Arabistan'da kadınlar

M

Misafir

Forum Okuru
Arabistan'da kadınlar
arabistanda çocuk oyunları arabistan çocuk oyunları arabistan kıyafetleri suudi arabistanın çoçuk
Şeriat yasalarıyla yönetilen ve kadınların baskı altında olduğu Suudi Arabistan'da son yıllarda boşanan kadın sayısı artıyor. Uluslararası kadın örgütleri, kadın haklarının tanınması için Suudi yönetiminin reform yapmasını istiyor. Kadınların baskı altında olduğu Suudi Arabistan'da her 3 evlilikten 1'i boşanmayla sonuçlanıyor. Kadınların yalnızca yüzde 7'sinin çalıştığı ülkede yürümeyen ilişkilerin bedelini kadınlar ödüyor. Suudi kadınların etkinlik alanları genellikle okullar ve hastaneler. Büyük çoğunluğun geleceğe yönelik tek beklentisi evlilik. Ancak artık Suudi Arabistan'da evlilik kadınların geleceğini garanti altına alan bir kurum değil. Boşanan kadınları ise sosyal düşüş ve toplumdan dışlanma bekliyor. Şeriat ile yönetilen ülkede kadınlar toplumsal hayata sadece sınırlı olarak katılabiliyor. Kadınlara sıkça rastlanan yerlerin başında büyük alışveriş merkezleri geliyor. Bu tür mekanlarda nispeten rahat hareket edebilseler de, tepeden tırnağa siyah çarşafa bürünmüş olarak dolaşabiliyorlar. İş başvurusu yapan kadınların işe alınmadığı ülkede, kadınlar bir yere gitmek istediklerinde ise erkeklerden izin almaları gerekiyor. Genç erkeklerin yüzde 30'unun işsiz olduğu ülkede kadınlar arasında bu oran çok daha yüksek düzeyde. Kadınlara fırsat verilmeyen tek alan iş hayatı değil. Aile ve sosyal hayat içindeki yerleri de giderek sarsılıyor. Evlenme çağındaki kadınların üçte biri, yani 1,5 milyon kadın yalnız yaşıyor. Sosyal Bilimler Uzmanı Abdullah el Fevzan, bu sayının 2007 yılına kadar 4 milyona çıkacağını tahmin ediyor. Fevzan, ülkede boşanma oranının giderek yükseldiğine dikkat çekerek, "2001 yılında evlenenlerin üçte biri boşanmış. Arabistan'da kadının durumu çok güç. Bir erkek karısını, üç kez "boş ol" diyerek kapının önüne koyabiliyor. Boşanan kadına nafaka ödenmesi son derece ender bir uygulama. Eşinden ayrılan kadını çoğunlukla yoksulluk, sosyal dışlanma ve yalnızlık bekliyor. Çünkü hemen hemen hiçbir Arap erkeği, boşanmış bir kadınla evlenmiyor. Boşanma nedenlerinin başında, erkeğin ikinci, üçüncü ya da dördüncü kadınla evlenmesi geliyor" dedi. (Kaynak: Ülkede Özgür Gündem, 8 Temmuz 2004)

Uçan Süpürge web sayfasından alınmıştır.
 
Cevap: Arabistan'da kadınlar

İran'da kamusal alana çarşafsız girmek yasak


İran'ın tarihi İsfahan kentinde, İslami kurallara uygun giyinmeyen kadınların kamuya açık yerlere girmesi yasaklandı. İran polisi, Tahran'da islama uygun olmayan kıyafet satan mağazalara baskın yaptı ve uygun şekilde giyinmeyen çok sayıda genç kızı gözaltına aldı. Ülkede lokanta ve benzeri yerlerde de canlı müzik çalınması yasaklandı, müzik yayını izne bağlandı.


İran'da yayınlanan Aftab gazetesinin bugünkü haberine göre, turistlerin uğrak merkezi İsfahan kenti kamuya açık yerleri denetleme merkezi tarafından yapılan açıklamada, İslami kurallara uygun giyinmeyen kadınların kamuya açık yerlere girmesinin yasaklandığı belirtildi.

Haberde, lokanta ve benzeri yerlerde canlı müzik çalınmasına yasak getirildiği, kamu mekanlarında sözlü olmayan müzik yayınının İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı'nın iznine bağlı olduğu da kaydedildi.

Bu arada, başkent Tahran'da polisin başlattığı operasyonda, İslami giyim tarzına uygun kıyafet satmayan dükkanlara baskın yapıldığı belirtildi.

Polis güçlerinin, başkentin batısındaki Milad ticaret merkezi ve kent merkezindeki Venek Meydanı'nda bulunan Sorkhe Pazarı'nda mağazalara baskın yaparak, İslami kurallara uygun giyinmeyen çok sayıda genç kızı gözaltına aldığı, çok açık olduğunu düşündüğü mantolara el koyduğu kaydedildi.

Polisin, İslami kurallara uygun giyinmeyen kimselere ve bu tür giysileri satan dükkanlara yaptığı baskınların yaz aylarıyla birlikte olağan operasyonu mu yoksa şubat ayında muhafazakarların meclisi yeniden ele geçirmesinden sonra daha sıkı kuralların uygulanmaya başlamasının bir işareti anlamına mı geldiği konusunun şimdilik açık olmadığı ifade ediliyor.

Reformcu İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi hükümetinin görevde olduğu dönemde sosyal açıdan rahatlayan toplumda kadınların son yıllarda, özellikle başta başkent olmak üzere büyük kentlerde kısa, dar ve açık renkli mantolar giydiği, başörtülerini saçlarının yarısı görünecek şekilde kullandığı gözleniyor.
 
Cevap: Arabistan'da kadınlar

emegine ellerine saglık işte dünyadaki kadınların hali valla çok güzel anlatmışsın canım
 
Cevap: Arabistan'da kadınlar

böyle bir ülkede yaşamadığıma binlerce kere şükür ettim kendimce ne bu ya tamamen erkek egemenliğinin var olduğu bir yerki kadın sadece bir araç için gibi bir rol almış tşkler canım aydınlattığın vede paylaştığın için
 
Geri
Üst