1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.796
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Zonguldak Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    yöresel yemekler yöresel yemek tarifleri ramazan yemekleri Karadeniz Bölgesinin şirin ili Zonguldak'ın yöresel yemeklerini paylaşıyorum kızlar...
    [​IMG]

    Yöre mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerindedir. Zonguldak ormanlarında belki dünyanın en lezzetli kestanesi "kuzu kestanesi" yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak "tuzlama" bütün olarak fırında kavrulmasıyla "kavşak", çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır. Ülkemizde sadece Kdz.Ereğli'de yetişen Osmanlı Çileği, orman altı bitki örtüsü içinde yer alan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir.

    Uğmaç Çorbası
    Malzemesi
    6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 su bardağı su, tuz.
    Yapılışı
    Un iki bardak su ile iyice ovulur. Tel tel dökülmesi sağlanır. Bir bardak su, bir miktar tuz atılarak kaynatılır. Kaynamakta olan suya un karıştırılarak atılır, pişinceye kadar kaynatılır. İçine süt ilave edilir, tuzu kontrol edilir. Servis sıcak yapılır. İstenirse, üzerine nane serilebilir.

    Cevizli Dolma
    Malzemesi
    250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, kimyon, maydanoz 1 fincan sıvı yağ, yatırım ekmek kaşığı salça.
    Yapılışı
    Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça konur. Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır. Kaynamış olan bu harç, bulgurun üzerine dökülür ve kabarması beklenir. İçine dökülmüş ceviz, tuz, baharat ve maydanoz konulup karıştırılır. .

    Yaprak Sarma
    Malzemesi
    300 gr. Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 1.5 su bardağı pirinç, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, dere otu, yeteri kadar margarin 2 adet domates ya da 1 çorba kaşığı salça, taze ya da salamura üzüm yaprağı.
    Yapılışı
    Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz küçük küçük doğranır (kıyılır), içine kıyma,pirinç,tuz, karabiber ve yarım çay bardağı sıvı yağ konur karıştırılır. Elde edilen dolma içi üzüm yaprağına sarılır. Sarılan dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve küçük olmasına özen gösterilir. Tencereye ya da güvece yerleştirilen sarmaların üzerine harcan suyu ve margarin konularak orta ateşte pişirilir. Pişen sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salça, kırmızı biber) gezdirilerek sıcak servis yapılır.

    Malay
    Ocakta kaynamakta olan su tenceresine yavaş yavaş mısır unu katılır ve sürekli karıştırılır. Elde edilen katı bulamaç yayvan kaplara kaşıkla küçük parçalar halinde dökülür. Üzerine süt şeker, 8toz şeker) dövülmüş ceviz kızdırılmış tereyağ ya da pekmez dökülerek tatlı malay; kıkırdak, dövülmüş ceviz, tereyağlı; küçük parçalar halinde doğranmış kavrulmuş kazciğeri, kaz yağı dökülür. Yörede ceviz bol olduğundan geçmişte cevizden elde edilen yağ ile tafta (yağı çıkarılan ezilmiş dövülmüş ceviz kırıkları) malayın üstüne dökülür.


     
Zonguldak Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. giresun yöresel yemekleri

    giresun yöresel yemekleri

    giresunun meşhur yemekleri giresun yöresel yemekleri giresun un meşhur giresunun yöresel Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Giresun'un da kendine özgü çok değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan Karalahanadan değişik yemekler yapılmaktadır. Bunun yanında mısın unundan da yemekler yapılır. Tabii ki Karadeniz denilince aklımıza ilk gelen hamsi,...
  2. Muş Yöresel Yemekleri

    Muş Yöresel Yemekleri

    muş yöresel yemekleri muş yöresinin yemekleri muşun meşhur muşun yöresel un Muş'ta yiyecek maddelerine ayrı bir önem verilir.. Kış mevsimi çok uzun olduğundan güz mev­simi gelmeden önce her aile kışın yiyecek gıda maddelerinin tedarikine başlar. Et sıkıntısını gidermek isteyen Kavurma yapar. Kavurma koyun, kuzu, olduğu gibi Düge’den (bir-iki yaşındaki inek) olur. Kesilen etler küçük...
  3. Kırşehir'in yöresel yemekleri

    Kırşehir'in yöresel yemekleri

    kırşehir yemekleri kırşehire özgü yemekler kırşehirin yemekleri kırşehir in yöresel Yufka: Malzemesi: un. su tuz. Verilen malzeme (unsutuz) karıstırılarak hamur yogrulur. Hamur biraz dinlendikten sonra avuc ice buyuklu- güğünde pezi alinir.Peziler oklava yardimiyla ekmek tahtasi üzerinde saz büyüklğünde (daire biciminde) acilir.Bu islem yapilirken açılan yufka üzerine kepekli un serpilir....
  4. Yozgat yöresel yemekleri

    Yozgat yöresel yemekleri

    yozgat yöresel yemekleri yozgatın yöresel yemekleri yozgat meşhur yozgatın meşhur şeyleri Yöre beslenmesi büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcük hemen hemen her türlü yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. En önemli yemekleri, Arabaşı, Madımak, Testi Kebabı ve Yozgat Tandır Kebabıdır. Yozgat'dan Yemek Tarifleri Arabaşı Malzemesi : Hamur...
  5. Trabzon Yöresel Yemekleri

    Trabzon Yöresel Yemekleri

    trabzon yöresel yemekleri Trabzon denilince akla hemen balık ve özellikle hamsi geliyor...Trabzon mutfağının büyük bölümünü hamsi ile yapılan yemekler alıyor...Şimdi geçiyorum Trabzon'a özgü yemeklerin tariflerine... Trabzon'un yemeklerinin başlıcalarını şöylece sıralayabiliriz : Mısır sarması, etli lahana sarması, içli tava, hamsili pide, hohollu pide, pazı burmalısı, hamsili pilav,...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş