Çocuğunuzun Dişlerine özen gösterin

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Çocuğunuzun Dişlerine özen gösterin
Çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını korumak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Çocuğunuzun yaşam boyu sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olması bebeklikten itibaren alacağınız önlemlere ve kazandıracağınız sağlıklı alışkanlıklara bağlı. Süt dişleri neden önemlidir? Bebek yaklaşık altı aylık olduğunda süt dişleri çıkmaya başlar. Süt dişleri tamamlandığında sayısı 20'yi bulacaktır. Bu dişler, çocuğunuzun çiğneme ve yemesine; yüz ve çenenin normal gelişimine yardımcı olacak ve kalıcı dişlerin çıkacağı yerler için
gerekli boşluğu sağlayacaktır. Süt dişleri kalıcı dişlerin yerlerinde çıkmalarında yol gösterici olur. Kalıcı dişler çoğunlukla 5-6 yaş arasında çıkar. Ağız ve diş sağlığı çocuğunuzun genel sağlığını da etkiler. Süt dişlerine de kalıcı dişler gibi özen gösterilmesi gereklidir. Süt dişlerinin çürümesi diş ağrılarına, strese ve ileride daha farklı sorunlara da yol açabilir.

Çocuğunuzun diş bakımı

Çocuğunuzun iyi alışkanlıkları erken yaşta kazanmasını sağlamalısınız, çünkü sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmak erken yaşta kazanılan iyi alışkanlıklara bağlıdır. Çocuğunuza kazandırmanız gereken alışkanlıklar şunlardır:

Sağlıklı bir beslenme - gün boyunca şeker yeme sıklığını ve şekerli öğün arası yiyecek miktarını kısıtlamak uygun olur.

Konsantre meyve özü, meyve suyu ya da meşrubat yerine su içmesi.

Dişlerin düzenli olarak günde iki kez düşük oranda florür içeren diş macunuyla fırçalanması

Çocuğunuzun dişlerini temizleyin

Çocuğunuzun ilk dişleri çıkar çıkmaz temizlemeye başlamalısınız. Bebeğinizin dişlerini bir tülbent veya bezle silerek temizleyebilirsiniz. Yaklaşık 12 aylık olduğunda diş fırçası kullanmaya başlayabilirsiniz. Fırçanın ise yumuşak kıllı ve bebek boyu olması gereklidir. Çocukların dişlerinin kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce günde iki defa temizlenmesi gerekir. Düşük florürlü diş macunlarını çocuğunuz yaklaşık 2 yaşında olduğunda kullanmaya başlamalısınız. Çocuğunuzun diş macununu yutmamasına özen göstermelisiniz. Diş fırçası üzerine en fazla bezelye büyüklüğünde diş macunu sıkmalısınız. İki yaşından küçük çocuklar da ise fırçayı sadece suyla ıslatmanız yeterlidir.

Çocuğunuzun dişlerini fırçalamasında nasıl yardımcı olabileceğinizi çocuk doktorunuz veya diş hekiminizden öğrenebilirsiniz. Diş fırçalamak küçük çocuklar için zor bir iştir. Bu nedenle kendi başlarına fırçalayabilecek duruma gelinceye kadar çocuğunuza yardımcı olmanız gerekir.

Diş ipi kullanın

Diş ipi dişlerin arasını temizlemek için kullanılmaktadır. Diş ipi özellikle dişlerin üst üste olduğu durumlarda çok yararlıdır. Dişlerin her gün diş ipiyle temizlenmesi ara yüzeylerde diş çürüğü olasılığını azaltır. Çocukların dişlerini diş ipiyle temizlemek zor olabilir, ancak özellikle dişlerinde çürük olma olasılığı fazla olanlar için diş ipi kullanımı yararlı olacaktır.

Düzenli diş kontrollerini ihmal etmeyin

Süt dişlerindeki sorunlar, çocuğun kalıcı dişlerini etkileyebilir. Düzenli diş muayenesi çocuğunuzun dişlerinin sağlıklı olmasını sağlar. Bu aynı zamanda çocuğunuzun küçük yaşta diş muayenelerine alışmasına ve bu konuda daha bilinçli olmasına da yardımcı olur. Çocuğunuzun dişlerinde bir sorun çıkmasını beklememelisiniz.

1 yaş civarında ilk diş muayenesi için randevunuzu almalısınız. Bundan sonra da diş hekiminin önerileri doğrultusunda diş kontrollerini devam ettirmelisiniz. Okula başladıktan sonra her yıl ya da iki yılda bir düzenli kontrollerin yapılması gerekir.
 
Geri
Üst