Yöresel mutfak tabirleri

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
Yöresel mutfak tabirleri
Yöresel o kadar mutfak tabiri var ki.Bazen yabancılık çekebiliyoruz.Helede çok gezenlerdenseniz,mutfağa meraklıysanız
farklı yörelerden komşularınız varsa bu kelimeler kulağınıza tanıdık gelecektir.

A


Acebek Börülce
Acur Salatalık, kabak arası görünümlü bir sebze
Afıyan Afyon
Ağpahla Kuru fasulye
Ahlat Yaban armudu
Aş otu Kişniş


B


Baking powder Kabartma tozu
Bastık Pestil
Beyran Gaziantep’ te sabah içilen bir çorba çeşidi
Beze Hamur parçası
Bezi Hamur parçası
Bitirgen Tatlı kayısı
Bumbar Koyun bağırsağı


C


Cibre Sıkılmış üzümün posası


Ç


Çakal eriği Yabani erik
Çalkalama Ayran
Çelem Lahana
Çentikleme Bıçak vasıtasıyla dikey ve yatay vuruşlar yaparak ufak parçalara bölmek.
Çipa Bahçe
Çipahorta Bahçe otu
Çir Kuru kayısı veya zerdali
Çiriş Baharda kar kalktıktan sonra ilk yetişen yabani sebzedir. Pırasanın ufağına denir.
Çortutu Şalgam


D


Den Yarma buğday
Dövme Kabuğu çıkarılmış buğday
Du İnce bulgur
Düğü İnce bulgur
Düğücük Ceviz ezmesinden yapılan bir tür çerez
Düğülcek Bulgur elde edilirken ince bulgur eleğin üstünde kalır, altına geçen ince (toz) bulgura düğülcek denir.
Düğürcük Bulgur tozu


E


Ebegümeci İlkbahar ve yazın kırlarda yetişen bir yeşillik türü
Eşbabiye Zerdali kurusu


F


Firenk Domates
Frik Sertleşmeden toplanan buğday. Başakları tarlada yakılır, kurutulur, dövülür ve çekilir.


G


Gah Elma kurusu
Gavata Yeşil domatese benzer bir sebze
Gavut Patlamış mısırın un hali
Gebere Kapari
Gendime Aşurelik buğday, yarma
Göce (1) İnce bulgur veya keşkeklik buğday
Göce (2) El değirmeninde öğütülmüş buğdayın unu
Görgüt Kurutulmuş kavun dilimleri


H


Hamuçera Dağ çileği
Hasbir Safran
Herke Un, su ve yumurta karışımı
Herse Yağlı et
Hırçik Salatalık kabuğunun kurutulmuşu
Horta Ot


İ


İliştir Süzgeç
İrinti Bulgur veya dövmenin elek üstünde kalan en irileri


K


Kak Kurutulmuş meyve
Karayemiş Kirazı andıran daha az tatlı meyve
Kef (1) Et haşlanırken suyunda oluşan köpükler
Kef (2) Yağda kavrulmuş soğan, salça vs.’ den oluşan sos
Kef (3) Yağda kavrulmuş un ve tuz
Kelek Olmamış kavun
Kelem Beyaz lahana
Keme Arapçası “kemü”, kıymetli bir mantar türü
Kenger Bir çeşit diken
Korkota İri öğütülmüş mısır unu, mısır yarması
Kuru zahter Tarsus’ta baharatla karıştırılmış ve dövülmüş karpuz çekirdeği
Kurut Yoğurt veya çökelek’ in kurutulmuşu
Kuşburnu Yabani gül ağacının meyvesi
Külah Biber veya patlıcan kurusu


L


Labada İlkbahar ve yazın yetişen, ıspanağa benzer bir yeşillik türü
Lamer Kabak
Leben Arapça yoğurt
Lebeniye Arapça yoğurt (leben) kökünden gelen “yoğurtlu çorba”
Lepe Nohutun ıslatılıp kurutulması ve dövülmesinden elde edilir
Lifor Böğürtlen
Lolaz Börülce


M


Madımak Yozgat ve Sivas civarında ilkbahar ve yazın yetişen kır yeşilliği
Malhıta Mahlıta, çekilmiş kırmızı mercimek
Maş Ufak, yeşil kabuklu, kolay filizlenen tahıl
Mayona Rezene
Melengiç Çitlembik ağacının filizleri
Mırmirik Yeşil mercimek
Mora Ahududu
Muteyna Tüysüz acur


P


Paçık Paça
Pazı Hamur parçası
Pezek Pazı bitkisi
Pezik Pazı bitkisi
Pezük Pancar sapı
Pırpirim Semizotu
Pirpir Semizotu kurusu
Polaz Börülce
Pürçük Mor havuç


R


Revak Şeker şerbeti


S


Sarıkök Safran
Simit (sümüt) İnce bulgur
Sokarıç Yağda kavrulmuş soğan, kıyma, salça, nane vs. karışımı sos
Soymaca Elma kurusu
Söğürme Közlenmiş


Ş


Şevketi bostan Rezene kökü
Şiveydiz Taze sarımsak


T


Tomatiz ekşisi Domates salçası


Y


Yarma Buğday kırığı
Yarmaca Küçük nohutun ikiye bölünmüş hali
Yarpuz Naneye benzeyen, soğuk çorbalara koyulan bir bitki
Yayım Ev eriştesi



Z


Zahter Taze kekik
 
Geri
Üst