Yüzerken krampa dikkat

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Yüzerken krampa dikkat
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, sıcakların etkisiyle meydana gelebilecek sıvı kaybının kramplara neden olabileceğini söyledi, deniz ve havuzlarda yüzerken oluşabilecek kramplara karşı uyarıda bulundu.

Dr. Beşir Türkmen, bir doku spazmı olan krampın, bir ya da birden fazla kas demetinde, sert bir adale yumrusu tarzında, aniden meydana gelen kısa veya uzun süreli kasılmalar olduğunu söyledi. Dr. Türkmen, dolaşım bozukluğu nedeniyle bacaklara yeteri kadar kanın gitmemesi, omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları, idrar söktürücü bazı ilaçlar, mineral eksikliği, aşırı tuz ve su kaybı ve bazı dış etkenlerin krampı tetiklediğini söyledi.

Krampların saatçi, berber, terzi ve sporcularda çok sık görüldüğünü belirten Dr. Türkmen, şunları söyledi:

"Kramplar yaşlı, yetişkin, genç ve çocuklarda hatta gebelerde bile görülebilir. Yaşlı ve yetişkinlerde görülen krampların nedeni kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineral eksikliklerinde, aşırı egzersizlerde, ısınmadan yapılan egzersizlerde, fazla terleme sonucunda, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı idrar söktürücü ilaçlar sonrası, soğuk havalarda ve kalp damar hastalıkları gibi durumlarda görülür.

Çocuklarda görülen krampların nedeni ise bulantı ve kusma sonucu oluşan aşırı sıvı ve elektrolit kaybı, aşırı sıcaklarda terleme sonucu meydana gelen kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaybı olarak sıralanabilir."

Dr. Türkmen, deniz veya havuzda yüzerken meydana gelen kramplarda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Kramp giren ve ona yardımcı olan kişinin çok sakin ve sabırlı olmasını öneren Dr. Beşir Türkmen, şu uyarıları yaptı:

"Çünkü heyecan, kas krampını beş kat artırır. Bir arkadaşınızla beraber yüzüyorsanız, sırt üstü uzanın, arkadaşınız ayağınızı bir elle kavrasın, diğer elle kramp girmiş baldırı hafifçe sıkarak veya hafifçe vurarak veya hafifçe ovarak masaj yaparak yumuşatmaya çalışsın.

Eğer suda yalnızsanız durum biraz daha ciddi olabilir. Bu nedenle hemen sırt üstü uzanıp kramp girmiş baldırı ters yönde yavaş yavaş gerin. Bu esnada kollarınız yanlarda, yelpaze hareketiyle sırt üstü yüzerek sakin sakin kıyıya ulaşmaya çalışın. Uzaktaysanız yardım için bağırabilirsiniz ama asla panik yapmamalısınız. Paletle yüzerken veya denize yüksek yerden ısınmadan atlarken çok dikkat etmeliyiz."





alıntı
 
Geri
Üst