Yumurtalarım çatlamıyor çocuğum olurmu?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtalarım çatlamıyor çocuğum olurmu?
yumurta çatlamaması kısırlık yaparmı,yumurta çatlamadan gebelik olurmu,yumurta çatlamaması hamileliğe engelmidir,yumurta çatlaması için ne yapmalı,yumurtlama bozuklukları hakkında bilgiler


Merhaba adet düzensiliğim var.Yumurtalarımda çatlamıyor 3 yıllık evliyim ne yapmamız lazım?
Polikistikover senderomu sanırım yumurtlamayı sağlayan ve destekleyen ilaçlarla gebe kalmak mümkündür



Yumurta çatlaması kısaca kadınlarda yumurtaların yumurtalıktan dışarıya salınması anlamına gelmektedir. Yumurta çatlaması, yumurtlama, ovülasyon, folikül çatlaması, folikül yırtılması terimlerinin hepsi aynı durumu ifade etmek için kullanılmaktadır. Yumurta çatlaması olarak ifade edilen durumda aslında yumurtanın kendisi çatlamamakta ya da yırtılmamaktadır. Burada yumurtanın etrafını saran folikül çatlamaktadır. Yumurta hücreleri, yumurtalıkların içinde folikül adı verilen keseciklerin içerisinde bulunmaktadır. Bu foliküller belirli bir büyüklüğe eriştikten sonra yırtılmaya, çatlamaya başlar ve böylece foliküllerin içinde bulunan yumurta hücreleri yumurtalıktan dışarıya salınır.

y.jpg




Salınma sonrasında yumurta hücresi tüp tarafından yakalanır ve yumurtanın sperm ile buluşmasıyla döllenme gerçekleşmektedir. Yumurtalar, yumurtalıktan atıldıktan sonra çatlamamaktadır. Yumurtlama olayı çatlamanın kendisi olduğu için bunun dışında yumurta hücrelerinde bir çatlama meydana gelmesi söz konusu değildir.

Gebelikte yumurtaların çatlamaması ise kadınların yumurta hücrelerinin yumurtalıktan dışarıya salınmaması yani kadınların yumurtlamaması anlamına gelmektedir. Yumurtlama olmadığı zaman döllenme gerçekleşemez ve çocuk sahibi olma imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle çeşitli tedavi yöntemleri ile kadınların yumurtalarının çatlaması sağlanmaktadır.

Yumurta çatlaması yani yumurtlama gerçekleştiği zaman çatlayan folikülün içerisindeki sıvı karın içerisine rahim ve yumurtalıkların etrafına aktığı için genellikle hafif bir ağrı hissedilmektedir. Yumurta çatlaması olduğu zaman kadınların kasıklarının tek tarafında ya da her iki tarafında hafif bir ağrı hissedilmektedir ve bu ağrı her yumurtlama döneminde hissedilmediği gibi son derece normal bir ağrıdır. Kadınlar yumurtlama dönemlerinde aynı zamanda vajinal akıntıda bir artış yaşanmakta, göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve dolgunlukta yaşanmaktadır.

Gebelikte Yumurta ÇatlamasıHamile kalmak isteyen kadınların yumurtlama günlerini kesin bir şekilde belirleyebilmeleri ve bu gün içerisinde korunmasız cinsel ilişkiye girmeleri hamile kalma şanslarını büyük bir oranda arttırmaktadır. En az 6 ay en çok 1 yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler mutlaka bir uzmana görünmeli ve gereken testleri yaptırarak üreme fonksiyonlarında bir problem olup olmadığını kontrol ettirmelidirler. Yumurtaları çatlamayan kadınlara yumurtalar yeterli büyüklüğe eriştikten sonra HCG hormonu içermekte olan çatlatma iğneleri yapılmakta ve böylece yumurtlamanın gerçekleşmesi sağlanmaktadır.

Gebelikte yumurtaların çatlamaması kadınların çocuk sahibi olma isteklerini engelleyen bir durum olduğu için bu çatlatma iğneleri ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere tedavi uygulanmaktadır. Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra kadınların yumurtlaması gerçekleşmektedir. Yumurta çatladıktan sonra cinsel birleşme gerçekleşirse yumurtalar sperm ile döllenmekte ve embriyonun rahme tutunması ile birlikte hamilelik gerçekleşmektedir.
 
Geri
Üst