Cilt kanseri ve korunma yolları

M

Misafir

Forum Okuru
Cilt kanseri ve korunma yolları
cilt kanseri, sebepler, nedenler, belirtileri, tedavi yöntemleri, bilgileri, korunma yolları ve merak edilen tüm bilgileri burada arkadaşlar



cilt4-35e.jpg



Günümüz de oldukça sıkça karşılaşılan cilt kanseri hakkında bilgileri, Prof. Dr. Rana Anadolu'nun verdiği bilgilerle sunuyoruz sizlere Melek'ler.

Prof. Dr. Rana Anadolu, deride gözlenen cilt kanserinden korunma yollarını yazdı.




Güneşli yaz günlerinin yaklaştığı ve hepimizin dinlenmek , yorgunluk atmak için yaz tatilini beklediği şu günlerde
Tatil ve Güneş ile ilgili birkaç satır iletmek istiyorum sizlere.

Amacım, davetsiz bir misafir olan deri kanserinin cildinizde ortaya çıkmaması için yapılabilecekleri anımsatmak ve yılda bir kez deri kanseri açısından dermatolojik muayeneden geçmek gerekliliğinin altını çizmek.

Kısa bir zaman öncesine dek bronz ten rengi sağlıklı ve güzel bir görünüm olarak algılanıyordu. Ancak kitle iletişim araçlarının da yardımı ile bugün pek çok kişi, güneşte bronzlaşmanın, erken deri yaşlanması ve deri kanseri gibi ağır bir bedeli olduğunun bilincine vardı. Bu nedenle Güneş koruyucular ve Güneşsiz bronzlaştırıcılar çok daha yaygın biçimde ve yaz kış kullanılıyor.

Küresel ısınma ve atmosferin koruyucu ozon tabakasının incelmesi nedeni ile güneş ışınları eskiye oranla çok daha büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Son 15 yıl içinde artan Güneş ışınımı , ultraviyole (UV) maruziyeti nedeni ile deri kanseri olgularındaki yıllık artış belirgindir. Ekvator bölgesine yaklaştıkça risk daha da artmaktadır. Ülkemiz de bu açıdan yüksek riskli bir enlemde yer almaktadır.

Özellikle açık tenli, açık renk gözlü, vücudunda çok sayıda ben olan, ailesinde deri kanseri öyküsü olan kişiler daha fazla risk taşımaktadır.

Bu açıdan her bireyde deri tipi, UV duyarlılığı ve deri kanseri riski belirlenmelidir.

Orta yaş ve üzerindeki her kişi için yılda en az bir kez deri kanseri taraması önerilmektedir. Öte yandan, kişinin vücut ben (melanositik nevüs) haritalaması ve risk taşıyan benlerin belirlenerek UV den korunması, takibi ve gerektiğinde tedavisi yapılmalıdır.

Günümüzde, kompüterize dijital sistemler kullanılarak, deri yüzey mikroskobisi ile ben haritalaması ve takibi, deri yüzeyi yaklaşık 70 kat büyütülerek yapılmaktadır. Deri kanseri, erken tanı konduğu takdirde kolayca ve kesin olarak tedavi edilebilir.
Gelişen teknolojilerin yardımı ile deri kanserine öncülük eden erken bulguların saptanması, deri tipine uygun korunma ve takip için yılda en az bir kez deri muayenesi yapılmalıdır.

Güneş kaynaklı UV ‘den korunmanın ayrıntıları bir sonraki yazımızın konusu olacak.

Sağlıkla kalın.

Prof. Dr. Rana ANADOLU BRASİE
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji ABD Öğretim Üyesi
Miami Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji ABD Konuk Öğretim Üyesi
 
Geri
Üst