Zordaki tekstilde son çıkış:Enerji tasarrufu

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Zordaki tekstilde son çıkış:Enerji tasarrufu
Tekstil sektörüne ilişkin sıkıntılar gündemde. Sektör temsilcileri maliyetleri düşürmek için proje geliştiriyor. En önemli gider enerji... Bu alandaki tasarruf faturayı 250 milyon $ düşürür.


Tekstil ve hazır giyim sektörünün enerjiye yıllık 2.5 milyar dolar ödediğini vurgulayan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Enerji tasarrufu hazırgiyim ve tekstilin enerji faturasını 250 milyon dolar düşürür
Hikmet Tanrıverdi, tekstil işletmelerinde yapılacak yalıtım, aydınlatma, buhar sistemlerinin geri kazanımı ve kaçakların kapatılması gibi uygulamaların sektöre rekabet avantajı sağlayacağını bildirdi.
Artan maliyetler ve küresel kriz karşısında rekabet gücünü arttırmak isteyen tekstil ve hazır giyim sektörü çareyi enerji tasarrufunda arıyor.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tekstil işletmelerinde yapılacak yalıtım, aydınlatma, buhar sistemlerindeki kaçakların kapatılması gibi uygulamalarla minimum yüzde 10 tasarruf sağlanması durumunda yıllık 250 milyon dolar avantaj elde edilebileceğini belirtti.
İTKİB çatısı altında yer alan İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim Araştırma ve Geliştirme Merkezi”nce (İTA) ‘’Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Enerji Verimliliği’’ konulu bir sempozyum düzenlendi.
Sempozyumun açılışında konuşan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sektörün özellikle son yıllarda Uzak Doğu ile rekabet halinde olması ve ekonomik krizin de ortaya çıkmasıyla tekstil sektörü için üretim maliyetlerinin daha önemli bir problem haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de üretilen enerjinin yüzde 33'ünün sanayide kullanıldığını belirten Hikmet Tanrıverdi şunları kaydetti:
‘’ Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü , Türk sanayinin en çok üretim sahasına sahip ve enerji tüketimi oldukça yüksek sektörlerinden birisi olması sebebiyle bu sektörde yapılacak enerji verimliliği çalışmaları sadece sektörü değil Türk Ekonomisini de etkilemektedir. 2008 yılında tekstil ve hazır giyim sektörünün 15,7 milyar dolar ihracat maliyeti bulunurken, bu maliyetin ortalama 2,5 milyar dolarını enerji maliyetleri oluşturmuştur. Tekstil işletmelerinde yapılacak yalıtım, aydınlatma, buhar sistemlerindeki kaçakların kapatılması gibi uygulamalar ile minimum yüzde 10 tasarruf sağlansa yılık 250 milyon dolar avantaj elde edilebilir. Fiyat tutturmada sıkıntı çeken ihracatçıya büyük bir rekabet avantajı sağlanmış olur. Enerji tasarrufu diğer sektörlere yayıldığı takdirde milyarlarca dolar Türkiye’de kalır.’’

ENERJİNİN YÜZE 75’İNİ İTHAL EDİYORUZ
Türkiye bugün enerjisinin yüzde 65’ini ithal yolu ile karşılarken bunun 2010 yılında yüzde 75 gibi değerlere yükseleceğinin öngörüldüğüne işaret eden Tanrıverdi, Avrupa ve Amerika gibi ülkelerden çok daha fazla enerji tüketen Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık sürecinin sektörleri enerji kullanımında daha dikkatli davranmaya ittiğini belirtti.

Tanrıverdi, ‘’Enerji Verimliliği alanında yapılan çalışmaların üzerinde ciddiyetle durmamızın diğer önemli nedeni ise ‘Green Factory’ kavramına verdiğimiz önemdir. Bu sözlerimizi İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim Araştırma ve Geliştirme Merkezi olarak gerçekleştirmekte olduğumuz Atık Su Projesi ile de desteklemekteyiz. Ayrıca ITA bünyesine dahil ettiğimiz Termal Kamara, Baca Gazı Ölçer, Telemetri Modülü gibi cihazlar ve ARGE ekibimizle de enerji verimliliği alanında araştırmalar yürütüyor ve firmalara özgü uygulamalar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz’’ dedi.
İSMAİL GÜLLE: ENERJİ HESAPLI KULLANILMALI
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de, enerjinin en önemi girdi maliyetlerinden birini oluşturduğunu ifade ederek, ‘’Biz yıllardan beri siyasi iktidarlara ciddi maliyet baskısıyla ilgili serzenişte bulunuyoruz. Ama maalesef görev yaptığımız süre içinde bu yönde bir destek aldığımızı söylemek de zor. 2008 krizle anılan bir yıl olmasına rağmen elektrik, doğalgaz zamları bizim girdi maliyetlerimize çok ciddi yükler getiriyor’’ dedi.
Gülle, maliyet artışlarının kendilerini işletme içinde enerjide tasarruf gibi bir takım önlemler almaya ittiğini söyledi.

İTA Direktörü Prof. Dr. Mehmet Akalın da önümüzdeki günlerde Halkalı’da 7 bin metrekare kapalı alanda tekstil ve hazır giyim konusunda bir Ar-Ge merkezi açacaklarını söyledi.
Akalın, sektöre enerji verimliliği konusunda teknik eğitim desteği vermeyi planladıklarını kaydetti.



 
Geri
Üst