Böbreklerin zarar görmesi nin nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Böbreklerin zarar görmesi nin nedenleri
Sağlık açısından böbreklerin büyük önem taşıdığını ve hayati organlar sıralamasında başı çektiğini söyleyerek söze başlayalım. Böbrekler kanı filtreler, mineralleri özümler, idrarı oluşturur, toksinleri eler ve asitleri etkisiz hale getirir. Bu çok önemli görevleri yürüten organlar zarar görmeye başladıklarında ise bunun hemen fark edileceği gibi bir mantık yürütülür ama maalesef bu doğru değildir.


Çoğunlukla bir böbrek probleminin su yüzüne çıkması zaman alır. Bunun nedeni de böbreklerin kapasiteleri % 20’ye kadar düştüğünde bile işlevlerini yerine getirebilmeleridir. Dolayısıyla böbrek hastalıkları çoğunlukla sinsi hastalıklar olarak tanımlanırlar. Böbreklerinize iyi bakmanız ve iş işten geçmeden kontrolü ele almanız son derece önemlidir.


3.jpg







1. Yeterince Su İçmemek
Gün içerisinde yeterince su içmiyorsanız toksinler ve diğer atık maddeler vücutta birikmeye ve sağlığınıza zarar vermeye başlayacaktır. Atık maddeleri ve toksinleri arıtabilmeleri için böbreklerinize yardımcı olmak istiyorsanız su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

2. Çok Fazla Tuz Tüketmek
Her şeyin yolunda gitmesi için vücudun tuza ve sodyuma ihtiyacı olduğu doğrudur. Ancak pek çok kişi günlük tavsiye edilen oranın çok üzerinde tuz tüketme alışkanlığı edinmiştir. Fazla tuz tansiyonu yükseltir ve böbreklere yük bindirir. Aklınızda bulunsun, günlük tuz tüketimini 5 gramla (bir çay kaşığına denk gelir) sınırlamak en doğrusudur.

3. İdrarı Tutmak
Ev dışında bir yerde tuvalete girememek veya çok meşgul olmak gibi nedenlerden dolayı eğer tuvalet ihtiyacınızı sık sık erteliyorsanız bu alışkanlığın böbrek taşından böbrek yetmezliğine dek pek çok böbrek sorununa yol açabileceğini bilmeli ve hemen bu alışkanlıktan vazgeçmelisiniz.

4. Şekere Düşkün Olmak
Bilimsel araştırmalar günde en az 2 bardak şekerli içecek içen kişilerin idrarında protein olması ihtimalinin yükseldiği bilgisine ulşamıştır. İdrarda proteine rastlanması ise böbreklerin yeterince iyi çalışmadığının göstergesidir.

5. Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Sağlıklı beslenmek, beslenmede tazze meyve ve sebzelere ağır vermek sadece zayıflamak istediğinizde aklınıza gelmemeli. Vitamin ve mineral eksiklikleri böbreklerde taş oluşması ve böbrek yetmezliği açısından risk oluşturur. Örneğin böbrek taşından korunmak için magnezyum ve B6 vitaminleri son derece önemli bir rol oynar.

6. Hayvansal Proteini Fazla Tüketmek
Kırmızı et başta olmak üzere çok fazla hayvansal protein tüketmek böbreklere daha fazla yük binmesine neden olur. Beslenmenizde protein ne kadar artarsa böbrekler de o kadar çok çalışmak zorunda kalır ve zamanla yorulabilirler.

7. Uyku Sorunları
İyi bir gece uykusunun vücudun genel sağlığı için önemi büyüktür. Kronik uykusuzluk pek çok rahatsızlıkla ilişkilendirilebilir ve böbrek hastalıkları da bu listede yer alır. Uyku sırasında vücut zarar gören böbrek dokusunu onarır. Uykunuzu ihmal etmeyip böbreklerin onarılması için vücudunuza zaman tanımanız gerekir.

8. Kahve Alışkanlığı
tıpkı tuz gibi kafein de tansiyonu yükselten ve böbrekelr üzerinde baskı oluşmasına yol açan faktörlerden biridir.

9. Ağrı Kesici Alışkanlığı
En ufak bir ağrı hissinde eliniz ağrı kesiciye gidiyorsa hem böbreklere hem de karaciğere bu alışkanlığın büyük zarar verebileceğini bilmelisiniz. Ağrı kesiciler sık sık ve gelişigüzel alınmamalıdır.

10. Alkol Tüketimi
Alkol böbreklere zararı dokunan başlıca toksinler arasındadır. Elbette arada bir bir bardak şarabın keyfini çıkarmanız sorun yaratmaz ancak alkol tüketimi sık ve çok fazla olmaya başladığında yine hem böbrekler hem de karaciğer sağlık açısından riske atılıyor demektir.
 
Geri
Üst