Yumurta Kolesterol için iyi mi kötü mü?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurta Kolesterol için iyi mi kötü mü?
yumurta kolesterole iyimi,yumurta kolesterole kötümü,kolesterolü olanlar yumurta yemelimi,kolesterolü olanlar yumurta tüketmelimi,kolesterol ve yumurta tüketimi hakkında bilgiler

Medyada zaman zaman, yumurtanın kolesterol ihtiva ettiğinden bahisle, kalb-damar hastalığı riski taşıdığından tüketiminin kısıtlanması yolunda haberler çıkmaktadır. Kolesterol nedir, ne kadarı zararlıdır, hangi gıdalarda bulunur, yumurtadaki kolesterol, kalb-damar hastalıklarından ne kadar sorumludur, yumurtada kolesterol olduğu doğru mudur, kan-kolesterol seviyesinin artmasında yumurta, ne kadar tesirlidir?





yu.jpg






Tavuk yumurtasının kolesterol oranı yüksektir ve yüksek kolesterol içeren beslenme kandaki kolesterol değerlerinin yükselmesine katkıda bulunabilir. Ancak ne miktarda kolesterol içeren bir diyetin kan kolesterol değerini arttıracağı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çok fazla yumurta yemek kolesterolü arttırabilir ancak haftada dört yumurta sarısı veya daha az tüketmenin kalp hastalıkları riskini arttırdığı bulunmamıştır.

Beslenmenize yumurtayı dahil edip etmemeye karar verirken tavsiye edilen günlük kolesterol miktarını dikkate alınız:

Sağlıklıysanız, günlük beslenmenizde kolesterol miktarını 300 miligramı (mg) geçmeyecek şekilde sınırlamanız tavsiye edilir.
Eğer kardiyovasküler hastalık ya da diyabet varsa veya kandaki düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol seviyeniz (LDL veya "kötü" kolesterol) yüksekse, günlük beslenmenizdeki kolesterol 200 mg'dan daha az olmalıdır.
Bir büyük yumurta yaklaşık 186 mg kolesterol içerir ve bu kolesterolün tamamı yumurtanın sarısında bulunur. Bu nedenle yumurta yediğiniz gün boyunca kolesterol içeren diğer gıdaları sınırlamanız önemlidir. Günün geri kalanında et yerine sebze tüketmeyi tercih edebilirsiniz veya çok yağlı süt ürünlerinden uzak durabilirsiniz.

Eğer yumurta seviyorsanız fakat ekstra kolesterol istemiyorsanız, yumurtanın sadece beyazını tüketin. Yumurtanın beyazı kolesterol içermez. Ayrıca yumurta beyazından üretilen ve kolesterol içermeyen yumurta yerine geçebilen gıdaları kullanabilirsiniz.
 
Geri
Üst