kurulayın. Koltuk altında 4 dakika tutun.
Makattan ölçecek iseniz termometrenin ucunun yuvarlak olmasına dikkat edin. Her bebeğin kendi termometresinin olmasında fayda vardır. Cam bölmenin etrafını alkolle silin. Azıcık vazelin sürün ve termometrenin ucunu makata 1-2cm girecek şekilde içeri sokun. Bacaklarını ve kalçalarını tutun. Sonra termometreyi alkolle temizleyin. Makattan ölçtüğünüz ateş 38 derecenin üzerindeyse doktorunuza haber verin.
Eğer koltukaltından alınan ateş 35.5 dereceden az veya 38 dereceden fazlaysa ölçümü makattan yapın.


Aşılar:


Hepatit B: İlk doz doğumda, İkinci doz 1.ayda, Üçüncü doz 6.ayda
Difteri - Boğmaca - Tetanoz: 2., 4., 6. aylarda toplam 3 doz ve 15. veya 18. ayda tek doz rapel
Menenjit aşısı (h.influenza b): 2., 4., 6. aylarda toplam 3 doz ve 15. veya 18. ayda tek doz rapel
Çocuk felci (polio): 2., 4., 6. aylarda toplam 3 doz ve 15. veya 18. ayda tek doz rapel
Kızamık - Kızamıkçık - Kabakulak: 12. ayda ilk doz, 4-6 yaş arasında tek doz rapel
Hepatit A: 12. ayda ilk doz, 18. ayda ikinci doz
Su çiçeği: 15. ayda tek doz
Grip: 6. aydan itibaren uygulanabilir. Uygulama şeması için hekiminize danışınız.


Ağlayan bir bebeği sakinleştirmek: Bütün bebekler ağlar. Bunu unutmayın. Dahası yeni doğanlar günde 1-4 saat arası ağlarlar. Bu bebeğin bir şeye ihtiyacı olduğunun size söyleme biçimidir. Yalnızca sıkılmış olduğu için de ağladığını unutmayın.
Bebeğinizin ağlamasının ne anlama geldiğini öğrenin. Bebeğinizin sakinleştirmek için bazı yöntemler: Hafifçe sallamak, pışpışlamak, gazı gidermek, şarki söylemek, konuşmak, hafif müzik çalmak, bebekle yürümek, arabayla gezdirmek, ana kucağıyla gezdirmek.
Unutmayın, bebek sizin gergin olduğunuzu hissederse bu da bir ağlama sebebi olabilir. Gevşemeye çalışın. Asla çocuğunuzu şiddetli şekilde sarsmayın.



bebegimveben.com
 
Cevap: Yeni Doğan Bebek Bakımının Temel İlkeleri

emeğine sağlık canım paylaşımın için teşekkürler
 
Geri
Üst