Orucun Kurandaki Yeri hakkında bilgiler

M

Misafir

Forum Okuru
Orucun Kurandaki Yeri hakkında bilgiler
Kur-an'ı Kerimde Oruç


Kuranda Oruç İbadeti


Merhaba Sevgili melek'ler, az önce sizlere Oruç Tutmanın Kolaylıkları hakkında bilgiler aktarmış ve oruç tutmanın faziletleri hakkında da yine bir çok konuya değinmiştik. Şimdi ise sizler ile Kur-an'ı Kerim'de oruç tutmanın yeri hakkında bilmeniz gereken bilgileri sunuyor ve şimdiden Yüce Allah O nun rızası için tuttuğumuz oruçlarımızı kabul eylesin diyoruz. (Amin)


oruc-1f0.jpg


Dinimizdeki temel ibadetlerden birisi de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Kur-an'ı Kerimde Bakara Suresi'nin 183,184,185 ve 187 ayetlerinde oruçla ibadeti ile ilgili bilgiler yer almaktadır.


''Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi, sizin de üzerinize yazıldı. Umulur ki sakınırsınız.'' (Bakara 183)

Bakara sûresinin 183. ayetinde belirtildiği üzere, İslâmiyetten önceki ilâhî dinlerde de var olan ve tarihin derinliklerine kadar uzanan bir ibadettir.



''Sayılı günlerde o nedenle sizden kim hasta veya yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Zorlukla dayananlar, fidye olarak bir yoksulu doyurmalıdır. Kim gönülden bir hayır yaparsa, bu da kendisi için hayırlıdır. Oruç tutmanız bilirseniz sizin için daha hayırlıdır.'' (Bakara 184)



''Ramazan ayı ki; insanları doğru yola ileten, apaçık ve ayırt edici olan Kuran onda indirilmiştir. öyleyse sizden kim bu aya tanık olursa, onda oruç tutsun. Hasta ya da yolculukta olanlar tutamadığı gün sayısınca diğer günlerde. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bu, sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola ilettiğinden dolayı Allah'ı yüceltmeniz içindir. Umulur ki şükredersiniz.'' (Bakara 185)



''Oruç gecesi kadınlara yaklaşmanız helal kılınmıştır. Onlar sizin giysiniz, siz de onların giysilerisiniz. Allah sizin benliklerinize yazık etmekte olduğunuzu bilmiş, tevbelerinizi kabul edip, sizi bağışlamıştır. Artık onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazdığı şeyi arayın. Tan yerinde beyaz iplikle siyah iplik ayırt edilinceye kadar yiyin için, sonra da orucu geceye kadar tamamlayın.'' (Bakara 187)



Bakara/183-187'de Müslümanlar için farz kılınan savm, yememeyi, içmemeyi, cinsel ilişkide bulunmamayı ve konuşmamayı gerektirir. Fakat birçok lügat ve ilmihalde, savm'ın sadece “yeme, içme ve cinsel ilişkiyi bırakma” olduğu yazılmıştır, ki bunu, yalnızca sözcüğünün anlamını bozan bir hata olarak değerlendirmek doğru olmaz. Çünkü bize göre bu, dine karşı büyük bir iftiradır. Eğer “terk-i kelam” savm'ın kapsamından çıkarılsaydı, bunun Kur’ân'da yer alması (yani, bizzat Allah tarafından çıkarılması) gerekirdi.

Kur’ân'da, “terk-i kelam”ın savm'ın kapsamından çıkarıldığına dair herhangi bir işaret olmadığına göre, oruç esnasında konuşmanın da terk edilmesi gerekir.
 
Geri
Üst