Yumurtlama takibi nedir ? Yumurtlama takibi nasıl yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurtlama takibi nedir ? Yumurtlama takibi nasıl yapılır ?
Kadınlar biri sağda, diğeri solda olmak üzere iki yumurtalığa sahiptir. Bir kadın yumurtalıktan serbest bırakılmayı bekleyen milyonlarca olgunlaşmamış yumurtayla doğar. Yumurtladığınızda, fallop tüpünden olgun bir yumurta çıkar ve döllenme için kullanılabilir hale gelir. Yumurta + sperm = bebek . Döneminizin 1. gününde , östrojen ve progesteron düzeyiniz düşüktür, bu da hipofiz bezini FSH veya folikül uyarıcı hormon üretmek için uyarır. FSH, yumurtalıklarınızı içeren sıvı dolu keseler olan yumurtalık foliküllerinin büyümesini uyarır . Folikül potansiyel bir hamileliğe hazırlık olarak uterus astarını kalınlaştırmak için östrojen salgılar. Vücudunuzun her ay bunu yaptığını biliyormusunuz ? Östrojen seviyeleri , hipofiz bezinizi LH veya Luteinizing Hormonu salmak üzere tetikleyen yumurtlama etrafında yoğunlaşır. LH, vücudunuza, yumurtalığınızdan genellikle bir yumurtayı bırakmasını söyler ve şimdi sadece yumurtlamış oluyorsunuz..Zamanlama ve koşullar doğruysa ve yumurtayı karşılayacak canlı bir sperm varsa gebe kalırsınız.



yumurtlama.jpg





Yumurtlama nedir?


Yumurtlama, yumurtalık folikülünden bir yumurtanın salınmasıdır. Yumurtanın serbest bırakılmasından sonra, uterusa giden fallop tüplerinden geçer. Yumurtanın rahme yaptığı yolculuk sırasında bir sperm hücresi tarafından döllenmiş ise, hamilelik meydana gelebilir.

YUMURTA 'dan EMBRİYOYA YOLCULUK ( Nasıl hamile kalınır resimli )





Yumurtlama belirtileri


Bazı kadınlar yumurtlamadan hemen önce veya sonra göğüslerinde hassasiyet yaşarlar. Bu, vücudunuzdaki hormonlarla ilişkili dir. Kasıklarınızda hafif batmalar hissedebilrisiniz. Ayrıca yumurtlamaya bağlı olarak küçük lekelenmeleriniz olabilir.Yumurtlamanın başka bir işareti hafif şişkinliktir. Yumurtlama döneminde karın bölgesinde hafif şişkinlik olabilir.Bu semptom, hormon östrojenindeki artışa bağlı olarak artan su tutulmasından kaynaklanabilir.Bazı kadınlar, hormon değişikliklerine duyarlı olmasından dolayı, yumurtlamadan önce mide bulantısı ya da baş ağrısı hissederler.Bazı araştırmalar, kadınların yumurtlama sırasında cinsel istekte artış olduğunu görmüştür.Bir kadının vücudundaki hormon seviyeleri, yumurtlama zamanının etrafındaki koku, tat veya vizyon duygusunu arttırabilir.



Aylık Döngününüzü Anlayın


Adet döngüsünü bildiğiniz zaman, hamile kalma şansınızı artırırsınız. İlk aşama, sizin döneminizdeki ilk kanama günü ile başlar. Vücudunuz yumurtalıklarınızın içindeki yumurtaları büyüten hormonları (folikül uyarıcı hormon (FSH) gibi salgılar. 2 ila 14 gün arasında, bu hormonlar ayrıca döllenmiş bir yumurtayı hazırlamak için rahminizin astarını kalınlaştırmaya yardımcı olur. Bu foliküler aşama denir.

Adet döngüsü nün uzunluğu, kanamanın ilk gününden sonraki dönemin başlangıcına kadar geçen gün sayısına göre belirlenir. Bu bize hormonal dengesizliklerimizin olup olmadığını ve yumurtlamanın düzenli olup olmadığını söyleyebilir. Bu dengesizlikler, yumurtlama sırasında ve ovülasyonun ne zaman gerçekleştiğini etkileyebilir.

Bir adet döngüsü 21 günden az olduğunda, bu yumurtlamanın gerçekleşmediği anlamına gelir. Bir adet döngüsü 35 günden fazla olduğunda, ovülasyon ya meydana gelmez ya da düzensiz olarak döngü olarak değerlendirilir.




Yumurtlama Sırasında Ne Olur?




Ortalama adet döngüsü 28-35 gündür. Yumurtlama genellikle, döngünüzün 11 ve 21 günleri arasında gerçekleşir. En olgun olan yumurtanın salınımını tetikleyen luteinizan hormon dur (LH) . Aynı zamanda, servikal mukusun spermin yumurtaya doğru ilerlemesine yardımcı olmak için daha kaygan hale gelir.


Yumurta, yumurtalıklarınızı rahminize bağlayan iki fallop tüpünden biri boyunca ilerler. Eğer zamanlama doğruysa, sperm yumurtayı dölleyebilir. Yumurta 24 saat içinde döllenmezse ölür.Sperm yaklaşık 3 ila 5 gün boyunca yaşayabilir, bu nedenle yumurtlama gününüzü bilmek önemlidir. Yumurtlamadan 2-3 gün öncede birliktelik yaşanırsa gebe kalabiliyorsunuz.Vücudunuz bir yumurtayı serbest bıraktıktan sonra, hormon progesteronu rahmin astarını oluşturmak ve korumak için devreye girer. Vücudunuzun sıcaklığını biraz artırır. Yataktan çıkmadan önce, her sabah bazal bir termometre ile sıcaklığınızı ölçmek, yumurtladığınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Bu termometreleri eczaneden satın alabilirsiniz.


Aşırı kilolu veya obez iseniz, kilo kaybetmek hamile kalma şansınızı artırabilir.Obezite ayrıca erkeklerde infertiliteye ve düşük testosterona neden olabilir. Oldukça az kilolu olmak da infertiliteye yol açabilir.Doğurganlık, özellikle 30'ların ortalarından sonra yaşla birlikte azalır. Aynı zamanda doğurganlık tedavilerinin başarılı olması ihtimalini de düşürmektedir. Artan araştırmalar, çevresel etkilerin doğurganlığı azaltabileceğini göstermektedir. Sağlıklı bir yaşam tarzına öncülük etmek, hamile kalma şansınızı artırabilir. Bu, folik asit açısından zengin besinler tüketmek, alkol ve kafein kullanmaktan kaçınmak, sağlıklı bir kiloyu korumak ve daha fazla organik meyve ve sebzeyi tüketmeyi içerir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı bir kiloyu korumak, stresi yönetmek ve tütün ve alkol kullanımından kaçınmak gibi erkek verimliliğini artırabilir. Çinko (et, kepekli tahıllar, yumurtalar ve deniz ürünleri), E vitamini ve selenyum (et, deniz ürünleri, mantarlar, Brezilya fıstığı ve tahıllar) yüksek bir diyet yemek de yardımcı olabilir.


Yumurtlama yaklaşık 24 saat sürmektedir, ancak sperm, döllenmenin meydana gelebileceği yaklaşık 6 günlük bir canlılığa sahiptir. Sperm ve yumurta bir araya geldiğinde gebelik oluşur. Adet gecikmesi durumunda gebe olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bunu doğrulamak için emen bir gebelik testi yaptın. Düzenli adet döngüsü olan kadınların çoğu, son adet tarihinin ilk gününden itibaren, 11. gün ile 21. gün arasında yumurtlar. Ancak, bir kadın her ay farklı zamanlarda veya farklı günlerde yumurtlayabilir.Bu nedenle, özellikle cinsel rutininizle çok düzenli değilseniz, döngülerinizi ve dolayısıyla yumurtlamalarınızı takip etmeniz önemlidir.


Dişi üreme sistemi yumurtlama sırasında dölleme için yumurta içeren ve serbest bırakan yumurtalık folikülleri adı verilen küçük dokulara sahiptir. Basitçe söylemek gerekirse, foliküler izleme, ovülasyon yaptığınız zaman kesin olarak bilmenize yardımcı olacak bir dizi vajinal taramadır. Genel olarak, bu taramalar döngünüzün 9. gününde başlar ve 20. güne kadar devam eder. Doktor yumurtalıklarınızda meydana gelen folikül gelişimini gözlemleyecektir.


Bir ultrason ile yapılan foliküler bir çalışma, yumurtalık foliküllerini inceler ve daha fazla analiz iç organların fotoğraflarını çeker. Taramalar, en yüksek hijyen ve temizlik seviyelerini koruyarak vajinaya küçük bir plastik prob yerleştirerek yapılır. İşlem nispeten ağrısızdır ve tarama yapılırken uygun bir pozisyonda yatmanız istenecektir. Nitelikli bir sonografi uzmanı veya doktor, yumurtanın ne zaman serbest bırakılacağını tam olarak söyleyecektir ve bu nedenle bir çift, gebe kalma şansını en üst düzeye çıkarmak için bir ilişkiyi planlayabilir.

Yumurtaları ve endometriyal astarı içeren dokular, yumurtlama ihtimaliniz olan süreyi belirlemek için incelenir. Bu dönemde doktorunuz size hamilelik şansınızı arttırmak için ilişki önerecektir.. Özellikle IVF gibi yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalmaya çalışan kadınlar için önem taşımaktadır.Folikül takibi, bir kadının ovulasyonuna ne kadar yakın olduğunu bulmak için folikül gelişimini inceler.Foliküler çalışmalar, kadının tedaviye yanıt verip vermediğini kontrol etmek için gerekli olduğundan, doğurganlık tedavilerinin büyük bir bileşenidir. IVF (in vitro fertilizasyon) yöntemi için fertilizasyon yöntemi tercih edilirse foliküler taramalar da gereklidir. Tarama, yumurtlama durumunda üretilen yumurtanın sağlığını ve sayısını ve ilgili hormonların seviyesini belirler. Hormonların seviyeleri doğru değilse, o zaman gebe kalma şansını en üst düzeye çıkarmak için ilaçların dozu ayarlanabilir .


Foliküler izleme prosedürünün yapıldığı yöntem ultrason taramasıdır. Yumurtalık folikülleri incelenir ve iç organların resimleri vajinaya küçük plastik prob sokularak alınır. Hekim uterus duvarlarının nasıl kalınlaştığına bağlı olarak yumurtanın serbest bırakılacağı zamanı doğru bir şekilde tahmin edebilecek. Bu tarama prosedürü, hamile kalmaya çalışan çiftler için , özellikle de aylarca denedikten sonra başarılı olmadıkları takdirde önerilmektedir.İzleme süreci de şunlar içinde önemlidir.Hamileliğin ilk evrelerinde meydana gelen talihsiz düşüklüklere sahip olan kadınlar, yumurtlama tedavisinde olan kadınlar,ne zaman yumurtladığını bilmeyen kadınlar.İlk taramaya temel tarama denir ve doktorun folikülün ilk aşamasını büyük bir kesinlik ile anlamasına yardımcı olur. Doktor foliküllerin gelişimini takip etmek için taramaları en iyi zamanlarda planlar. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için harika bir araç olmasına rağmen, tarama, neden hamile kalmamanızın temel nedeni olabilecek diğer bazı problemleri de belirleyebilir .


Taramayı kullanarak doktor uygun şekilde büyümeyen ve erken bir aşamada çatlamayan folikülleri tanımlayabilecektir.Tarama ayrıca foliküllerin hiç büyümediğini veya yumurtanın döllenmesine izin vermek için doğru zamanda yırtılmadığını da öğrenir.Bu taramanın sonucu olarak size hiçbir fiziksel yan etkisi yoktur. Foliküler izleme, gebe kalma sürecini anlamak ve kadının yumurtlamaya ne zaman başlayacağını öğrenmek için harika bir yöntemdir. Bu, uzun bir süre hamile kalmaya çalışan veya IVF gibi başka yöntemleri tercih eden çiftler için gereklidir .Transvajinal ultrason, foliküllerin izlenmesi için tercih edilen ve genellikle zorunlu olan modalitedir. Ultrason izleme, başlangıçtaki bir büyüklüğü değerlendirmek için döngünün 3. gününde başlayabilir .Folikül büyüklüğü ve sayımları stres kaynağı olabilir.


Bazı kadınlar yumurtlama esnasında hiç bir şey hissetmezler, bazıları ise bunu hafif bir kramp hissi olarak tanımlar.Yumurtlama çok ağrılı ise bir şeyler yanlış gidiyor demektir, çünkü bu östrojen baskınlığı, progesteron eksikliği veya PKOS gibi hormonal bir dengesizliği gösterebilir. .Yaygın olmakla birlikte, yumurtlama belirtilerinden biri kanamadır.Gebe kalmayla ilgili sorun yaşıyorsanız folikül izleme taraması yapmanız gerekebilir.Yumurtlama zamanını öğrenin, böylece gebe kalma şansınızı en üst düzeye çıkarırsınız.Folikül izleme taraması, adet döngüsüne göre zamanlanmalıdır, zira bu, yumurtlama olasılığınızın en yüksek olduğu zaman belirlenecektir.Bu tarama Yumurtanın doğal olarak spermle karşılaşma olasılığını en üst düzeye çıkarabilen yumurtlama zamanını tahmin etmenin en iyi yoludur.
 
Yumurtlama takibi nedir
yumurtlama takibi yaptıranlar
yumurta takibi ile hamile kalanlar
doktor kontrolünde yumurta takibi
yumurta takibi adetin kaçıncı günü yapılır
yumurtlama takibi takvimi
yumurta takibinde ilişki
yumurtlama takibi testi
yumurta takibi ücreti

merhaba arkadaşlar ben 1 yıl 3 aylık evliyim hamile kalamıyordum doktora gittik hiç bir sebep bulunmadı testlerimiz normal çıktı. Yumurtlama günlerimi beliryemediğim için hamile kalamıyordum .Doktorum yumurtlama takibine aldı ve yumurtlama günlerinde ilişki önerdi şimdi 5 haftalık hamileyim. Ne kadar zormuş hamile kalmak vallahi okuması yazması olmayan yumurtlama dönemini bilmeyenler nasıl hemen hamile kalıyor anlamıyorum demekki nasip kısmet işi.
 
Geri
Üst