reflü tedavisi nasıl olur

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
reflü tedavisi nasıl olur
Merhaba. Babama reflü olabileceğinin söylemiş aile hekimi.Şimdi tam teçhizatlı bir hastaneye gidecez ama reflü ise eğer nasıl bir tedavi süreci geçirecek ?
 
Asitleri nötralize eden antiasitler, asit üretimini durduran ilaçlar, mide düz kaslarının çalışmasını düzenleyen ilaçlar kullanılmaktadır.

Antiasitler yanma ve reflüye bağlı hafif belirtilerin tedavisinde ilk kullanılan ilaçlardır. Asiti nötralize etmek için magnezyum, kalsiyum ve aluminyumun karbonat veya hidroksi bileşikleri kullanılır. Magnezyum içerenlerin ishal, aluminyum içerenlerin kabız gibi yan etkileri vardır.

Köpük oluşturan ajanlar mide içeriğinin üzerini köpükle örterek reflü belirtilerinin oluşmasını önler. Reflüyü engellemez fakat reflü geliştiğinde yemek borusuna ilk olarak bu ilaç girer ve yemek borusunun iç yüzeyini sıvayarak korur.

H2 blokerler mide asid üretimini azaltırlar. Bir seferde 4 haftadan daha uzun sürede kullanılmamalıdırlar. Etkileri kısa sürelidir. Reflülü hastaların yaklaşık yarısında faydalıdırlar. Proton pompa inhibitörleri ile kombine edilebilirler.

Proton pompa inhibitörleri H2 blokerlerden daha etkilidirler ve reflü hastalarının tümünde yakınmaları ortadan kaldırırlar.

Mide boşalmasını çabuklaştıran (prokinetik ajanlar) yan etkileri olduğu için kullanımları kısıtlıdır.

Eğer ilaç ve önlemlerle yakınmalar geçmezse :

Ust sindirim sistemi endoskopisi (Gastroskopi) yapılmalıdır.
Boğaz spray sıkılarak uyuşturulduktan sonra ve işlemi hissetmemek için damara takılan kateterden ilaç verildikten sonra ince, kıvrılabilen, ışık ve kamera sistemi olan endoskop denilen alet ile yemek borusu ve mide incelenmektedir. Bu inceleme esnasında gerek görülürse milimetrik biopsi parçaları alınabilmektedir.

24 saatlik pH monitorizasyonu yapılmalıdır.
Bu işlemde yemek borusuna 2 mm çapında ince bir kateter yerleştirilmektedir. Kateter yerleştirildikten sonra hasta normal günlük aktivitesine dönmekte, bu süreç içinde reflü ile ilgili sinyaller kateter aracılığı ile kaydedilmektedir. 24 saatlik gözlem sonunda veriler bilgisayar çıktısı olarak değerlendirilmekte kaç kez ve ne miktarda reflü olduğu saptanabilmektedir.
Reflüsü olan fakat yemek borusunda reflü varlığını gösterecek hasarı olmayan hastalarda en iyi tanı yöntemidir.
 
Geri
Üst