Yumurtalıklarda oluşan sorunlar nasıl belirti gösterir

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtalıklarda oluşan sorunlar nasıl belirti gösterir
kötü over nedir,kötü over belirtileri,kötü over başarısız tüp bebek,kötü overlerin tedavisi,kötü overe neden olan hastalıklar hakkında bilgiler

Özellikle tüp bebek uygulamalarında şayet anne adayının yaşı 44’ ün üzerinde ise çoğu tüp bebek merkezi tedavi için adayları kabul etmez. Yumurtalık fonksiyonun azalması yani üreme sisteminde ki kayıp menopoz ile aynı anlamda değerlendirilmektedir. Kadınlarda yumurta ve hormon üretimi 37 yaşından itibaren büyük oranda azalır. Üreme özelliği bu yaş itibari ile büyük hızla düşerken hormon üretimi son adet kanamasının biteceği döneme kadar yani menopoz dönemine kadar devam eder.

Erken menopoz genetik olarak da ortaya çıkabilir. Genetik olarak gelişen menopoz yaklaşık 10 yıl önce üreme fonksiyonunda sorun yaşamaya başlar.

Yaş ve genetik etkenler haricinde yumurtalık fonksiyonlarının azalmasına yol açan faktörler;
k.jpg






Radyoterapi ve kemoterapi: kanser hastalığı ile çok erken yaşlarda karşı karşıya kalan kadınlarda kanser tedavisi sonrası üreme fonksiyonunda problemler ile sıkça karşılaşılabilir.

Daha evvel geçirilmiş cerrahi operasyonlar: yumurtalıkların bütünüyle alınması ya da yumurtalıklardan kist alınması yumurta sayısında azalmalara yol açarak kapasite düşer. Özellikle çikolata kisti alınması yumurtalık kapasitesini oldukça azaltır. Bu tür operasyonların deneyimli doktorlar tarafından yapılması ve komşu dokulara zarar verilmemesine özen gösterilmelidir.

Sigara: çok sayıda tüketilen sigara yine üreme sistemine zarar vererek yumurtalık rezervini azaltabilir.Adet döngülerinin arası kısalır. 30 günde bir adet gören kadında kanama süresi 21 güne kadar düşebilir. Bazı kadınlarda ise 15 gün aralıkları ile adet kanaması görülebilir. Yanı zamanda bazı kadınlarda ise adet gecikmesi görülebilir. Kanama oranları genelde değişim göstermez.

Bu durumdaki kadınlarda oluşan gebelikler düşük ile sonuçlanabilir. Bu durum yumurtalık rezervinin azalması ile geriye kalan yumurtaların anormal olması ile ortaya çıkabilir. Anormal yumurta ile oluşan gebelikler gebeliğin başlangıcında sonlanabilir. Devamlılığını sürdüren gebeliklerde ise kromozom bozukluğu taşıyan bebeklerin sayısı oldukça fazla olur.

Tüp bebek tedavisi gibi kısırlık tedavilerinde yumurtaları uyarmak için kadına uygulanan ilaçlar ile geliştirilen yumurta sayısında pek artış gözlenmez. İlaçların dozunu artırmak ya da tedavi planının değiştirmekte pek faydalı sağlamaz. Yumurtaların fazla sayıda gelişmemesi tüp bebek tedavisi gibi kısırlık tedavilerinde başarı şansını azaltır.

Zayıf yumurtalıklar önceden fark edilebilir mi?

Daha evvel cerrahi operasyon geçirmiş ve ailesinde erken menopoz vakası olan kadınların detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Adet döneminde yapılan hormon tetkikleri ile yumurtalık kapasitesinde sorun varlığı tespit edilebilir. FSH hormonunda görülen değişimler yumurtalık kapasitesinde oluşan problemlerin bir göstergesidir.
 
Geri
Üst