Ramazan Ayının Edebiyatımız Üzerindeki Etkileri nelerdir acaba

K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Ramazan Ayının Edebiyatımız Üzerindeki Etkileri nelerdir acaba
Merhaba hepinize şimdiden hayırlı ramazanlar diliyor ve bu oruç ayı sıcaklarda nasıl çekilecek diye de iç geçiriyorum:) Allah yardımcımız olsun. Ayrıca sizden Ramazan Ayının Edebiyatımız Üzerindeki Etkileri hakkında da bilgi rica ediyorum.
 
Ramazanın Edebiyatımız Üzerindeki Etkileri Hakkında Bilgi


Ramazanın Edebiyatımız Üzerindeki Etkileri Nelerdir


Edebiyat hayattan soyutlanamaz. Ne yaşıyorsak bu edebiyata da yansır. Edebiyatımızda Ramazan konusu geniş bir biçimde yer almıştır. Tüm kalabalık tasvirleri, medya polemik ve özel dosyaları bir yana ramazan kendi iklimi ile bir edebiyat konusu olmuştur.

Çok köklü bir tarihî geçmişi olan Türk edebiyatı bu temayı da yaygın bir şekilde ele almıştır. Ramazan konusu ağırlıklı olarak şiirimizde işlenmiştir. Türk Edebiyatı’nda on beşinci yüzyıldan itibaren görülmeye başlanan Ramazan şiirleri, 18. yüzyılda yoğunluk kazanmış, değişik nazım şekilleriyle kaleme alınarak günümüze kadar devam etmiştir. Ramazan temalı şiirler, eskisi kadar olmasa da bugün de yazılmaya devam ediliyor.

Divan ve Halk edebiyatlarında 15. yüzyıldan beri Ramazan hem dini ve manevi yönüyle hem de mizahi yönüyle işlenmiş, bu çerçevede çok geniş ve canlı bir kültür dünyası meydana getirilmiştir. İbadet yönünün yanında iftar, sahur ve bayramıyla da insanlar üzerindeki etkisi, bazen hayal ve mizah unsurlarıyla birlikte ele alınmıştır.
Ramazan, klasik edebiyatımızda da önemli bir yer tutmuştur. Divan edebiyatı şairlerinin, ramazan ayının gelişini kutlamak için yazdıkları ve devlet büyüklerine sundukları kasidelere “ramazaniye” deniliyordu. Bu kasidelerde ramazan bahsi giriş bölümünde ele alınıp işleniyordu.

Ahmet Rasim’in Ramazan Sohbetleri, Cenab Şahabettin’in İstanbul'da Bir Ramazan, Halit Fahri Ozansoy’un Eski İstanbul Ramazanları kitapları eski ramazanları, eski zamanlarda eski ramazanların özlemini içeriyor muhtemelen. Öyle ya da böyle bir medeniyeti anlatırken, o medeniyetin değerlerinin en çok hissedildiği ve gözlemlendiği zamanlara dair not düşmek başlı başına bir değer ve zenginliktir.

Ramazan ayına has kitap fuarları açılmakta “Dinî yayınlar” yanında çok sayıda edebi ve fikri eser de görücüye çıkmaktadır.Bunların yanı sıra çok sayıda yazar da okuru ile buluşma fırsatı yakalamaktadır. Fuarların müdavimleri yılda bir de olsa kitaba yaklaşıyor, adeta bu özel zamanları şölene çeviriyorlar.
 
Geri
Üst