Yüksek kreatinin nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Yüksek kreatinin nedenleri belirtileri ve tedavisi
Vücudunuz toksik maddeleri yok etme kabiliyetini kaybederse ne olur ? Sonuç olarak ciddi bir sorun yaratır ve hasta olursunuz. Böbrekler, toksinlerin vücuttan idrar yoluyla alınmasına yardımcı olur. Fakat diyetiniz ve diğer faktörler böbreklerin işlevlerini kaybetmesine neden olursa ne olur? Kanınızda kreatinin seviyesinin yükselmesine neden olur ve bu durum sağlığınıza ciddi zarar verebilir. Kreatinin Nedir ? Kreatin, kaslarınızın metabolik faaliyetleri tarafından oluşturulan kimyasal bir atıktır. Kreatinin ana kaynağı, kaslar için enerji üretmeye yardımcı olan önemli bir molekül olan kreatindir. Kreatinin, böbrekler tarafından vücuttan ekstrakte edilen kimyasal üründür. Buna rağmen, vücut tarafından ılımlı miktarda talep edilse de, fazla olan her şey zararlı olabilir.Yüksek kreatinin seviyeleri vücuda, özellikle böbreklere ve çok fazla komplikasyona neden olacak şekilde çok zararlıdır. Daha yüksek kreatinin seviyelerinin semptomlarını ve bunun sonucunu detaylı olarak görelim.




kreatinin yükseliği nedir.jpg







Kreatinin yüksekliği nedir ? Kreatinin, kas metabolizmasının atık ürünüdür. Kaslar çalıştığında, enerji üretmek için amino asit kreatinini de içeren proteinleri parçalamaktadırlar. Çoğu kreatin tüketilir ancak yaklaşık yüzde 2'si kan dolaşımına kreatinin olarak girer. Böbrekler çoğu kreatinin giderir. Kreatinin seviyeleri yaş, cinsiyet, ırk, diyet, kas kütlesi, bazı ilaçlar ve hipertiroidizm, diyabet ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklardan etkilenebilir. Kreatinin normal değeri ; Kan serumunda normal kreatinin aralığı, erkekler için 0,75 ila 1,3 mg / dL ve kadınlar için 0,6 ila 1,1 mg / dL'dir. Normal değerler laboratuvara ve kullanılan tekniğe bağlı olarak biraz değişebilir. Kreatinin düşüklüğü nedir ? Yaşlı insanlar normal erişkinlerden daha düşük kreatinin seviyelerine sahiptir ve vücut geliştiriciler yetişkinlerin çoğundan daha yüksek kreatinin seviyelerine sahip olabilir. Bunun nedeni, yaşlı bireylerin kaslanma azalır ve vücut geliştiricilerinin çoğu normal kişiye göre daha fazla kaslara sahip olmasıdır. Ayrıca, kasla ilgili herhangi bir rahatsızlıktan muzdarip bireyler, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre anlamlı derecede düşük bir kreatinin seviyesine sahip olabilir. Kreatinin kaç olursa tehlikeli ? Yetişkinlerde 5.0 veya daha fazla kreatinin seviyeleri, ciddi böbrek yetmezliğini işaret edebilir.Test sonuçları yaşınıza, cinsiyetinize, sağlık geçmişinize, test için kullanılan yönteme ve diğer şeylere bağlı olarak değişebilir. Test sonuçlarınız bir sorununuz olduğu anlamına gelmeyebilir. Sağlık uzmanınıza, test sonuçlarınızın sizin için ne anlama geldiğini sorun. Normal bir kreatinin seviyesi, ne kadar kas kütlesine sahip olduğunuza bağlıdır.





Kreatinin, kanda böbreklerden geçen ve idrarda süzülüp atılan kimyasal bir atık ürünüdür. Kimyasal atık normal kas fonksiyonunun bir yan ürünüdür. Bir insan ne kadar kaslı olursa, kreatinin de o kadar fazla üretir. Kandaki kreatinin seviyeleri, hem bir kişinin sahip olduğu kas miktarını hem de böbrek fonksiyonlarını yansıtır. Böbrek hasarı veya böbrek hastalığı olduğunda ve böbrekler atıkları etkili bir şekilde filtreleyemediğinde, kandaki kreatinin seviyelerinde bir artış olabilir. Diyaliz , sağlığı korumak için böbrek fonksiyonu çok düşük olduğunda gereklidir. Hiç hastalık belirtisi olmayan bazı kişiler, rutin kan testlerinde yüksek kreatinin seviyeleri tespit edildiğinde böbrek hastalığına yakalandıklarını öğrenirler. Çok az böbrek fonksiyonunun belirtileri ortaya çıktığında, iştahsızlık, kusma, kaşıntı, halsizlik ve grip benzeri semptomlar içerebilir. Vücutta su birikirse bacaklarda şişlik ve nefes darlığı oluşabilir.





kreatinin nedir.jpg





Yüksek kreatinin nedenleri nelerdir?



Eğer böbreklerinizin işleyişi herhangi bir koşulla kesilirse veya bozulursa, kreatinin seviyelerinizin yükselmesine neden olabilir. Yetişkinlerde kronik böbrek hastalıkları veya yüksek kreatinin düzeylerinin en sık nedenlerinden bazıları şunlardır:


Şeker hastalığı

Yüksek tansiyon

İdrar yolu enfeksiyonları

Böbrek enfeksiyonları

Rabdomiyolizden kaynaklanan anormal kas kırılması

Simetidin gibi ilaçlar

Çok miktarda diyette et tüketmek



Şimdi yüksek kan kreatinin seviyeleri nedeniyle ortaya çıkabilecek rahatsız edici semptomlara bakalım.Yüksek kan kreatinin düzeyi ve böbrek fonksiyon bozukluğu semptomları sıklıkla geniş ölçüde değişir ve birbiriyle ilişkilendirilemeyebilir. Bazı kişiler, herhangi bir semptom göstermeden şiddetli böbrek hastalığına ve yüksek kreatinin seviyelerine sahipken, diğerleri genellikle ;


Şişme veya ödem

Nefes darlığı

kurutma

yorgunluk

Mide bulantısı ve kusma

karışıklık



Yüksek kreatinin ile ilişkili semptomlar en sık böbrek fonksiyonlarını etkileyen altta yatan bir hastalıktan kaynaklanır. En sık rastlanan neden böbrek hastalığının kendisidir. Böbrek hastalığının belirtileri yorgunluk, baş ağrısı, iştah kaybı, bulantı veya kusma, kilo kaybı, kaşıntılı cilt, ellerde ve ayaklarda şişlik, sık veya ağrılı idrara çıkma veya idrar renginde bir değişiklik olabilir.Diyabet ve yüksek tansiyon da böbrek yetmezliği ile ilişkilidir. Diğer semptomlar, artmış kreatinin nedeni olarak kas yıkımı, hipotiroidizm veya diyabetik ketoasidozu gösterebilir. Yüksek kreatinin seviyesi mutlaka kişinin kronik böbrek hastalığına sahip olduğu anlamına gelmez, ancak diğer testlere ihtiyaç olduğunu gösterir.




Kan testiniz yüksek kreatinin seviyeniz olduğunu gösteriyorsa, aşağıdaki testlerden geçebilirsiniz:


Kan Üre Azot Testi (BUN) - Bu test, kanınızdaki üre azot miktarını ölçerek böbreklerinizin çalışmasını kontrol eder. Çok fazla veya çok az üre azotu sıklıkla böbrek problemlerine işaret eder.

Temel Metabolik Panel Testi (BMP) - Bu, önemli vücut fonksiyonlarını değerlendiren testlerin bir kombinasyonudur.


Kapsamlı Metabolik Panel Testi (CMP) - Bu test doktorunuza böbreklerin sağlığı, karaciğer, elektrolit ve asit / baz dengesi vb. Hakkında önemli bilgiler veren 14 testlik bir paneldir.


Bunlar, yüksek kan kreatinin seviyelerini teşhis etmek için bazı yaygın testlerdir. Aşağıda kreatinin seviyenizi azaltmanıza ve böbreklerinizin doğal ve etkili bir şekilde çalışmasını iyileştirmenize yardımcı olabilecek en iyi çözümler bulunmaktadır.




kreatinin normal değerleri.jpg





Yüksek Kreatinin Yan Etkileri



Yüksek kan kreatinin aşağıdaki tehlikelere neden olabilir:


Böbreklerinize daha fazla zarar verir.

Kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskinizi artırır.

Sindirim sistemi ve solunum sistemi bozukluklarına yol açar.

Sinir sisteminizde sorunlara neden olur.





Test sonuçlarımı ne etkileyebilir?



Kreatinin testinize müdahale edebilecek bazı faktörler şunlardır:

Gebelik

Son zamanlarda çok fazla et yemek

Yüksek dozda C vitamini almak

Bazı ilaçların, özellikle antibiyotiklerin alınması



Kreatinin yüksekliği nasıl düşürülür ?




Kreatinin seviyelerindeki artış yaşam tarzınızdan kaynaklanıyor olabilir. Kreatinin seviyesini yükselten herhangi bir aktiviteyi durdurmalısınız. Kanınızdaki kreatinin seviyesini azaltmak için diyetinize dikkat edin.Su atılımına yardımcı olur ve böbrekinizin performansını artırır. Günlük almanız gereken doğru miktarda sıvı tüketmek için doktorunuza danışın.Kreatinin seviyeleri bu makalede belirtilen yollarla doğal olarak kontrol edilebilir. Doğal yöntemlerin hiçbir yan etkisi yoktur ve altta yatan böbrek problemlerini tedavi etmek için bile kullanılabilir. Seviyeler yükselmeye devam ederse, böbrekinizde gerekli testleri yapmak için doktorunuza danışmalısınız. Doktor vücudunuzu sağlıklı tutmak için doğru yolu önerecektir.



Elma sirkesi, genellikle böbrek taşlarını eritmek için kullanılan asetik asit içerir . Antimikrobiyal özellikleri bakteriyel enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur ve kan kreatinin seviyelerinin yükselmesini önler. Acı kabak, kendine has terapötik özellikler kazandıran çeşitli mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve liflerden oluşan zengin bir kaynaktır. Doğal bir idrar söktürücü olarak işlev görür, kan dolaşımını iyileştirir ve kan kreatinin seviyenizi doğal olarak düşürmenize yardımcı olur.Potasyum içeriği yüksek olduğu ve böbreklerinizi etkileyebileceği için çok fazla acı kabak veya suyunu tüketmeyin.


Tarçın böbreklerinizin filtrasyon kabiliyetini ve buna bağlı olarak böbrek çıktısını arttırmaya yardımcı olan doğal bir idrar söktürücüdür . Bu kreatinin seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Böbrekleriniz üzerinde ters etkiye neden olabileceğinden, belirtilen miktarda tarçın tozu tüketmeyin. 1 / 2-1 çay kaşığı tarçın tozu. Herhangi bir ılık içeceğe veya yiyeceğe tarçın tozu ekleyin ve tüketin. Bunu günde bir kez yapmanız gerekir.Sodyum bakımından düşük olması dışında, ananas zengin bir lif ve C vitamini kaynağıdır ve yağsızdır, bu da vücudunuzdaki kreatinin seviyelerini düşürmede yardımcı olur .


Yeşil çay doğal bir antioksidandır ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir . Bu, yüksek kreatinin seviyelerini düşürmenin en iyi ve en kolay yollarından biri olmasını sağlar. Yeşil çayın diüretik yapısı, böbreklerinizin filtrasyon yeteneğini arttırmada yardımcı olur ve idrar çıkışınızı arttırır.Sarımsak, yüksek kan kreatinin seviyelerini düşürmede yardımcı olabilecek bir başka harika bitkidir. Doğal bir antioksidandır ve ayrıca vücudunuzdan toksik atıklardan kurtulmaya yardımcı olan ve ardından kan kreatinin seviyelerini düşüren bir idrar söktürücü olarak işlev görür . Sarımsak ayrıca vücudunuzdaki yüksek kreatinin seviyelerinin bir sonucu olarak kaybedilen hemoglobini artıran plazma demir seviyelerini de arttırır.


Zencefil, böbreklerinizi hasar ve yaralanmalardan koruyabilen ve vücudunuzdaki yüksek kreatinin seviyelerini azaltabilen antioksidan ve anti-enflamatuar özellikler sergileyen flavonoidler ve etanol gibi bileşikler içerir . Ek olarak, zencefil aynı zamanda bir idrar söktürücüdür ve böbreklerinizin filtrasyon yeteneğini geliştirir. Kızılcık, zengin bir antioksidan kaynağıdır ve böbreklerinizin sağlığını doğal olarak iyileştirmeye yardımcı olabilecek diüretik özelliklere sahiptir. Ayrıca, böbreklerinizi taş oluşumundan koruyan kinik asit adı verilen bir bileşik içerir . Kızılcık suyunun bu özellikleri vücudunuzdaki kreatinin seviyesinin düşürülmesine de yardımcı olabilir.


Hindistan cevizi C vitamini gibi çeşitli antioksidanlar, zengin bir kaynaktır . Hindistan cevizi suyu ayrıca bir idrar söktürücü görevi görür ve idrar çıkışını arttırır ve böbreklerinizin filtrasyon yeteneğini geliştirir . Böbreklerinizi etkileyebileceğinden fazla hindistan cevizi suyu tüketmekten kaçının.Portakal, böbreklerin sağlığını artırabilen antioksidan özelliklere sahip zengin bir C vitamini kaynağıdır. İdrardaki sitrat seviyesini yükseltir ve böbrek taşlarının oluşumunu önler. Bu da kan kreatinin seviyelerinin alevlenmesini önleyebilir. Vücudunuzdaki potasyum içeriğini artırabildiğinden ve böbreklerinize zarar verebileceğinden fazla portakal suyu tüketmeyin.



Zeytinyağı böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olacak antirolitik aktiviteler sergiler . Ayrıca, böbreklerinizin sağlığını ve işleyişini korumanıza ve kanınızdaki yüksek kreatinin seviyesini düşürmenize yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir . Elmalar zengin bir lif kaynağıdır ve genel sağlık ve bağışıklığınız için yararlı olan quercetin adlı bir antioksidan içerir . Elmanın bu antioksidan potansiyeli onları böbrek hastalıkları ve yüksek kreatinin seviyeleri için iyi bir çare yapar. Elmaların, yüksek kreatinin düzeyleriyle ilişkili komplikasyonlardan biri olan yüksek tansiyonu önlediği de bilinmektedir . Limon esansiyel yağı, yüksek antioksidan potansiyeli nedeniyle böbreklerin detoksifikasyonuna ve korunmasına yardımcı olur . Ayrıca böbrek taşı geliştirme riskinizi azaltır ve kandaki kreatinin seviyelerinin yükselmesini önler.



Bir araştırma çalışması, papatya çayı alımının yüksek kreatinin seviyelerini azaltabileceğini kanıtladı . Bu antioksidan ve hafif diüretik özelliklerinden kaynaklanmaktadır . Guava böbrek koruyucu özellikleri gösterir ve bu nedenle kan kreatinin seviyelerini düşürmek ve vücudunuzdaki kan şekeri seviyesini kontrol etmek için kullanılabilir. Bunun nedeni guavaların böbreklerinizi daha fazla zarar görmekten koruyabilecek antioksidan ve antienflamatuar özellikler gösteren fenolik asitler ve flavonoidler içermesidir . Guava'lar aynı zamanda yüksek kreatinin seviyelerinin bir belirtisi olan yüksek tansiyon riskini azaltır . Potasyum içeriği fazla olduğundan, aşırı tüketildiğinde böbrek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek olan guavayı fazla tüketmekten kaçının.



Soğan, böbreklerinizin işleyişini iyileştirmede yardımcı olabilecek doğal antioksidandır . Ayrıca yüksek tansiyonunuzu düşürmede yardımcı olabilecek PGA prostaglandin içerirler. Soğanlar ayrıca hafif bir diüretik görevi görür ve yüksek miktarda kreatinin kan seviyesini düşürmede ve böbrek fonksiyonlarını geri kazanmada yardımcı olabilecek bazı C vitamini miktarları içerir.Papaya, onu istisnai bir antioksidan yapan zengin bir C vitamini kaynağıdır. Antioksidan özellikleri böbreklerinizin işleyişini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bu da yüksek kreatinin seviyelerini azaltabilir.Maydanoz yaprakları, zengin antioksidan sağlayan C ve K vitaminleri kaynağıdır.. Bu, kanın saflaştırılmasına yardımcı olur ve ayrıca böbreklerin çalışmasını iyileştirir. Maydanoz çayı aynı zamanda doğal bir idrar söktürücü görevi görür ve böbreklerinizin filtrasyon yeteneğini geliştirmeye ve kanınızdaki yüksek kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.C vitamini, yüksek kreatinin seviyelerini düşürmede yardımcı olabilecek en önemli vitaminlerden biridir. Bu temel olarak böbreklerin detoksifikasyonuna yardımcı olan antioksidan özelliklerinden kaynaklanmaktadır


Kreatinin, böbreğinizin idrar yoluyla salınması için filtrelemesi beklenen kana salınır. Böbreğiniz böbrek yetmezliği veya başka herhangi bir nedenden dolayı kreatinin işlemezse, kreatinin vücutta birikir ve üremi adı verilen daha ciddi ve hayatı tehdit eden böbrek problemlerine yol açabilir . Üremi belirtileri ve semptomları arasında kusma, bacakların şişmesi, bulantı, sürekli baş ağrısı ve yorgunluk sayılabilir. Çeşitli faktörler kreatinin seviyelerinizin anormal şekilde yükselmesine neden olabilir.Örneğin ; Yorucu egzersiz, kaslarınızın kanda çok miktarda kreatinin salmasına neden olur. Şiddetli egzersiz yapan kişiler, faaliyetleri sırasında kandaki yüksek kreatinin seviyelerini test eder. Böbrek hastalıkları böbreğin işlevselliğini etkileyebilir. Böbrek kanda kreatinin gideremediğinde, kreatinin seviyeleri yükselir. Diyaliz bu durumda kandaki kreatinin seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.Kandaki kreatinin seviyelerini düşürmenin en etkili yolu, altta yatan nedeni teşhis etmektir ve neden için kalıcı tedaviler aramaktır. Bu, kreatinin seviyelerinin kalıcı olarak tehlikeli bir seviyeye yükselmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst