Zilhicce ayı ve orucu nedir?

deniz-07

Rüya Tabiri Editörü
Zilhicce ayı ve orucu nedir?
Zilhicce ayı nedir orucu ne zaman tutulur fazileti nelerdir sorularına cevaplar burada meleklerim
Sevgili meleklerim Rabbimiz biz kullara hatalarımızı günahlarımızı affetmek için bazı fırsatlar vermiştir.Bunlar namaz oruç zekat hac ibadetinin dışında sadaka vermek yetim başı okşamak cömert olmak gibi ibadetlerdir...Her biri günahlarımıza kefarettir.Hayat öyle kısaki zaman geçiyor ve adım adım sona doğru yaklaşıyoruz.Ömrümüz bitmeden kendimize gelmeli doğru yolu bulmalı öteki dünyaya azığımızı hazırlamalıyız.Rabbimiz bizlere doğru yolu bulmak için Peygamberler göndermiştir.Vahiy aracılığı ile Rabbimizin emir ve yasaklarını



images-26a.jpg








Peygamberlere bildirilmiş onlarda biz kullara iletmişlerdir.Evet o iletilen ibadetlerden biriside oruçtur Oruç ibadeti sadece Ramazan ayına has değildir.Ramazan ayında tutulan oruç farzdır.Diğerleri sünnettir.Yani Peygamber Efendimizin bizzat tutuğu ve tavsiye ettiği oruçlardır.Bunlar kandil gecelerinde,ramazandan sonra şevval ayında 6 gün,pazartesi perşembe günleri,muharrem ayında,ve şuan içinde bulunduğumuz ay olan zilhicce ayında tutulan oruçlardır.Kurban bayramının içinde olduğu aya Zilhicce ayı denir.Zilhiccenin 1’inden 10’una kadar olan geceler, Kur''an-ı Kerim''de “leyâli-i aşere” diye tabir edilen on gecelerdendir. Diğer mübarek 10 geceler de, Ramzan-ı şerifin son 10 gecesi ile Muharrem ayının ilk on geceleridir. Rabbimizin, “On geceye yemin olsun ki...” (1) buyrurarak yeminle beyan ettiği bu mübarek zaman dilimi, bütün mü’minler için yepyeni bir manevi fırsat dönemidir.Ayrıca bu konuyyla ilgili bazı hadisler nakledilmiştir.Bu hadisler şöyledir;Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti pek çoktur.Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir."Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevab verilir.) [Beyheki]Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutan, her günü için, yüz köle azat etmiş veya cihad edenlere yüz at vermiş veya Kâbe’ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevab alır.) [R. Nasıhin].Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne, Arefe günüyse on bin güne eşittir.) [Beyheki].
Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli ve çok dua ve istiğfar etmelidir! Yine alemlre rahmet olarak gönderilen HZ.MUMAMMED(SAV)bu aya dair söyle bir hadiste iletmiştir ki ve can alıcıdır bu ayın önemi açık ve nettir der ki;Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun.İşte meleklerim zilhicce ayı deyip geçmeyelim.Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutanın, ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır. Cennette yüksek derecelere kavuşur. (Şir’a).Sevgili meleklerim böylesine güzel müjdeler verilen bu günleri boş geçirmeyelim.Ayrıca Kamerî aylarin onikincisi olan Zilhicce ayi, Islâm'in bes esasindan olan hac ibadetinin yerine getirildigi aydir.Yani şuanda milyonlarca hacı Mekkede Medinede gözyaşlarıyla affedilmeyi istiyor Rabbimizden.
zivvvo-50.gif
Zilhicce orucu bayramdan önceki gün olan arafe gününde tutularak bitirilir Bayram günü oruç tutulmaz. Zaten o gün oruç tutulması tahrimen mekruhtur. Kişi bayram günü ister kurban eti ile ister başka bir şey ile yeme ve içmeye başlayabilir. Ancak kurban eti ile yemeye başlamak müstehaptır.Evet bu güzel ayda öylesine güzel manalı 4 gün yaşıyoruz ki...Kurban kesmenin önemini kavrıyoruz..Allaha kul olmanın gereğini yapıyoruz.Rabbim kendisine laik bi şekilde ibadet etmemizi hepimize nasip etsin inşallah..Şimdiden kurban bayramınızı kutlar hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ederim.
SELAM VE DUA İLE.....
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bende tutayım yaw bu orucu saol denizim bizi aydınlattığın için :tik:
 
Geri
Üst