1. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    5.406
    Beğenilen Mesajlar:
    57
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ANTALYA

    Yozgat yöresel yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PeLiNiM tarafından paylaşıldı.

    yozgat yöresel yemekleri yozgatın yöresel yemekleri yozgat meşhur yozgatın meşhur şeyleri Yöre beslenmesi büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcük hemen hemen her türlü yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. En önemli yemekleri, Arabaşı, Madımak, Testi Kebabı ve Yozgat Tandır Kebabıdır.
    Yozgat'dan Yemek Tarifleri

    Arabaşı

    Malzemesi :

    Hamur İçin : Bir ölçü Un
    6 Ölçü Su
    Tuz
    Çorba İçin: Tavuk veya Hindi
    Bir Kaşık Yağ
    Bir Kaşık Salça,
    Tuz,karabiber,Kırmızı Biber,
    Bir Miktar Un

    Yapılışı:
    Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.

    Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır.

    Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur.

    Madımak

    Malzemesi:

    1.5 kg. Madımak:
    Bir kase yoğurt:
    150 gr. Pastırma:
    Bir-iki diş sarımsak:
    Tuz,biber,yağ,salça:

    Yapılışı:
    1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarımsaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.

    Testi Kebabı

    Malzemesi:

    1 adet Testi
    3 kğ. Kuşbaşı et
    1 kg. Domates
    300 gr. Sarımsak
    200 gr. Sivri biber
    200 gr. Tereyağı
    Karabiber,tuz

    Yapılışı:
    Doğranmış domates,sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.

    Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.


     
Yozgat yöresel yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. giresun yöresel yemekleri

    giresun yöresel yemekleri

    giresunun meşhur yemekleri giresun yöresel yemekleri giresun un meşhur giresunun yöresel Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Giresun'un da kendine özgü çok değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan Karalahanadan değişik yemekler yapılmaktadır. Bunun yanında mısın unundan da yemekler yapılır. Tabii ki Karadeniz denilince aklımıza ilk gelen hamsi,...
  2. Tekirdağ'ın Yöresel Yemekleri

    Tekirdağ'ın Yöresel Yemekleri

    tekirdağa özgü yemekler tekirdağ yemekleri tekirdağ ın yemekleri tekirdağın yöresel marmara bölgesinin geleneksel Ürün çeşitliliği, değişik kültürel kökenden insanların bir arada bulunması, il mutfağına belli bir zenginlik kazandırmıştır. Keşkek, kesme makarna, kuskus, tarhana gibi Anadolu' ya özgü yemekler yanında Trakya' nın tatlı türleri, sebze yemekleri ve meyveler beslenmeyi...
  3. Kırşehir Yöresel Yemekleri

    Kırşehir Yöresel Yemekleri

    kırşehir yöresel yemekleri kırşehir yemekleri kirsehir Kırşehirin yöresel Yemekleri,Kırşehir Yemekleri,Kırşehir yöresine ait Yemekler,Kırşehirin meşhur Yemekleri,Kırşehirin ünlü Yemekleri Kırşehir ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Kırşehir Yöresinin en yaygın et yemeği tavuk yada hindi etinden yapılan "çullama" dır. Yağ ve unla pişirilen...
  4. Yozgatın yöresel en güzel yemekleri

    Yozgatın yöresel en güzel yemekleri

    yozgat yemekleri yozgat yozgat,Yozgat yöresel yemekleri, yozgat mutfağı, yozgat yöresel yemek tarifleri, yozgat yemek kültürü,yozgatın meşhur yemekleri Yozgat ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Yöre beslenmesi, büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcek hemen her tür yemekte ve çorbada...
  5. Ardahan Yöresel Yemekleri

    Ardahan Yöresel Yemekleri

    yemek yozgat yemekleri ardahan yemekleri ardahanın ardahan Ardahan, Ardahan yemekleri, ardahan yemek kültürü, ardahan yöresel yemekleri, ardahanın meşhur yemekleri Ardahan ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz. Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş