Buğdayın faydaları

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Buğdayın faydaları
buğday tanesi
buğday, yağı, faydaları, nedir, nerede yetişir, tanesi,



Buğdayın yağı cilde oldukça faydalı Melek'ler. Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyor ve buğdayla ilgili bilgilerler sizi başbaşa bırakıyorum:)

84d9eee9f250a9.jpg


BUĞDAY:

Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.




Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, Türkiye’de ortalama kişi başına günde 350 gram ekmek tüketildiğini bildiren Keleştimur, çok fazla tüketildiği için insan sağlığı açısından ekmeğin besin değerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Genellikle kepeği ayrılmış beyaz undan yapılan ekmeğin daha fazla tercih edildiğini kaydeden Keleştimur, şu bilgileri verdi:

Beyaz undan yapılan ekmek daha çok tercih edilmesine rağmen, kepekli ekmek sağlık açısından daha faydalıdır. Çünkü, sağlık açısından çok faydalı vitaminler içeren buğdayın besin değeri, öğütülme sırasında dış kabuğunun kepek olarak ayrılması nedeniyle azalıyor. Buğday, insan sağlığı açısından çok faydalı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor. Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı buğdayın dış kabuğu un yapımı sırasında ayrıştırılıyor. Yani ekmeğin besin değeri düşüyor. Bu nedenle, beyaz ekmek yerine kepek ekmeğinin tercih edilmesi daha sağlıklıdır.”


ZENGİN VİTAMİN KAYNAĞI

Genellikle rejim yapanların tercih ettiği kepekli ekmeğin, herkes tarafından tüketilmesi gerektiğini ifade eden Keleştimur, kepekli ekmeğin şeker hastaları, kilo sorunu olanlar, mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlar tarafından daha çok tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Kepekli ekmeğin oldukça zengin vitamin kaynağı ve besin değeri yüksek bir yiyecek olduğunu belirten Keleştimur, un yapılırken dış kabuğu kepek olarak öğütüldüğü için buğdayın içeriğinde bulunan B2 vitamininin yüzde 50, B6 vitamininin yüzde 77, niyasinin yüzde 65, folik asitin yüzde 60, demirin yüzde 65 ve çinkonun yüzde 85 oranında azaldığını bildirdi. Keleştimur, şunları kaydetti:

“Kepekli ekmek, mide ve bağırsak sağlığı açısından çok faydalıdır. Kepek ekmeği, sadece kilo sorunu veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, aksini gerektiren bir sağlık sorunu olmayan tüm insanlar için faydalıdır. Sindirimi kolay olan kepek ekmeğini tercih eden insanlar, hem bol miktarda vitamin almakta, hem sindirim yollarını rahatlatmaktadırlar.”
 
Geri
Üst