gebe
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Ramazan Ayında Hergün İçin İftar Menüleri 2012

    Konu, 'Ramazan Yemekleri' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    iftar menüleri 2012 iftar için yemek tarifleri ramazan menüleri 2012


    Sevgili melekler, koca bir yıl daha geçti gitti ve biz yeni bir Ramazan'a daha kavuştuk Allah'a şükürler olsun :) Umarız hepinizin bu bir senesi az hüzünlü bol gülücüklü geçmiştir.

    [​IMG]

    Ramazan ayı öncesi yine evlerde bir telaştır, ufaktan bir hazırlıktır başladı. Güllaçlar alınıyor, sahur menüleri için reçeller yapılıyor, vakti olan hanımlar erişteler, makarnalar, çorbalık hamurlar kesiyor, hem ramazanlık hem kışlık dolmalık sebzeler kurutuluyor, misafir listeleri hazırlanıyor. Kimler ne zaman iftara alınacak hesaplamalar yapılıyor :)

    [​IMG]

    Biz de bu Ramazan ayı öncesi meleklerimize ve sayın misafirlerimize bir kolaylık sunalım dedik ve tam 30 günlük iftar menüleri 2012 hazırladık.

    [​IMG]

    Bu menüleri takip ederek ya da kendinize göre bazı değişiklikler yaparak bir ay boyunca iftara ne pişirsem diye düşünmeyecek, misafirlerinizi rahatlıkla ağırlayabileceksiniz.

    [​IMG]



    Yapılışlarıyla birlikte vereceğimiz iftar için yemek tarifleri listemizde çorbasından tatlısına kadar herşeyi düşündük.


    [​IMG]


    Size düşen maharetli ellerinizle evlerinizde muhteşem sofralar hazırlayıp, iftarlar açtırmak :).

    [​IMG]

    Hep birlikte sağlıklı, mutlu ve mağfiret dolu bir Ramazan geçirmemizi diliyoruz. Ramazanın birinci günü menüsüyle görüşmek üzere..:)



    [​IMG]


    On bir ayın sultanı Şehr-i ramazan geldi

    Bağışlanma fermanı Şehr-i ramazan geldi



    Dua dua göklere Uçacağım an geldi

    En güzel dileklere Şehr-i ramazan geldi



    Kalplerimize şifa Ruhumuza can geldi

    Gelin edelim ifa Şehr-i ramazan geldi



    İftarın habercisi Bir güzel ezan geldi

    Sahurda davulcusu Şehr-i ramazan geldi


    İlim irfan ibadet Edecek zaman geldi

    İsteyelim hidayet Şehr-i ramazan geldi



    Sahurda manilerle Davulcuya şan geldi

    Fitre ve bahşişlerle Şehr-i ramazan geldi



    Kimsesiz ve evsize Sığınacak han geldi

    Yoksul yetim öksüze Şehr-i ramazan geldi



    Oku her hecesi ile Mübarek kuran geldi

    Kadir gecesi ile Şehr-i Ramazan geldi



    Her hayrı bol bol yapın Dopdolu mizan geldi

    Yalnızca hakka tapın Şehr-i ramazan geldi



    Rabbimizden hediye Bayram ve seyran geldi

    Affedilelim diye Şehr-i ramazan geldi



    [​IMG]


     
    fattoss ve ayşe&ramo bunu beğendi.
  2. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    2012 Ramazan Ayı 1. Günü İftar Menüsü --------------------------------------------

    * Bezelye Çorbası
    * Domates Soslu Biber Kızartma
    * Etli Patates Yemeği
    * Erik Suyu
    * Güllaç



    [​IMG]

    Bezelye Çorbası
    ----------------
    Malzemeler:

    1,5-2 su bardağı tane bezelye
    1 adet orta boy kuru soğan
    1 adet orta boy patates
    1 adet et bulyon
    5 su bardağı su
    3 yemek kaşığı zeytinyağı

    Yapılışı:

    1- Patatesi ve soğanı soyarak ve ince ince kıyın.
    2- Geniş bir tencereye soğanı ve yağı alın soğanları 1-2 dakika kavurun. Kavurduğunuz soğanların üzerine patatesleride ekleyerek biraz daha kavurun. Son olarak olarak bezelyeleri ilave edin ve patatesler yumuşayıncaya kadar kavurun.
    3- 5 su bardağı suyu tenereye ilave edin kaynayınca et bulyonu ekleyin ve orta ateşte yaklaşık 10 dakika kaynatın.
    4- Kaynayan çorbanızı pürüssüz oluncaya kadar blendırdan geçirin ve kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Çorbanız koyu gelirse içine 1-2 su bardağı kadar kaynar su ekleyin ve 1 aşım kaynatın.



    [​IMG]

    Domates Soslu Biber Kızartma
    ----------------------------
    Malzemeler:

    500 gr tatlı köy biberi
    Kızartma için sıvı yağ
    tuz

    Domates Sosu İçin:

    4 adet iri ve olgun domates
    3 diş sarımsak
    2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı sirke
    tuz

    Yapılışı:

    1- Biberleri yıkayıp kurulayın. Bıçak yardımıyla ortalarına biber delik açın.
    2- Biberleri bol yağda kızartın ve yağı çekmesi için peçete serdiğiniz tabağa alıp hafifçe tuzlayın.
    3- Domateslerin ve sarımsakların kabukları soyup doğrayın.
    4- Tavaya zeytinyağı ya da kızartmadan artan yağdan 2-3 kaşık alın. Sarımsakları 1-2 kez soteleyin, üzerine domatesler ve sirkeyi ekleyerek domatesler yumuşayıp koyulaşıncaya kadar pişirin.
    5- Yağı süzülen biberler servis tabağına alın, üzerine sosu dökerek biraz dinlendirin ve servis yapın.


    [​IMG]

    Etli Patates Yemeği
    ------------------
    MALZEMELER:

    600-700 gr patates
    500 gr kusbasi et
    1 adet kurusogan
    2-3 yemek kasigi siviyag
    1 yemek kasigi dolusu salca
    bir cay kasigi kirmizi tozbiber
    tuz ve su

    YAPILISI:

    Patatesleri soyup yikadiktan sonra yemeklik dograyin.Etleri de dogranmamissa kusbasi dograyin.Sogani da kücük kücük dograyip tencerede siviyag ile birlikte hafif pembelesinceye kadar kavurun.Etleri yikayip tencereye aktarin.Etler suyunu cekinceye kadar kisik ateste kavurun.Salcasini ve kirmizi biberi koyup iki üc dakika daha kavurun.Dogradiginiz patatesleri ekleyin ve kavurmaya devam edin.Üzerini iki parmak kadar gececek sekilde sicak su ekleyip tencerenin kapagini kapatip kaynamaya birakin.Etler ve patatesler yumusamaya baslayinca tuzunu koyup cam bir firin kabina veye tepsiye dökün ve 200 dereceli sicak firinda 15 dakika kadar daha pisirdikten sonra servis yapin.(Yemegi kaynatirken suyun miktari az geldiyse eger biraz kaynak su ekleyebilirsiniz.)



    [​IMG]

    Ev Yapımı Erik Suyu
    -------------------

    Malzemeler

    1 kilo kırmızı erik (1 büyük kase dolusu)
    2,5 litre su
    1 su bardağı toz şeker

    Hazırlanışı

    - Erikleri güzelce yıkayıp, su ve şekerle birlikte kaynatalım.

    - Erikler yumuşayıp pişince ocağı kapatarak soğumaya bırakalım.

    - Daha sonra erikler suyuyla birlikten süzgeçten geçirilir, süzgeç üzerinde kalan eriklere kaşıkla hafifçe bastırılır.

    - Elde edilen erik suyu buzdolabında saklanır.

    Not: Şeker miktarını kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz.



    [​IMG]

    Güllaç
    ------
    Malzemeler:

    - Yarım kutu güllaç yaprağı (20o gram)
    - 1.5 litre süt
    - 1.5 su bardağı toz şeker
    - 150 gram ceviz
    İsteğe bağlı: Gül suyu

    Sütün içine şekeri ekleyip, kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca altını kapatın ve el yakmayacak ısıya gelinceye kadar bekletin. Güllaca kaynar süt dökerseniz, güllaç hamur olur. Süt çok soğuksa da, yapraklar sütü emmez. O yüzden tam arasını bulmanız lazım. Bir sıra güllaç yaprağını döşeyip, üzerini bir kepçe süt dökerek ıslatın. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üst tarafa gelsin. Orta sıraya irice kıydığınız cevizleri de döşeyip, kalan yaprakları da döşeyin. Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra dilimleyip, ikram edebilirsiniz. İsterseniz gül suyunu sütün içine katabilirsiniz, isterseniz de güllacı ikram ederken üzerine.


    AFİYET OLSUN, TÜM DUALARINIZ KABUL, RAMAZAN-I ŞERİF'İNİZ HAYIRLI OLSUN MELEKLER :)

     
  3. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    2. GÜN MENÜSÜ
    ----------------------

    Kabaklı Çorba
    Güveçte Kuru Fasülye
    Pirinç Pilavı
    Üzüm Hoşafı
    Kalburabastı



    [​IMG]

    Kabaklı Çorba Tarifi

    3 adet orta boy kabak
    1 adet orta boy soğan
    2 çorba kaşığı sıvıyağ
    2 adet domates
    Yarım çay bardağı pirinç
    5 su bardağı sıcak su
    1’er tutam tuz ve nane

    RENDELENMİŞ soğanı ve sıvıyağı bir tencereye alın. Kısık ateşte 1-2 dakika çevirin. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş kabağı ilave edip, karıştırın. Rendelenmiş domates, pirinç ve sıcak suyu ekleyip, kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve pirinç yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatıp, tuz ve nane ilave edin. 2- 3 dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.




    [​IMG]

    Güveçte Kuru Fasülye

    Malzemeler:
    2 su bardağı kuru fasulye ( Akşamdan ıslatılmış)
    1 orta boy kuru soğan
    250 gr kuşbaşı et
    3, 4 adet kurutulmuş domates( taze domates de kullanabilirsiniz)
    1 yemek kaşığı domates salçası
    zeytinyağı
    Tuz
    Karabiber
    kırmızı biber
    Hazırlanışı
    Kuru fasulyeler akşamdan bir tencereye konulup, üzerine su eklenip bir gece bekletilir. Ertesi gün fasulyeler haşlanırlar. Güvecin içine zeytinyağı konulur ve doğranmış soğan atılır ,kavrulur. Etler eklenir, kavrulur, üzerine salça konulup birlikte çevrilir. Diğer tarafta kuru domatesler sıcak suya konulur ve bu suya bir iki damla zeytinyağı eklenir. 5 dakika bekletilir ve ardından sudan çıkarılıp, küçük küçük doğranır ve güvecin içine konulur(tam mevsiminde olduğumuz için taze domates kullanmak en iyisi)

    Etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir ve etler pişene kadar pişirilir. Üzerine haşlanmış kuru fasulyeler ilave edilip, fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su, tuz ve baharatları eklenir ve güvecin ağzı aluminyum folyoyayla tamamen kapatılıp kısık ateşte fasulyeler pişene kadar ocakta pişirilir. Pişince önceden ısıtılmış fırında 200 C'de 5 dak. daha pişirilir. Fırından çıkarılır üzerine kırmızı pul biber ekilir, sade pilav eşliğinde servis edilir.




    [​IMG]

    Tereyağlı Pirinç Pilavı

    Malzemeler:

    2 su bardağı baldo pirinç
    1 yemek kaşığı tereyağ
    1 yemek kaşığı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı tuz
    2.5-3 su bardağı soğuk su

    Yapılışı

    1- Pirinçleri 1 tatlı kaşığı tuz koyduğunuz sıcak suda 30 dk kadar bekletin ve ardından yıkayıp süzün

    2- Yayvan bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını ekleyin. Tereyağ eridikten sonra suyu ilave edin

    3- Su kaynadıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz katıp, pirinçleri ilave edin ve karıştırın

    4- Önce yüksek ısıda, sonrasında pirinçler hafif suyunu çekmeye başlayınca kısık ateşte pilavı pişirmeye devam edin

    5- Pirinçler yumuşayıp piştikten sonra ocağın altını kapatın ve pilavı karıştırıp tencerenin kapağını kapatın – tencere ile kapağı arasına bir havlu kağıt koyarsanız pilav daha iyi demlenecektir -

    6- Pilavı 15 dk kadar dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz..Değirmende yeni çektiğiniz karabiberle tüketmenizi tavsiye ederiz

    Not : Pirinçleri tencereye ekledikten sonra 2-3 damla limon suyu eklemeniz, pilavınızın daha beyaz olmasını sağlayacaktır



    [​IMG]

    Üzüm Hoşafı

    MALZEMELERİMİZ
    1 su bardağı kuru üzüm
    6 bardak su
    2 bardak şeker

    kuru üzümün çöplerini, saplarını ayıklayıp yıkıyoruz
    suyun içinde yarım saat kadar suda bekletilir
    üzümleri bir tencereye koyup suyunu ilave ediyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz
    hafif kaynamaya başlayınca şekerinide ilave ediyoruz
    yaklaşık 15 dk kadar daha kaynattıktan sonra ateşten alıyoruz
    soğuduktan sonra servis yapıyoruz




    [​IMG]

    Kalburabastı

    Malzemeler:
    Hamuru:

    1 su bardağı mısırözü yağı
    1 su bardağı zeytinyağ
    1 su bardağı süt
    1 paket kabartma tozu
    1 çentik tuz
    Alabildiği kadar un

    İçi:

    Ceviz
    Tarçın
    Toz şeker

    Şerbeti:

    3 sı bardağı su
    3 su bardağı toz şeker
    1-2 damla limon suyu

    Yapılışı:

    Soğuması için önce şeker ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır.
    İçi için bir kaseye iri parçalar halinde doğranmış ceviz, tarçın ve 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker eklenir. (eriyen şeker ve tarçın tatlının içinde harika bir aroma oluşturuyor, cevizleri sakın incecik çekmeyin robotta dişe gelmeli)
    Hamurun tüm malzemeleri karıştırılarak ele yapışmayan sert de olmayan bir hamur elde edilir.
    Üzeri kapatılarak buzdolabına kaldırılır ve 30 dk bekletilir. (üzeri açık olursa kuruyabilir)
    Dolaptan alınan hamur yağını salmış olacağı için tekrar yoğrulur.
    Ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar bir rende ya da varsa kalbur üzerinde elle açılır.
    Hamurun ortasına hazırlanan cevizli iç konur, yuvarlanarak kapatılır.
    Tepsiye dizilen kalburabastılar 170-180 derecede kızarana kadar pişirilir.
    Fırından çıkan kalburabastılar başka bir tepsiye alınır, ilk sıcaklığının çıkması için birkaç dakika beklenir ve iyice soğumuş olan şerbet kaşık kaşık üzerine dökülür. (dökerken cos cos sesleri geliyorsa doğru yoldasınız :)


    Not:

    Şerbetin soğuk tatlının sıcak olması gerektiğine dikkat edin.
    İç malzemesine tarifte olmayan irmik, yumurta vs eklemeyin :)



    Ramazanınız hayırlı uğurlu olsun, Allah kolaylık versin Melekler :)
     
    fattoss, Ahugozlu ve siyahinci50 bunu beğendi.
  4. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    3.GÜN MENÜSÜ
    --------------
    Ezogelin çorbası
    Karnıyarık
    Zeytinyağlı taze barbunya
    Gül tatlısı
    (İsteyen bu menüye pilav da ekleyebilir )


    [​IMG]


    Ezogelin çorbası

    Malzemeler:

    1.5 çay bardağı kırmızı mercimek

    Yarım çay bardağı baldo pirinç

    1 kahve fincanı pilavlık bulgur

    1 çorba kaşığı un

    50 gr margarin

    2 çorba kaşığı domates salçası

    8 su bardağı et suyu

    Pulbiber, nane

    Tuz

    Kırk gr margarini derin bir tencereye alıp kısık ateşte eritin. Unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun.

    Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin.

    Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın. Kaynamakta olan et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.

    Kalan margarini bir tavada eritin. Pulbiber ve naneyi ilave edip kavurun. Ezogelin Çorbasının üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.





    [​IMG]


    Karnıyarık

    Malzemeler :

    4 adet patlıcan
    300 gram kıyma
    3 adet domates
    3 adet sivri biber
    1 adet soğan
    1/2 demet maydanoz
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1/2 su bardağı su
    zeytinyağı
    tuz

    Hazırlanışı

    Patlıcanları çizgili – alaca soyup, tuzlu suda yarım saat bekletin.
    Bu arada küp küp doğranmış soğanı ve biberi zeytinyağında kavurun.
    Kavrulanlara kıymayı ilave edin.
    Kıymalar renk değiştirirken küp küp doğranmış domatesleri (her patlıcan için bir dilim ayırın), maydanozu ve tuzu ekleyin.
    Acısı çıkan patlıcanları yağda kızartın.
    Kızaran patlıcanları fırın tepsisine dizip ortalarından yarın.
    Yarıklara kıymalı karışımı doldurun.
    Doldurulmuş patlıcanların üzerine ayırdığınız domates dilimlerini koyun.
    Kıymalı harcı hazırladığınız tavaya salçayı ve suyu koyup karıştırarak kaynatın.
    Kaynayan sosu patlıcanların üzerine gezdirin.
    Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırnda 1 saat pişirin.

    Notlar

    Patlıcanları yağda kızartmak istemiyorsanız mikrodalga fırında 10 dakika közleyebilirsiniz. Böylece daha az yağlı olur. Mikrodalga fırınınız yoksa ve az yağlı istiyorsanız patlıcanları haşlayabilirsiniz.
    Fırın yerine çok ağır ateşte tencerede de pişirebilirsiniz.





    [​IMG]


    Zeytinyağlı taze barbunya (Düdüklüde)

    Taze Barbunyayı ayıklayıp 1 litre suda 4-5 dakika kaynatıp kara suyununu salmasını sağlıyoruz ve suyu döküp barbunyayı kenara alıyoruz.

    Bu esnada soğanı yemeklik doğruyoruz, julyen doğradığımız havucu, arpacık soğanları, sarımsakları, salçayı, yemeklik doğradığımız domatesleri, haşladığımız barbunyayı düdüklü tencereye koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı,su, şeker ve tuz ekliyoruz. Malzemenin birbirinin içine geçesi için 1 kere karıştırıp kapağı kapatıyoruz. Orta ateşte düdük ötmeye başlayana kadar pişiriyoruz, düdük ötünce ateşi kısıp 20 dakika pişmeye bırakıyoruz.

    Ateşten aldığımız yemeği tencerede 1-2 saat soğumaya bırakıyor ardından servis tabağına alıyoruz. Üzerine taze maydonoz doğrayarak süsleyebilirsiniz.

    Afiyet olsun…

    Püf Noktası: Düdüklüde zeytinyağlı pişen yemeklerinizi hemen tencereden farklı bir kaba boşaltmayın, bırakın yemek kendi kabıda soğusun ve dinlensin, yemeğiniz bu şekilde çok daha lezzetli olacaktır.




    [​IMG]

    Gül Tatlısı

    Malzemeler:

    *1 yumurta
    * 1 su bardagi yogurt
    *1 su bardagi irmik
    *250 gr margarin oda isisinda
    *1 cay bardagi sivi yag
    *1 cay kasigi kabartma tozu
    *1 paket vanilya
    *yeterince un

    SERBETI ICIN:
    *3 su bardagi su
    *3 su bardagi seker
    *yarim limon suyu

    YAPILISI:
    Şerbeti kaynatip sogumaya bırakılır ve tüm malzeme kulak memesi yumusaklığında yoğrulur
    2 ye bölünerek yarim cm kalınlığında oklavayla acilir
    su bardagi ağziyla yuvarlaklar kesilir
    herbir yuvarlağin yarisina gelecek sekilde 3 tane yuvarlak üst üste dizilir,alt ucundan kivirarak rulo yapilir ve bu rulo ortadan 2ye kesilir
    kesilen yer alta gelecek sekilde yağlanmis tepsiye dizilir
    üzerilerine findik yada fistik dizilerek önceden isinmis firinda 180 derecede üzeri kizarana dek pisirilir
    çikarinca hiç vakit kaybetmeden soğuyan şerbet üzerine gezdirilir ve çekmesi icin oda ısısında bekletilir.


    Günahlarınızın affedileceği hayırlı bir Ramazan diliyoruz tüm Meleklerimize :)
     
    fattoss ve Ahugozlu bunu beğendi.
  5. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    4.Gün Menüsü -------------------

    Yayla Çorbası
    Kuru Köfte- Patates Kızartması
    Fırında Mantar
    Sebzeli Bulgur Pilavı
    Sütlaç


    [​IMG]


    Yayla Çorbası

    Malzemeler:

    1,5 yemek kaşığı un
    1 yumurta
    1 çay bardağı yıkanmış pirinç
    2 su bardağı yoğurt
    2 litre soğuk su (et suyu olursa daha iyi )
    3 yemek kaşığı tereyağı
    1 yemek kaşığı nane
    tuz

    Yapılışı

    1. Su hariç tüm malzemeleri bir tencerede karıştırın. devamlı karıştırarak suyu ekleyin.

    2. Yüksek ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak çorbayı kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca altını kısın ve pirinçler uzayana kadar pişirmeye devam edin.

    3. Pirinçler uzayınca altını kapatın tuzunu ekleyin. Bu arada tereyağını eritip nane ile karıştırın. İster direkt çorbaya ilave edin ister benim yaptığım gibi kaselere servis yaparken dökün.




    [​IMG]


    Kuru Köfte

    Malzemeler:
    -300 g kıyma
    -1 yumurta
    -1 orta boy soğan (rendelenmiş)
    -Birkaç diş sarımsak (dövülmüş)
    -1 tutam ince doğranmış maydanoz
    -1 çay kaşığı karabiber
    -2 çay kaşığı kırmızı biber
    -1 çay kaşığı yeni bahar
    -İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası ve domates salçası karışımı
    -1 yemek kaşığı zeytinyağı
    -2 yemek kaşığı su
    -yarım su bardağı kadar galeta unu
    -Kızartmak için 1 su bardağı zeytinyağı

    Yapılışı:
    Galeta unu hariç tüm malzemeleri çok iyi yoğurun. Pürüzsüz yumuşak ve homojen bir karışım elde edin.Galeta ununu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edin.1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra, şekil verip yağda kızartın.




    [​IMG]


    Fırında Kaşarlı Mantar

    MALZEMELER:
    İri boy mantar,
    rendelenmiş kaşar peyniri,
    tereyağı,
    tuz,pulbiber,kekik.

    YAPILIŞI:
    Mantarları dikkatli bir şekilde yIkıyoruz.Sapını ve ortasını çıkarıyoruz.Limonlu su da 10-15 dk kadar bekletiyoruz.Fırın kabımıza ağızları yukarı bakacak şekilde koyuyoruz.İçlerine bir çay kaşığı tereyağı,tuz,kekik ve pulbiber koyuyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derecede pişiriyoruz.Ocaktan almaya yakın içlerine bol rende kaşar peyniri koyup,kaşar eriyince fırından alıyoruz.Yemeklerin yanında garnitür olarak servis ediyoruz.




    [​IMG]


    Domatesli Biberli Bulgur pilavı

    Malzemeler:

    2 baş kuru soğan
    3-4 sivri biber
    3-4- kırmızı biber
    2-3 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı karışımı
    4 orta boy domates
    1 kase pilavlık bulgur
    2-2,5 kase kaynamış su (et suyu olursa daha iyi )
    1 tatlı kaşığı tuz

    Yapılışı

    1. 2 baş kuru soğanı ve sivri biberleri doğrayıp 2-3 yemek kaşığı yağ ile kavurun. Salçalı seviyorsanız biraz salça ilave edip kavurmaya devam edin.

    2. 4 domatesi soyup iri doğrayın ve tencereye ekleyin. Tahta bir kaşıkla çevirerek 5 dakika kavurun.

    3. Bulguru ekleyin ve birkaç dakika onu da kavurun. Sıcak suyunu ilave edin. 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave edip bulgurlar suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Tadına bakın, pişmediyse az daha su ilave edin. Suyunu çekince tencerenin kapağının altına kağıt havlu koyup 5 dakika demlendirin.




    [​IMG]

    Fırın Sütlaç

    1 lt süt
    1 su bardağı toz şeker
    2 çorba kaşığı nişasta (fırınlamayacaksanız 2 .5 çorba kaşığı nişasta )
    3.5 çorba kaşığı pirinç
    İsterseniz damla sakızı ama bence sütlaç süt kokmalı muhallebi ya da tavukgöğsü gibi damla sakızı değil
    1 yumurta sarısı

    Pirinci az suyla haşlayın.Tencereye sütü koyun altını yakın. Süt kaynamak üzereyken şekerini ilave edin, pirincini ekleyin, kaynatın.

    Başka bir kasede nişastayı az su ile açın ve sıcak sütle ılıştıra ılıştıra sütlaca boşaltın.Kıvamı geldiğinde ocaktan alın.

    Folyo kaselere ya da minik güveç kalıplarına boşaltın. Derin bir tepsinin içine kaseleri dizin. Kaselerin yarısına kadar gelecek şekilde su koyun ve fırına verin. Üstleri katılaşmaya başladığında tepsiyi çıkarıp sütlaçların üstüne fırçayla çırpılmış yumurta sarısı sürün, tekrar fırına verin. Üstleri istediğiniz kadar kızarınca fırından çıkartın. Soğuk servis yapın.
    Önünüzde ki günlerin geçmişi aratmayacağı, sağlık dolu bir Ramazan diliyoruz Melekler :)

     
    fattoss ve Ahugozlu bunu beğendi.
  6. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    5. Gün menüsü
    -------------------

    Düğün çorbası
    Etli bezelye yemeği
    Buzluk böreği
    Kuru kayısı kuru üzüm hoşafı




    [​IMG]



    Düğün Çorbası

    Malzemeler:


    Malzemeler
    300 gr. kemikli kuzu ya da dana eti (benim ki danaydı)
    7 - 8 bardak et suyu

    Terbiyesi için;

    2 yumurta
    1 limonun suyu
    2 su bardağı yoğurt
    4 - 5 çorba kaşığı un
    1.5 tatlı kaşığı tuz

    Üzeri için;

    1 çorba k. tereyağı ya da sıvıyağ

    1 çorba kaşığı (silme) toz kırmızı biber (benim ki acıydı)

    Yapılışı: Kemikli eti düdüklü tencerede en az 30 dakika haşlayın.Etleri kemiklerinden ayırarak güzelce didin.Derin bir tencereye didilmiş eti ve et suyunu alın, kaynatın.İyice özleştiğinde unu, yoğurdu, limon suyunu ve yumurtayı 1 su bardağı soğuk su ilavesi ile iyice ezin.Bu karışıma tenceredeki sıcak et suyundan 1 kepçe ekleyerek terbiyeyi ılıtın yavaş yavaş kaynayan çorbayla terbiyeyi buluşturun.Tuzunu da ilave edin.Çorbayı 10 dakika daha pişirin. ( koyu olursa kıvamını ayarlamak için kaynar su ya da et suyu ekleyebilirsiniz)
    Sos tavasında tereyağını ya da sıvıyağı kızdırın toz kırmızı biber ile karıştırın.(hemen altını kapatın ki iyice yanmasın) Çorbayı servis ederken kırmızı biber sosuyla süsleyerek tatlandırın.





    [​IMG]


    Etli Bezelye Yemeği

    1 su bardağı kuru bezelye

    200 gr kuşbaşı et

    3 yemek kaşığı zeytinyağı

    1 tatlı kaşığı domates salçası

    1 tatlı kaşığı biber salçası

    1 domates

    Tuz

    Karabiber

    Üzeri için

    Dereotu

    Bezelyeleri bir kaseye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve bir gece bekletin. Etleri 4-5 su bardağı su ile haşlayıp et suyunu bekletin. Bir tencereye zeytinyağı ve salçaları alıp 1-2 dakika kavurun. Domatesleri küp şeklinde doğrayıp ekleyin. Ayırdığınız et suyunu ilave edin. Et ve bezelyeleri ekleyip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Servis tabağına alıp üzerine kıyılmış dereotu serpiştirerek sıcak servis yapın.




    [​IMG]


    Buzluk Böreği

    MALZEMELER:

    6 tane yufka
    100 gram margarin
    1 çay bardağı sıvıyağ
    Peynir
    5,6 dal maydanoz
    1 tane yumurta sarısı
    Çörekotu

    YAPILIŞI:Margarini eritip soğutalım ve sıvıyağla karıştıralım.Maydanozları doğrayıp peynirle karıştıralım.

    1 yufkayı tezgaha serip üstüne yağ karışımından sürelim.Üstüne 1 yufka daha serip 8 üçgene bölelim.Kenarlarına peyniri veya istediğiniz bir harcı koyup sigara böreği sarar gibi saralım.

    Kalan 4 yufkayıda aynı şekilde saralım.

    Streç filmi tezgaha uzunca açalım börekleri aralıklı ve birbirine değmeyecek şekilde dizelim.Streçle sarıp dondurucumuza koyalım.1 gece bekletelim.

    Ertesi gün dolaptan çıkarıp su dolu bir kaseye batırıp çıkarıp tepsiye dizelim.

    Isıtılmış orta ısılı fırında 5 dakika tutup geri çıkaralım.Üstüne yumurta sarısı sürüp(börek buzluktan çıktığı için hemen yumurta sarısı sürersek yumurta sarısı donar ve çörekorunu ya da susamı tutmaz..)

    çörekotu serpelim tekrar fırına verelim.Kızarıncaya kadar pişirelim.

    Böreği dondurucuda bir kaç ay bekletip ani misafiriniz geldiğinde de çıkarıp pişirebilirsiniz.



    [​IMG]

    Kuru Kayısı ve Kuru Üzüm Hoşafı

    Malzemeler;

    400 gr. kayısı
    400 gr. üzüm
    3 su bardağı şeker
    Yaklaşık 2 litre su

    Hazırlanışı;

    Siyah kuru üzüm gibi aynı şekilde kaynatın. İsterseniz meyvelerini süzmeden kaselerde isterseniz süzerek bardaklarda içebilirsiniz.


    Sevdiklerinizle birlikte nice Ramazanlara sağlık ve mutlulukla erişmenizi diliyoruz Melekler :)

     
    fattoss bunu beğendi.
  7. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    6.gün menüsü ---------------------

    Şehriyeli yeşil mercimek çorbası (Sakalaçarpan Çorbası)
    Etli biber dolması
    Domates soslu fesleğenli makarna
    Şekerpare

    [​IMG]

    Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası

    1 su bardağı yeşil mercimek

    1 çay bardağı şehriye

    1 büyük soğan

    1 büyük domates

    Salça

    Yağ

    Nane

    Maydanoz

    Tuz,pulbiber



    Mercimeği ayıklayın ,yıkayın ve tencereye koyun.Üstünü iyice geçecek kadar su ekleyin ve ocağa yerleştirin.(Bu aşamada varsa etsuyu kullanabilirsiniz) Kaynamaya başlayınca şehriyeyi katın ve tuz ile etsuyu tabletini ekleyin.Altını kısın.

    Diğer tarafta yağda (yarıyarıya tereyağı olabilir) soğanı ince kıyıp,kavurun.Domatesi de minik doğrayıp ekleyin.En son salçasını (ben yarı yarıya biber salçası kullanırım) ekledikten sonra kavurma işlemi bitince altını kapatın ve ince kıyım maydanozla ,nane ve pulbiberini ekleyin.

    O sırada zaten mercimekte pişmiştir,nevaleyi çorbaya ekleyip karıştırın.Mercimeklerin pişip pişmediğini,yemeğin suyu ve tuzunu kontrol edip,altını kapatın.

    Şehriye yerine erişte,arpa şehriye yerine tel şehriye kullanabilirsiniz.





    [​IMG]


    Etli Biber Dolması

    Malzemeler
    Yarım kg dolmalık biber
    300 gr kıyma
    1 büyük soğan
    1 avuç pirinç
    1 büyük domates
    Tuz ve istenilen baharatlar (kimyon karabiber, pulbiber)
    1 servis kaşığı dolusu salça
    Su
    2-3 servis kaşığı sıvıyağ

    Dolmalık biberleri temizleyin ve yıkayın. Dolmayı yapacağınız tencereye sıvıyağı ve salçayı koyup hafifçe kavurun ve altını kapatın. Diğer tarafta tüm malzemeyi iyice karıştırın. Karışımın içine çok az su ve sıvıyağ da damlatın. Daha sonra biberleri çok sıkı olmayacak şekilde doldurarak üstlerini domates parçalarıyla süsleyip, tepsiye dizin. Biberlerin yarısına gelecek kadar su koyup kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.





    [​IMG]


    Domates Soslu Fesleğenli Makarna

    Malzemeler
    1 paket istediğiniz bir çeşit makarna
    2-3 büyük domates
    3 diş sarımsak
    Zeytinyağı
    Kuru fesleğen
    Tuz


    Tencereye suyunuzu koyun kaynasın. Tuzunu atın. Kaynayan suya makarnaları atın. Bir süre pişirdikten sonra makarnayı alın ve süzgeçten geçirin. Soğuk suya tutmayın ki diriliğini kaybetmesin. Al dente yani hafif sert bir makarna tercih ediyorsanız, makarnanızın çeşidine göre ortalama 10-13 dakika pişirin.

    Daha sonra tencerede zeytinyağı, sarımsak, fesleğen ve rendelenmiş domatesleri koyun. Miktarları kendi zevkinize göre ayarlayın. Malzemeyi hafifçe çevirin.

    Daha sonra üzerine haşladığınız makarnaları koyun. Karıştırın.




    [​IMG]

    Şekerpare

    Malzemesi :

    250 gr. tereyağı ya da margarin

    2 adet yumurta ( 1'inin sarısı üstüne )

    1/2 su bardağı irmik

    1/2 su bardağı tozşeker

    1 paket kabartma tozu

    1 paket vanilya

    aldığı kadar un



    şerbeti için:

    4 su bardağı tozşeker

    4 su bardağı su

    8-10 damla limon suyu



    Yapılışı :

    * iyice yumuşamış olan margarin ya da tereyağı yumurta,şeker ve irmikte eklenerek birbirine yedirilir.un,kabartma tozu ve vanilyada eklenip yoğurulan kaba yapışmayacak kıvama gelinceye kadar unla yoğurulup güzel bir hamur elde edilir.

    * yağlanmış tepsiye oval şekil verilerek dizilir.ortasına fındık ya da ceviz batırılır.yumurta sarısı sürülür.çatalın tersiyle çizilir.

    *180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

    *şerbet kaynamaya başlayınca 10 dk.kadar daha kaynatıp limon suyu eklenerek şerbetin altı kapatılır.bu işlem tatlıyı yoğurmadan yapılırsa daha iyi olur.

    *fırından çıkan tatlının üzerine hazırlanıp bekleyen şerbet yavaş yavaş gezdirilir.üzerini kapatmadan çekmesi sağlanır.soğuyunca üzerine fıstık ya da ceviz serpilerek servis edilir.


    Günahların bağışlanacağı dua ve niyaz dolu bir Ramazan diliyoruz hepinize Melekler :)

     
  8. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    7.gün menüsü
    --------------------

    Domatesli terbiyeli şehriye çorbası
    Fırın poşetinde sebzeli tavuk
    Bolonez soslu (kıymalı soslu) lazanya
    Ev yapımı pudingle bisküvi pastası




    [​IMG]


    Domatesli terbiyeli şehriye çorbası

    Malzemeler:
    2 büyük domates
    1 çay bardağı arpa şehriye
    Et suyu
    Zeytinyağı
    1 yumurta sarısı
    1 limonun suyu
    Tuz
    Karabiber
    Maydanoz

    Domatesi soyup, küp doğrayın. Yağda kavurun. Domatesler iyice ölünce etsuyunu ve tuzunu ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca şehriyesini ilave edin. Şehriyeler pişince bir kasede karıştırdığınız yumurta sarısı ve limon suyunu çorbanın suyuyla ılıştırıp yavaşça tencereye boşaltın. Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın ve karabiber+maydanoz ilavesiyle servis yapın.





    [​IMG]


    Fırın Poşetinde Sebzeli Tavuk

    Tavuk baget (kişi sayısına göre)
    Patates
    Yeşil biber
    Domates
    Tuz
    Kekik, kırmızıbiber, karabiber
    1-2 yemek kaşığı yoğurt
    3-4 diş sarımsak
    1-2 yemek kaşığı salça
    Birkaç kaşık sıvıyağ
    Fırın poşeti


    Bagetleri, yoğurt, sarımsak, salça, yağ, tuz ve baharatlarla iyice karıştırın ve mümkünse 1-2 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra bu karışıma patates ve biberleri de ekleyip karıştırıp fırın poşetine doldurun. Poşete domatesleri de eklemeyi unutmayın. Poşetin ağzını kapatıp, birkaç yerine delikler açtıktan sonra 200-240 derece arası sıcaklıkta fırında pişirin.




    [​IMG]

    Bolonez Soslu (kıymalı soslu) Lazanya
    Malzemeler:

    Bolonez sos için:
    400 gr. kıyma
    1 kurusoğan
    1 havuç
    2 domates
    2 yeşil biber(ama ben kırmızı biber kullandım, sanki daha yakışıyor)
    2 diş sarımsak
    2 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıyağ
    tuz ve karabiber

    Yapılışı: Yağda, kıyma, soğan ve ince rende havuç sırayla kavrulur.Havuçlar yumuşayınca, minik doğranmış biber, domates katılır,sarımsak rendelenir, tuz ve karabiber de eklenip, domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

    Beşamel sos için:
    1 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağ
    2 yemek kaşığı un
    3 su bardağı süt (lazanya suda haşlanmadan yapıldığı için beşamel sos biraz daha akışkan olmalı, onun için süt miktarı normalden fazla)
    1 çay kaşığı tuz
    1 " " hindistan cevizi

    Yapılışı: Yağda un biraz kavrulur, yavaş yavaş süt eklenir, koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir.Pütürsüz olmalıdır.Blenderdan yardım alabilirsiniz:)) Tuz ve hindistan cevizi eklenir.

    LAZANYANIN YAPILIŞI: Dikdörtgen bir tepsiye (küçük ve lazanya yapraklarının boyutuna uygun omalı) beşamel sostan bir iki kaşık dökülür, üstüne bir sıra lazanya konur, onun üstüne bolonez sosdan gezdirilir, beşamel sos dökülür.İkinci kat lazanyalar konur, yine bolonez sos ve beşamel sos dökülür.(göz kararı dökülür)Bu şekilde tüm lazanyalar tepsiye döşenir, en üstte beşamel sos olmalıdır.Önceden ısıtılmış fırında, 200 derecede pişirilir.Fırından almadan az önce , rende kaşar veya mozorella peynir serpilir.
    Fırından alınan lazanya 10 dakika dinlendirilir, servis yapılır.

    (Dört kişilik lazanya için 10-12 tanesi yeterli oluyor.)




    [​IMG]


    Ev Yapımı Pudingle Bisküvi Pastası

    1 kilo süt
    1 su bardağı un
    1 su bardağı şeker
    1 kaşık tereyağ
    1 yumurta
    1 paket kakao 25 gr.'lık
    Petit beurre bisküvi

    Tereyağ hariç diğer malzemeler orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Göz göz olan puding ve tereyağ karıştırılır.

    Diğer tarafta borcam ıslatılır ve bir sıra bisküvi dizilir. Üzerine pudingin yarısı dökülür, tekrar bisküviler dizilir, diğer yarısı dökülür. En üzerine yarım paket bisküvi robottan geçirilerek her tarafına döşenir. (istenirse üstü de pudingle kaplanır ve hindistan cevizi serpilir)1 gece dolapta bekletilir.

    (ölçüler çoğaltılıp daha büyük kaplarda daha fazla bisküvi katıyla da yapılabilir)


    Huzurlu ve sevdiklerinize birlikte bir Ramazan diliyoruz hepinize Melekler :)
     
  9. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    8.GÜN MENÜSÜ
    ----------------------


    DOMATES ÇORBASI
    ETLİ NOHUT YEMEĞİ
    PİLAV
    PATLICAN SALATASI
    ERİK KOMPOSTOSU





    [​IMG]


    Domates Çorbası

    2 kaşık tereyağı ya da yarı yarıya sıvıyağ+tereyağı
    2 kaşık tepeleme un
    2 kutu domates püresi (yazın tadına ve rengine güvendiğiniz taze domatesle, kışın küçük kutularda satılan katkısız domates püreleriyle)
    1 su bardağı süt
    Su
    Tuz
    Nane


    Öncelikle yağı tencereye alın, eritin. Unu koyup hafifçe kavurun. Peşinden domates püresini katın ve karıştırıp hemen sütü ve suyunu ekleyin. Kaynayana kadar harlı ateşte daha sonra kısık ateşte pişirin. Sürekli ve çırpma teliyle karıştırın ki topak olmasın. Yine de işe dalıp topak oluşumuna sebep olursanız, piştikten sonra blendırdan geçirin. En son tuz ve bol nane serpin, servis yapın. İsterseniz servis yaparken üstüne kaşar rendesi ya da kızarmış kıtır ekmekler de atabilirsiniz. Afiyet olsun






    [​IMG]

    Etli Nohut Yemeği

    Malzemeler:

    Yarım kg nohut

    300 gr yağsız dana kuşbaşı ( veya 150 gr kıyma)

    2 adet küp küp doğranmış kuru soğan

    1,5 yemek kaşığı salça

    1 adet doğranmış sivri biber

    2 yemek kaşığı zeytinyağı





    HAZIRLANIŞI



    Nohutlar önce ayıklanır ve yıkanır. Üzerini örtecek kadar su ilave edilip 1 gece suda bekletilir. Et bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Düdüklü tencerede soğan ve biber zeytinyağı ile kavrulur. Salça ve et ( kıymalı pişirecekseniz çiğ olarak ekleyin) ilave edilip karıştırılır. Süzülmüş nohut ilave edilip karıştırılır. Üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edilip düdüklünün kapağı kapatılıp ocağın altı kısılır ve düdüğü çıkana kadar pişirilir.





    [​IMG]

    Patlıcan Salatası

    Malzemeler

    4 Adet (Orta Boy) Patlıcan
    2 Adet Sivri Biber
    1 Adet (Orta Boy) Domates
    2 Adet Kırmızı Biber
    1 Adet Kuru Soğan
    2 Diş Sarımsak
    3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
    1/2 Limon Suyu
    1 Yemek Kaşığı Sirke
    3-4 Dal Maydanoz

    Yapılışı

    Patlıcanları, kırmızı biberleri ve sivri biberleri üzerine bir kaç kesik atarak, domatesleri ikiye bölerek közleyin.
    Fırından çıkar çıkmaz, hepsinin kabuklarını soyun ve bir kaba küçük küçük doğrayın.
    Ayrı bir kapta küçük kare şeklinde doğradığınız soğanları, fazla öldürmeden 1 çay kaşığı tuz ile ovun, durulamayın.
    Patlıcan, domates ve biberlerin olduğu kaba, soğan, sarımsak, zeytinyağ, limon suyu, doğranmış maydanoz ve sirkeyi ekleyin, tüm malzemeleri karıştırın.
    Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapın.





    [​IMG]

    Erik Kompostosu

    Malzemeler :

    - 1 kilo erik
    - 1,5 su bardağı toz şeker

    Yapılışı :

    Erikleri ortadan keserek çekirdeğini çıkarın. 10 su bardağı suyun içine ilave edin. Kaynamaya başlayınca 1,5 bardak toz şeker ekleyip yaklaşık 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. Şekeri koyduktan sonra tadına bakıp ağız tadınıza göre ilave yapabilirsiniz.


    Dostluklarin sevgi ile beslendiği bu Mübarek Ramazan ayında gönüllerinizin sevgi ile dolup taşmasını dileriz Melekler :)

     
    Ahugozlu ve sevde 7 bunu beğendi.
  10. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    9.gün menüsü
    ------------------------

    Tarhana çorbası
    Güveçte etli taze fasülye
    Domatesli pirinç pilavı
    Kabak tatlısı




    [​IMG]


    Tarhana Çorbası

    Malzemeler:

    6 yemek kaşığı tarhana
    1 litre (5 su bardağı) su ya da et suyu
    1 yemek kaşığı domates salçası
    4 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 diş sarımsak
    tuz

    Yapılışı:

    1- Tarhanayı 1 su bardağı su ile iyice karıştırın.
    2- Salça, dövülmüş 1 diş sarımsak ve yağı çorbayı pişireceğiniz tencereye alın. Sarımsak kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
    3- Tencereye 4 su bardağı suyu ilave edin ve kaynatın. Erittiğiniz tarhanayı içine ilave edip kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
    4- En son nane serperek karıştırın ve servis yapın.

    Not:

    1- Tarhana çorbası koyu kıvamlı olarak daha lezizdir ancak isterseniz daha fazla su kullanabilirsiniz ya da tarhanayı azaltabilirsiniz.
    2- Çorba artarsa bir gecede iyice koyulaşacaktır, minimum yarım su bardağı su ekleyerek karıştırarak kaynatırsanız eski kıvamına dönecek ve lezzetini koruyacaktır.





    [​IMG]


    Güveçte Etli Taze Fasülye

    Malzemeler

    1,5 kg.taze fasulye
    1 kg.kemikli kuzu eti
    1 tane büyükce kurusogan
    1 caybardagi siviyag
    1 yemekkasigi acili biber salcasi
    1 yemekkasigi domates salcasi
    2 tane tam olgun,kabugu soyulmus ve dogranmis domates

    Fasulyeler temizlenir, yıkanır ve kırılır.
    Kemikli etler yikanir ve suyunun süzülmesi icin bir kenara bırakılır
    Sıvıyag güvece konur ve kızgın hale geldiginde etler içine atılır.
    Etlerin her tarafı kızartılır ve salçalar eklenir.Salçanın kokusu gidinceye kadar kavrulma işlemi yapılır.
    Soğan doğranır,salçalı karışıma atilir, fasulyeler de eklendikten sonra en üste dogranmis domatesler ilave edilir.Tuzu ve sıcak suyu ayarlanır. Kaynamaya başlayınca en düşük ateşte pişirilir.




    [​IMG]


    Domatesli Pilav

    MALZEMELER
    2 su bardağı pirinç
    2 su bardağı kaynak su (suyunuzu pirincinizin cinsine göre ayarlayın )
    3 yemek kaşığı sıvı yağ
    2 adet büyük domates
    tahmini tuz 1 çay kaşığı toz şeker

    YAPILIŞI
    Pirincin taşını ayıklayın pirinci suya koyun suda yarım saat kadar bekletin tencereye sıvı yağı alın domatesleri üzerine rendeleyin tencereyi ocağa alın domatesin çiğ kokusu gidene kadar pişirin pirinci 2 yada 3 sudan geçirin tencereye ekleyin tuzunu şekerini koyun biraz kavurun kavurma işlemi bitince kaynak suyunu ekleyin güzelce karıştırın tencerenin kapağını kapayın ocağı yarım ateşe alın pilav suyunu çekene kadar pişirin pişince azcık karıştırın tencerenin kapağını kapayın demlenmeye bırakın ılıkken servis yapın afiyet olsun...




    [​IMG]

    Kabak Tatlısı

    Malzemeler:

    1 kg soyulmuş kabak
    500 gr toz şeker (şekerini kendi damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
    2 su bardağı rondoda çekilmiş ceviz

    Yapılışı:

    Soyulmuş kabağınızı 4-5 cm aralıklarla dilimleyin.
    Geniş bir çelik tencereye dilimlediğiniz kabakları yanyana dizin, hepsi sığmayacağı için ve üzerini örtecek kadar şeker koyun. 1 kat kabak kat şeker dizerek tüm malzemeyi bitirin.
    Tencerenizin kapağını kapatın ve kabağı sulanım şekerin erimesi için gece oda sıcaklığında bırakın.
    Ertesi gün tencereyi (eğer büyük tencere kullandıysanız büyük ocağa) ocağa alın.
    Kısık ateşte iyice yumuşyana şurubu koyulaşana kadar yaklaşık 2,5 saat boyunca pişirin.
    Pişen tatlınız soğuduğunda servis tabaklarına alın, koyulşan sosundan üzerine gezidirin ve ceviz serperek servis yapın.


    Huzurla dolacağınız, dua ve dileklerinizin yerini bulacağı bereketli bir Ramazan ayı diliyoruz sizlere Melekler :)
     
    siyahinci50 bunu beğendi.
  11. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    10.GÜN MENÜSÜ
    -------------------

    Mantar Çorbası
    Alinazik Kebabı
    Kırmızı biber sarması
    Arpa şehriye pilavı
    Etimek tatlısı




    [​IMG]


    Mantar Çorbası

    malzemeler:

    500g kültür mantarı
    2 yemek kaşığı tereyağı
    4 yemek kaşığı un
    1lt soğuk su
    tuz
    1,5 su bardağı süt

    hazırlanması:

    1. mantarları yıkayıp küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün. hepsini ince ince doğrayın.

    2. orta boy bir tencerede yağı ve unu kavurun. kavrulunca tencereye suyu ekleyin ve blendır yardımıyla karıştırın. su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.

    3. piştikten sonra sütü ekleyin. 1 taşım kaynatıp altını kapatın. taze çekilmiş karabiber ile servis yapın.




    [​IMG]


    ALİNAZİK KEBABI
    Malzemeler

    5 Adet patlıcan
    500 gr kıyma
    2 Çorba kaşığı margarin
    1 kg yoğurt
    6 Diş sarımsak
    Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

    Hazırlanışı

    Patlıcanları közleyip kabaklarını soyun.
    İnce ince kıydıktan sonra çatalla ezerek püre haline getirin.
    Margarini tencerede eritip kıymayı ilave edin.
    Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyerek kavurun.
    Hazırladığınız patlıcan püresini geniş bir tencereye alıp çok kısık ateşte ısıtın.
    Suyu süzülmüş yoğurt ve dövülmüş sarımsakları ilave edip yavaş yavaş karıştırın.
    Ilınınca servis tabağına alıp kıymalı karışımı üzerine yayın.
    Közlenmiş domates ve sivri biberlerle süsleyip servis yapın.

    NOT : Kıymayı kavururken 4-5 adet sivri biber ve ince kıyılmış 1 adet soğan da ekleyebilirsiniz.




    [​IMG]

    KIRMIZI BİBER SARMASI:
    MALZEMELER:
    12 adet kırmızı
    biber
    1 su bardağı rendelenmiş sert beyaz peynir
    1 su bardağı iri doğranmış ceviz
    12 dal taze soğan
    5-6 dal doğranmış maydanoz
    Karabiber
    YAPILIŞI:
    Biberlerin üst kısmı kesilerek çekirdekleri ayıklanır.Fırında diri kalacak şekilde közlenir.Soğan dalları kaynar suya atılıp yumuşatılır.Ardından soğuk suya tutulur.Biberler soğuduktan sonra kabukları soyulur.Peynirli içten bir tatlı kaşığıı biberlerin geniş kısmına koyularak yaprak sarması gibi sarılır.Taze soğan dallarıyla bağlanıp servis tabağına alınır.Üzerine zeytinyağı gezdirilerek afiyetle yenir.




    [​IMG]

    Arpa Şehriye Pilavı

    Malzemeler;
    *2 su bardağı arpa şehriye
    *2 çorba kaşığı dolusu tereyağı,
    *1 çorba kaşığı zeytinyağı ( Tanelerin yapışmasını önler ve parlaklık verir.)
    *4 su bardağı dolusu sıcak su
    *tuz

    Hazırlanışı;
    1. Öncelikle yapışmaz tabanlı pilav tencerenize tereyağını koyun.
    2.Tereyağı hafif köpürmeye başladığında zeytinyağını ilave edin ve hemen arkasından şehriyeleri ilave edip, şehriyelerin rengi kahveleşinceye kadar kavurun.
    3.Şehriyeler kavrulduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ilave edip, su kaynar kaynamaz altını iyice kısın ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
    4. Şehriyeler tamamen suyunu çektikten sonra en az 10-15 dakika dinlendirdiğiniz şehriye pilavını, servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.




    [​IMG]


    Etimek Tatlısı

    MALZEMELER:

    Etimekli bölüm için:

    1 paket tuzsuz etimek
    2 bardak şeker
    2 bardak su

    Muhallebisi için:

    1 litre süt
    1 su bardağından 1 parmak eksik un ve nişasta karışımı
    1 bardak toz şeker
    1 paket vanilya
    50 gr margarin

    Üstü için:

    2 poşet kremşanti
    1,5 bardak soğuk süt

    YAPILIŞI:

    Önce etimekleri borcamın altına dizin.Ben 12 adet kullandım.Diğer yandan şekeri bir tencereye koyup hafif ateşte yavaş yavaş karamelleşmesini bekleyin.Şeker eriyip karamelleştiğinde üzerine 2 bardak suyu dikkatlice koyun çünküm sıçrıyor.Şeker suda eridiğinde etimeklerin üzerine dökün.Muhallebisi için süte un nişasta karışımını ve şekeri ekleyin.Çırpma teliyle bir yandan karıştırarak bir yandan pişirin.Çırpma teli kullanmamın sebebi sonradan çırpmaya gerek kalmaması için.Koyulaşınca margarin ve vanilyayı ekleyin.Margarin eridiğinde muhallebiyi etimeklerin üzerine dökün ve soğutun.Soğuduğunda krem şantiyi sütle çırpıp muhallebili kısmın üzerine dökün.Buzdolabında 3 saat dinlendirip istediğiniz şekilde süzleyerek servis yapın.


    Birlik ve beraberlik içinde huzur dolu bir Ramazan diliyoruz Melekler :)
     
  12. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    11.GÜN MENÜSÜ
    -------------------
    ÇEŞMİNİGAR ÇORBASI
    KREMALI MANTARLI BİFTEK
    PATLICANLI BÖREK
    BÖĞÜRTLENLİ PASTA




    [​IMG]


    ÇEŞMİNİGAR ÇORBASI
    MALZEMELER:
    1 su bardağı kırmızı mercimek
    4 su bardağı su yada et suyu
    1-1,5 su bardağı süt
    2 yumurta sarısı
    2 yemek kaşığı tereyağ
    2 tane soğan
    1 çorba kaşığı un
    2 dilim ekmek
    1 yemek kaşığı tereyağ(ekmekler için)
    Çeyrek limon suyu
    Tuz
    Kırmızı biber

    YAPILIŞI:
    Tencereye yağı koyup eritin içine ince doğranmış soğanları ekleyip iyice kavurun.Soğanlar pembeleşince unu ekleyin ve sararana kadar kavurun. Yıkadığınız mercimekleri ve 4 bardak suyu tencereye koyup iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.Ateşten alıp blendırdan geçirin. Sonra tekrar ağır ateş üzerine alın. Yumurta sarılarını çırpıp limon suyu ile karıştırın. Tencereye önce sütü sonra yumurtalı karışımı azar azar ekleyin. Çorbayı bir taşım kaynatıp ocaktan alın.Ekmekleri küçük küpler halinde kesin. Bir kaşık yağı eritip ekmekleri pembeleşene kadar kavurun. Çorbayı kaselere koyup ekmekleri üstüne paylaştırın.Kırmızı biber ekleyip servis yapın.





    [​IMG]


    KREMALI MANTARLI BİFTEK:
    MALZEMELER:
    Yarım kg. biftek
    Yarım çay bardağı yağ
    1 adet soğan
    250 gr mantar
    1 kaşık domates salçası
    bir çay bardağı süt
    1 çay bardağı krema
    Tuz,karabiber,kekik
    YAPILIŞI:

    Tencere yağı koyup biftekleri hafif kızartın, sonra yağdan alın. Aynı yağa ikiye bölüp piyazlık yarım ay şeklinde doğradığınız soğanı ekleyin, kavurun, salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Mantarları doğrayıp ekleyin, biraz pişince etleri ve sütü ekleyin. İyice pişirin. Etler pişince tuz ve karabiberi ekleyin. Yemeğin içinden etleri alın, kalan kısma krema ekleyip kaynatın. Servis esnasında bifteğin yanına kremalı karışım koyun, kekikle servis yapın.




    [​IMG]


    PATLICANLI BÖREK
    Malzemeler:
    4 adet patlıcan
    1 adet soğan
    3 adet yeşil biber
    4 adet domates
    Biraz sıvı yağ (soğanı ve biberi kavurmak için)
    Tuz, karabiber
    3 adet yufka
    ½ su bardağı süt
    2 yumurta
    ½ su bardağı sıvı yağ
    Susam/çörek otu
    Yapılışı:
    Önce böreğin iç malzemesini hazırlayalım. Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın ve 15 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Soğanı ve biberleri yemeklik doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Büyükçe bir tavada soğan ve biberleri yeteri kadar sıvı yağ ile kavurun. Tavaya suyunu süzdüğünüz patlıcanları da ekleyip kavurmaya devam edin. Patlıcanların rengi değişip yumuşayıncaya kadar kavurun. Sonra rendelediğiniz domatesleri de ekleyip bir 5 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Patlıcanlı içimiz hazır. Yufkaları dörde bölün. 3 yufkamız var, toplam 12 parça elde etmiş olacağız. Yumurtanın birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın. Sütü, kalan yumurtayı ve sıvıyağı derince bir kapta çırpın. Bir yufka parçası alın, sütlü karışımı fırça yardımı ile yufkanın üzerine sürün. Hazırladığınız patlıcanlı karışımdan düz köşelerden birine bir sıra koyun. Rulo olacak şekilde sarın. Sonra bu ruloyu gül şeklinde dolayın. Her bir yufka parçası için aynı işlemi yapın. Fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurta sürün ve isteğinize göre susam ya da çörek otu ile süsleyin. Yaklaşık 200 derece fırında böreklerin üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.




    [​IMG]

    BÖĞÜRTLENLİ PASTA
    MALZEMELER

    3 katlı hazır pasta keki
    1 paket çilekli-böğürtlenli pasta kreması
    1 paket krem şanti
    300 ml yada 2,5 bardak süt
    Böğürtlen

    YAPILIŞI
    Önce pasta kremasına 300 ml süt ekleyerek mikserle katılaşıncaya kadar çırpıyoruz. Kremamız hazır olunca 1,5 bardak süte bir yemek kaşığı şeker koyup cezvede biraz ılıtıyoruz ve pastamızın ilk katını ılık sütle ıslatıyoruz sonra kremanın yarısını sürüyoruz. İkinci katı kremanın üstüne yerleştirip onu da sütle ıslatıyoruz ve kremanın kalanını sürüyoruz.(Bu katların birine meyve parçacıkları ya da damla çikolata koyabilirsiniz.) En son katı da yerleştirip onu da ıslatıyoruz ve pastanın üstüne 1 bardak sütle hazırladığımız krem şantiyi sürüyoruz.Son olarak pastamızın üstünü taze böğürtlenle kaplıyoruz.Bir gece buzdolabında bekletiyoruz.


    Ramazan Ayının bereketi hanenize, hoşgörüsü gönüllerinize, sabrı ruhunuza dolsun Melekler :)

     
  13. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    12 gün menüsü
    --------------------

    Antep çorbası
    Çöp şiş
    Pilav
    Cacık
    Tiramisu




    [​IMG]

    Antep çorbası
    Malzemeler:

    300 g.kuşbaşı kuzu eti
    1 çay bardağı nohut
    ½ çay bardağı kırık pirinç
    6-7 su bardağı sıcak su

    Sosu için;
    1 adet yumurta
    1 çay kaşığı tuz
    1 yemek kaşığı un
    3 su bardağı yoğurt
    25 g.tereyağı
    1 yemek kaşığı kuru nane

    Yapılışı:

    6-7 su bardağı sıcak suyu orta boy bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Kaynayan suya eti ve yıkanmış nohudu aktarıp arada sırada karıştırarak haşlayın. Et ve nohut iyice yumuşayınca pirinci ilave edip karıştırın. Bu aşamada isterseniz yıkanmış yeşil mercimekte ilave edebilirsiniz. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yumurtayı geniş bir kaseye kırın. Tuz ve unu ekleyip yoğurdu ilave edin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Bu yoğurtlu sosu, azar azar ve sürekli karıştırarak kaynamakta olan çorbaya aktarın. Karıştırma işlemine devam ederek çorbayı 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Diğer taraftan yağı, küçük bir tavada kızdırıp kuru naneyi pişirin. kızgın yağı çorbanın üzerine gezdirip sıcak servise sunun. Afiyet olsun.






    [​IMG]

    ÇÖP ŞİŞ

    Malzemeler:

    Terbiyeli et için:

    1 kg kuşbaşı kuzu eti
    2 kuru soğanın rendesi
    1 baş sarımsak
    karabiber
    kekik
    tuz
    2 kaşık salça
    1 çay bardağı zeytinyağı

    Şişte etlerin aralarına dizmek isterseniz:

    Domates, patlıcan, biber ( şişlere takılacak büyüklukte doğranmış)

    Yapılışı:

    Eti soğuk su ile yıka ve süz. Bir geniş kabın içinde tüm malzemeleri karıştır. Etide içine karıştır. Bu şekilde 1 gün buzdolabında dinlensin. Daha sonra istediğin gibi şişlere diz. Mangalda güzelce pişir.




    [​IMG]

    Cacık

    Malzemeler:
    Salatalık
    Yoğurt
    Bir kaç diş sarımsak
    Elma sirkesi
    Zeytinyağı
    Tuz
    Nane
    İsteğe göre dereotu

    Salatalıkları dişe gelecek şekilde minik doğrayın. Yoğurdu fazla sulu olmayacak şekilde sulandırın. İçine tuz, ezilmiş sarımsağı ilave edip iyice karıştırın. (Dilerseniz dereotu da ekleyebilirsiniz)Servis kaselerine dağıtın. Kaselerin üstüne biraz sirke, biraz zeytinyağı damlatıp, nane serpin.





    [​IMG]




    Tiramisu

    Şunu hatırlatayım başlarken, kremamız pastaya fazla geliyor ancak yarım ölçü yapınca da az gelmesinden endişe ettiğimden kalanı kuplara koyup soğutup, öylece yiyoruz sonradan. Yani siz istediğiniz kadarını pasta yapımında
    kullanın.


    1 paket hazır pandispanya
    1 litre süt
    3 kaşık un
    1 kaşık nişasta
    1 yumurta
    1 paket vanilya
    2 bardak toz şeker
    1 pakete yakın labne peyniri
    1 çorba kaşığı katıyağ

    Islatmak için,
    1 büyük bardak ılık su
    1 çorba kaşığı granül kahve
    1,5 çorba kaşığı toz şeker

    Su, kahve ve şekeri karıştırıp eritin. Pandispanyayı bu karışımla ıslatacağız.

    Süt, un, nişasta, yumurta, şeker muhallebi kıvamında pişecek. Altı kapatılınca vanilya, labne ve katıyağ ilave edilip karıştırılacak. Biraz ılıması beklenecek.

    Pandispanyanın alt katı alt üst dikkatlice ıslatılacak kahveli karışımla. Kremadan istenildiği kadar konulacak. Üst kat pandispanyanın iç tarafı ıslatılıp kremanın üstüne kapatılacak. Pandispanyanın üstü de ıhafifçe slatılıp kremayla sıvanacak her yeri, yanları dahil. En üste bol bol kakao serpilecek ve tiramisu 1 gece dolapta bekletilecek. Ertesi gün kakaosu az gelen yerler olursa kakaoyla rötuşlanacak ve servise sunulacak



    Dua ve ibadetle yoğrulmuş huzur içinde bir Ramazan ayı geçirmenizi diliyoruz Melekler :)
     
    fattoss bunu beğendi.
  14. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    13.GÜN MENÜSÜ
    -----------------------

    Yüksük Çorbası
    Kuzu İncik
    Pilav
    Piyaz
    Fincanda cevizli kadayıf tatlısı



    [​IMG]


    Yüksük Çorbası
    Malzemeler:
    Yarım kilo kuş başı et
    2 kase mantı, (marketlerde satılan dökme mantı olabilir.)
    2 su bardağı haşlanmış, nohut.
    1 yeterince margarin yada tereyağı
    1 yemek kaşığı biber salçası
    2 adet kuru soğan
    1 adet limon
    Yeterince karabiber



    Hazırlanması:

    Orta boy tencereye koymuş olduğunuz yağ eriyince ince doğranmış soğanları hafifçe kavurun..Soğanlar pembeleştik den sonra eti ilave edin , bir süre eti de kavurduk dan sonra biber salçasını ilave edip kavurun. 1 bardak sıcak su ilave ederek kısık ateş de etlerin bir süre pişmesini sağlayın. Etler piştik den sonra daha önceden haşlamış olduğunuz nohudu da ilave edin. Nohudu bir süre salça ve et ile harmanlayın ve 6 bardak kaynar su ilave edin.Bu karışım bir süre birlikte kaynadık dan sora mantıyı tencereye koyun ve orta ateşte pişmesini sağlayın, Bir adet limonun suyunu ve karabiberi ilave edip servis yapın.




    [​IMG]

    KUZU İNCİK
    8 adet incik
    1yemekı kaşığı biber salçası
    1 yemekı kaşığı domates salcası
    3 adet patates
    15-20 adet arpacaık soğan
    1 yemek kaşığı tane karabiber
    tuz

    Yapılışı
    Salçalar büyük bir kabın içersinde su ve micik yağ ile iyice karışıtırılır.İncikler bu karışımın içinde yaklaşık 1-1,5 saat bekletilir.3 adet patates halka dilimler halinde keslir.Arpacık soğanlar temizlenir.Fırın kabına incikler düzgün bir şekilde dizilip aralarına patates dilimleri konur.Üzerlerine de arpacaık soğanlar serpiştirilir.En son olarakda tuzu ve tane biberler serpiştirilip fırın kabının üzeri alimünyum folya ile kapatılır.1-1-5 saat 175 c de ki fırında piştikten sonra üzeri açılıp 30 dk kadar daha pişirilip servis edilir.
    Fırında pişirmek için zamanınız yoksa,incikler düdüklüde pişirildikten sonra sosu hazırlanır,patatesler dilimlenir,soğanlar temizlenir ve fırın kabına yerleştirilir.Üzerine ise hazırlanmış salçalı karışım dökülür.Karabiber taneleri ve tuz serpiştirilip 175 c de ki fırında üzerlei kızarana kadar pişirilir.





    [​IMG]

    PİYAZ
    Malzemeler
    1,5 kase haşlanmış şeker fasulyesi
    3 adet piyazlık doğranmış soğan
    yarım demet maydanoz
    tuz

    Yapılışı
    Doğranmış soğanlar tuzla ovulup iyice yıkanır.Mayadanozlar doğranıp soğanlarla karıştırılıp servis tabağına yayılır.Üzerine fasulyeler koyulup servis anında yağı ve limonu eklenip servis kaşıkları ile karıştırılır.




    [​IMG]

    Fincanda Cevizli Kadayıf
    Malzemeler
    Yarım kilo yaş tel kadayıf
    125 gr. eritilmiş margarin/tereyağı
    2 su brd. dövülmüş ceviz
    1 çorba kaşığı şeker
    3 su brd. tozşeker
    3 su brd. su
    Birkaç damla limon suyu

    Yapılışı: Öncelikle şerbet için bir tencereye suyu ve şekeri döküp kısık ateşte kaynamaya bırakın. En son birkaç damla limon suyu ekleyip soğuması için bir kenara alın.
    Büyük ve derin bir kaba kadayıfın tamamını alın ve ellerinizle havalandırın. (Eğer kadayıfınız havası alınmış torbalarda ve sıkışık ise bu işlemden önce kadayıfı yavaşça birbirinden ayırmanız gerekecek.)

    Eritilmiş ve soğumuş olan margarinin bir kısmını üzerinde yavaşça gezdirerek dökün ve her tarafına karışması için alt üst getirerek ve didikliyormuş gibi hareketlerle iyice yedirin. Geri kalan kısmını da aynı şekilde döküp kadayıfa yedirin. Bu işlem sonunda bir tepsiyi biraz yağlayın ve yanınızda hazır bulundurun.

    Dövülmüş cevizi 1 çorba kaşığı şekerle karıştırın bir kapta. Ellerinizle kadayıftan bir parça alıp -becerebiliyorsanız bir kahve fincanının içinde dolayarak, ortasında küçük bir boşluk kalacak şekilde sarın. -ya da iki parmağıniza doladıktan sonra avcunuza alıp ortasını açın ve cevizden bir çay kaşığı kadar koyup, hepsini fincana yerleştirip baskılayın. Ama çok bastırmayın ki kadayıf telleri birbirine çok girip hamur gibi olmasın.
    Fincanı ters çevirip kadayıfı içinden çıkarın ve tepsiye dizin. Bütün kadayıf bitene kadar aynı işlemi yapın. 200 derecede ısıtılmış fırına koyup altlı üstlü kızarana kadar yaklaşık 30 dk. pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuyan şerbeti üzerlerinde gezdirerek dökün. Tepsiniz çok büyükse şerbet çok ince kalacağından başka derin ve daha küçük bir tepside veya borcamda da şerbetleyebilirsiniz. Şerbetini iyice çekip soğuduğunda üzerlerini ceviz veya hindistancevizi ile süsleyip servis edebilirsiniz.

    Ağzınızın tatlı gönlünüzün hoş olacağı bir Ramazan ayı diliyoruz sizlere Melekler :)
     
    fattoss bunu beğendi.
  15. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    14.GÜN MENÜSÜ
    ---------------------

    Kremalı patates çorbası
    Hasan paşa köftesi
    Zeytinyağlı yaprak sarma
    Damla sakızlı tavuk göğsü



    [​IMG]

    Kremalı patates çorbası
    Malzemeler

    Bir büyük patates

    Yarım havuç

    1 büyük soğan

    2 çorba kaşığı tel şehriye

    2 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ

    4-5 çorba kaşığı süt kreması

    Tuz, Karabiber

    Uygulama

    Patatesleri soyup yıkadıktan sonra küçük parçalara ayırıp tencereye alın. Havuçları da küçük keserek patateslere ilave edin. Soğanı da aynı şekilde doğrayarak tencereye ilave edin. Bol miktarda su koyarak malzemeler yumuşayana kadar pişirin.

    El blenderi ile ya da robotla malzemeleri püre haline getirin. Bu bildiğimiz püre gibi katı olmuyor tabi, boza kıvamında diyebiliriz.

    Çorba yapacağınız tencereye, 2 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvıyağı ile 2-3 çorba kaşığı tel şehriyeyi alın. Şehriyeler nar gibi kızarana kadar kavurun

    Daha sonra robottan geçirdiğiniz patates karışımını ve bir miktar suyu (kendi damak tadınıza göre) ilave edin. Çorbanın tuzunu ilave edin ve kaynama başladığında ocağın ısısını düşürüp 5- 6 dakika kaynatın.

    Son olarak ilave edeceğiniz kremayı kesinlikle kaynayan çorbaya direk olarak eklemeyin. Çorbayı ocaktan aldıktan sonra, bir kaseye biraz çorba alarak kremayla yavaşça ılıştırın. Kremanın kesilip kötü bir görüntü oluşturmaması için, kasedeki karışımı yine kaşık yardımıyla tenceredeki çorbaya ilave edin.


    Son olarak baharatlı ya da sade ekmek kıtırları ve karabiber eşliğinde servis yapın.






    [​IMG]

    Hasan Paşa Köftesi
    Malzemeler:

    Köftesi için:

    500 gr kıyma
    1 adet orta boy soğan
    2 dilim bayat ekmek
    Maydanoz
    2 diş sarımsak
    Kırmızıbiber, karabiber, tuz,
    3 adet orta boy domates
    Her köfte için 1 parça kaşar peyniri

    Püresi için:

    4 adet orta boy patates
    1 çay bardağı Süt
    1 yemek kaşığı Tereyağı
    Tuz
    İsteğe göre 1 tatlı kaşığı hindistancevizi
    Hasanpaşa Köftesi Nasıl Yapılır

    Hasanpaşa Köftesi Nasıl Yapılır

    Yapılışı:

    Püre yapımı:

    Köfteyi hazırlamaya başlamadan önce patatesleri soyup iri parçalar halinde doğrayın ve haşlayın.
    Haşlanan patatesler diğer malzemeleri ekleyerek çatal ile ezin yada rondodan püre haline getirin.
    Sıkma torbasına koyun ve bekletin.

    Köfte yapımı:

    Soğanı ve sarımsakları soyup rendeleyin.1 domatesin kabuğunu soyup küçük küpler halinde doğrayın.
    Maydanozları ince ince kıyın. Ekmeği rondodan çekin.
    Tüm malzemeyi yoğurma kabına alın ve yaklaşık 5 dakika yoğurun.
    2 domatesi dilimleyin ve fırın kabınıza yan yana yerleştirin.
    Yoğurduğunuz köftelerden limon büyüklüğünde parçalar koparın. Ortalarına çukur açarak domateslerin üzerine yerleştirin.
    Her köftenin ortasına 1 parça kaşar peyniri koyun.
    Biraz sıvıyağ ekleyerek 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
    Pişen köftelerin üzerine püreyi ilave edin ve sıcak servis edin.




    [​IMG]

    Zeytinyağlı Yaprak Dolması
    Malzemeler

    Malzemelerimiz
    Göz kararı yaprak
    7-8 tane kuru soğan (soğanın büyüklüğüne göre)
    1-2 domates
    1 büyük kase pirinç (ya da 1 ölçü pirinç,ölçü olarak ne kullanıyorsanız.)
    1-2 su bardağı zeytinyağı
    1-2 çorba kaşığı şeker (damak tadınıza göre değişir)
    Az kimyon
    Az karabiber
    Tarçın
    Az yenibahar
    Tuz
    1 büyük kase sıcak su (ya da 1 ölçü su,ölçü olarak ne kullanıyorsanız)
    2 avuç dolusu maydanoz
    Kuş üzümü
    Kuru üzüm
    Dolmalık fıstık
    Bol nane

    Soğanları incecik kıyıp fıstıkla birlikte zeytinyağında kavuruyoruz.Domates kabuksuz küp doğrayıp ekliyoruz.Pirincimizi yıkayıp ekliyoruz.Biraz kavuruyoruz.Baharatları,üzümleri ,tuz ve şekeri ekleyip sıcak su koyarak kapağını kapatıyoruz.Kaynamaya başlar başlamaz altını kapatıp,maydanoz ve nanesini üstüne ekleyip kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıyoruz.
    Bu arada yapraklarımızın tuzunu çıkarıp yıkıyoruz.En az yarım saat dinlenen iç malzememizi iyice karıştırıp tadına bakıyoruz.Eğer eksik birşey görürsek bu aşamada ilave edebiliriz.
    Çok ince olmamak üzere yapraklarımızı bol içli olarak sarıp,dibine yağlı kağıt serilmiş yayvan tenceremize diziyoruz.Üstüne kabuğu alınmış limon dilimleri serpiştirip biraz limon suyu koyuyoruz.Tencereye 1 kaseden az sıcak su koyup,arada kontrol ederek çok kısık ateşte pişiriyoruz.
    Limonla servis yapıyoruz..
    Afiyet olsun..



    [​IMG]

    Damla Sakızlı Tavuk Göğsü
    Malzemeler

    2 Kahve Fincanı Pirinç Unu
    2 Kahve Fincanı Mısır Nişastası
    5 Su Bardağı Süt
    2 Su Bardağı Tozşeker
    1/2 Tavuk Göğsü
    1/2 Çay Kaşığı Tuz
    1 Çay Kaşığı Dövülmüş Sakız

    Hazırlanışı

    Tavuk etini haşlayıp lif lif didikleyin. Pirinç Unu, Nişasta, şeker ve sütü pişirdikten sonra 10 dakika mikserde çırpın. Çırpma işlemi bittikten sonra üzerine tavuk etini ilave edin. Bir kepçe tavuk suyu ile beraber sakızı da ekleyerek tahta kaşıkla döve döve çırpın.
    Hazırladığınız tavuk göğsünü ne kadar iyi döverseniz o kadar iyi olur. Tavuk göğsünü yayvan bir tepsiye döküp soğuyunca üzerine tarçın serperek servis yapın.



    Mübarek Ramazan ayının tüm hayırlara vesile olmasını diliyoruz Melekler :)
     
    fattoss bunu beğendi.
Ramazan Ayında Hergün İçin İftar Menüleri 2012 konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ramazan için özel iftar menüleri

    Ramazan için özel iftar menüleri

    iftar menüsü iftar menüleri ramazan menüleri iftarda ne yapabilirim ramazan yemek menüsü Ramazanda ne yapabilirim diye endişe etmeyin... 1 Salata: Manzana Çorba : Mercimek Çorbası Anayemekler: Patates Püresi ve Kuru köfte Arayemek: Mısırlı Pilav, Komposto Tatlı: Kolay İncir Tatlısı 2 Salata: Semiz Otu Salatası Çorba : İrmik Çorbası Anayemekler: Kabak Patates Çalkama Arayemek: Değişik...
  2. Ramazan Ayında Hergün Yapılacak Dualar

    Ramazan Ayında Hergün Yapılacak Dualar

    Ramazan ayında her gün için yapılacak duaları paylaştım kızlar...Aşağıdaki büyük fazilet ve sevapları olduğu bildirilen duaları, İbn-i Abbas Resulullah’tan (s.a.a) nakletmiştir... 1. Günün Duası: "Allahummec'al siyamî fîhi siyam'es-saimîn ve giyamî fîhi giyam'el-gâimîn ve nebbihnî an nevmet'il-ğâfilîn ve heb lî curmî fîhi ya ilâh'el-âlemin ve'fu annî ya âfiyen an'il-mucrimîn."...
  3. Ramazan Ayında İftar Vermek

    Ramazan Ayında İftar Vermek

    ramazan ayında iftar ramazan iftarı Sevgili melekler, yaklaşan ramazan ayıyla birlikte evlerde toplu iftarlar verilecek, ramazan ayının kutsallığı idrak edilecek. Dualar edilecek, teravihler kılınacak. Biz de bu yazımızda evlerde iftar vermenin faziletlerinden bahsedeceğiz sizlere... Peygamber Efendimiz HZ Muhammed s.a.v Efendimiz şöyle buyurmuştur. Ramazan ayında bir oruçluyu su ile...
  4. Ramazan Ayına Özel İftar Duası

    Ramazan Ayına Özel İftar Duası

    iftar duası ramazan iftar duası Sevgili melekler, yarın ilk orucunu tutacağımız Ramazan ayı boyunca iftarda okuyabileceğimiz ve kolaylıkla ezberleyeceğimiz, anlamı çok güzel kısa bir iftar duası paylaşıyoruz sizlerle... Ramazan İftar duası: Allâhumme leke sumtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve alâ rızkıke eftartu veli savmi ğadin neveytu fağfir limâ kaddemtu vemâ ahhertu....
  5. Ankara'da İftar İçin Gidilecek Yerler Menüleri ve Fiyatları 2013

    Ankara'da İftar İçin Gidilecek Yerler Menüleri ve Fiyatları 2013

    ankarada iftar mekanları 2013 ankarada iftar menüleri ankarada iftara gidilecek yerler Sevgili melekler, 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayına kavuşmuş bulunuyoruz. Bu gece kalkılacak ilk sahurun ardından yarın ilk iftarımızı yapacağız. Eş-dost-akraba meclisleri dışında bazen iftarlarımızı dışardaki mekanlarda açacağız. İşte bu noktada sizlere fikir vermesi açısından, Ankara'da oturan veya...
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş