T
TİTAN
Forum Okuru
Selülit Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey
selülit nedir
selülitle ilgili bilgiler
selülit nasıl oluşur
Özellikle yaz mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde bütün bayanları bir kilo derdidir alır gider melekler 🙂 Kış boyu kapalı ve kalın kıyafetler altında saklanan vücutlar, ev toplantılarında daha yaza çok var denilerek yenilen birbirinden kalorili ve leziz pastalar, börekler, çörekler vicdanları sızlatmaya başlar. Selülitler de cabası. 🙂 Denize girilecek, mayo, bikini giyilecek. Peki ya selülitler ne olacak? Aşağıda ki yazımızda selülit dosyasını açıyor ve soru-cevaplarla sizleri bilgilendiriyoruz. Selülitsiz günler dileğiyle
Selüliti Tanıyor muyuz?
Selülit, yağ hücrelerinin etrafında sıvı toplanıp şişiklik oluşturarak, cilt yüzeyinin portakal kabuğu görünümünü almasına deniyor.
Selülit neden oluşuyor?
Selülit oluşumunun iki ana nedeni var. Öncelikle kadın vücudunun doğal yapısı selülite yatkın oluyor. Çünkü kadın cildindeki yağ birikimi, erkeklerin tersine dikey yönde gerçekleşiyor. Bu nedenle selülit, tüm kadınlarda görülebiliyor.
İkinci neden olarak, kadın vücudu doğal yapısı gereği erkek vücudundan daha fazla sıvı topluyor. Özellikle de bacak bölgelerinde. Suyun bu şekilde toplanması, yağ hücrelerinin etrafındaki atık sıvıdan oluşan yağ dokusunun yumuşaklığını artırıyor ve selülit tabakası şişiyor. Eğer uzun süre sıvı toplanmasını önleyici bir uygulama yapılmazsa, şişen yağ depoları sertleşiyor ve yumrular oluşuyor. Bu durumda selülit, giderek tedavi edilemez bir hale gelebiliyor. Selülitin durumunu belirlemek için sıkma ve çimdik şeklinde iki çeşit test uygulayabilirsiniz.
Sıkma testi
Selüliti belirlemenin en kolay yolu bu testtir. Kalçanızın üst tarafını hafifçe sıktığınızda, cildinizdeki yumrulu yağ birikimini görebilirsiniz.
Çimdik testi
Baldırınızın üst kısmını çimdikleyip, ayırmak ister gibi yavaşça yukarı doğru çekin. Eğer acı hissederseniz, bu, su toplanmasının ve selülit tabakasındaki şişmenin ilk belirtisi olabiliyor.
Neden daha çok kalça ve basenlerde oluşuyor?
Kalça ve basenlerde bulunan hücreler, vücudun diğer bölümlerine göre daha fazla yağ depoluyor. Dolayısıyla bu bölgelerde, daha önce de değindiğimiz gibi, selülit oluşumuna uygun bir ortam bulunuyor.
Selülite yol açan faktörler neler?
Selülit sadece fazla kilo veya kalıtımsal faktörler nedeniyle oluşmuyor. Bunların yanında, çay, kahve, alkol ve un, şeker gibi rafine maddelerin de selülit oluşumunu hızlandırdığı biliniyor. Su toplanmasını hızlandıran bu tür yiyeceklerden kaçınmak, selülitle savaşırken yardımcı olabiliyor.
Selülit tedavisinde neler yapılabilir?
Egzersiz yapmak selüliti önlemede bir derece etkileyebiliyor. Yürüme, yüzme gibi düşük tempolu egzersizler kan ve lenf yolları dolaşımını hızlandırıyor. Ancak egzersizin etkili olabilmesi için, selülitin sıklıkla görüldüğü bölgelere yönelik olması gerekiyor. Ve bunu başarmak da kolay değil.
Egzersizlerin yanısıra, diyet de selülit tedavisinde etkili olabiliyor. Fakat vücuttaki yağ tabakasının kalınlığı diyetle azalsa bile, kalça ve baldır bölgelerindeki yağı eritmek daha zor oluyor.
Selülit Tedavisinde Alternatif Yöntemler
Selülite karşı gününmüzde çeşitli yöntmeler geliştiriliyor. Bunlardan bazıları, selülitli bölgelere sürülen bakım kremleri veya masaj uygulayıcı cihazlar. Burada üzerinde durmak istediğimiz asıl konu, masaj uygulayıcı cihazlar. Bu cihazlardan Philips Celesse SenseActive Selülit Masaj Sistemini kullanabilirsiniz. Celesse SenseActive Selülit Masaj Sistemi, sadece selülit probleminin görüldüğü bölgeler için özel olarak tasarlanmış. Cellesse SenseActive yardımıyla, selülit tabakasına derinlemesine masaj yapan herkes, bir ay içinde vücudunu yeniden şekillendirebiliyor.
Etkisi klinik testlerle kanıtlanmış
Cellesse SenseActive'in benzersiz 3 in 1 Vacumotion sisteminin, selüliti gözle görülür oranda azalttığı ve 1 ay gibi kısa bir sürede cilt altındaki selülit tabakasını yüzde 49 oranında pürüzsüzleştirdiği klinik testlerle kanıtlanmış. Cellesse SenseActive, yumuşak ama derinlemesine etki yapan masaj yöntemiyle cilt altı yağ hücrelerinin çevresinde toplanan su fazlalığını doğal yollarla vücuttan atarak, selülitin temel nedenini ortadan kaldırıyor. Cellesse SenseActive; pürüzsüz kaymayı, deriyi incitmeden kavrayarak kaldırmayı ve güçlü masaj yapmayı sağlayan 3 ayrı işlevi bir arada sunuyor. Böyle bir cihazın etkili olabilmesi için, düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Haftada 3 kez, her bacağa 10 dakika süreyle yapılacak masaj sonucunda, selülit bölgelerinde gözle görülür ölçüde pürüzsüz bir görünüm oluşuyor.
Soru ve Cevaplarla Selülit
Selülit kadınların en çok şikayet ettiği hastalık. Korunma, tedavisi nasıl yapılıyor? Irsi mi yoksa sonradan mı oluşuyor? Tüm bu sorularınızın cevaplarını burada bulacaksınız.
- Selülitten nasıl korunulur?
- Kilonuzu koruyun. Günde 1500 kalori alın.
- Çok hareket edin, örneğin jogging yapın, bisiklete binin, yüzün, jimnastik yapın.
- Ayrıca vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir.
- Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav yiyin.
- Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durun.
- Derinin kanla beslenmesini teşvik edin. Örneğin masaj eldiveni ile kendi kendinize yapacağınız masajla, bir sıcak, bir soğuk duşu sorunlu yerlere tutun. Saunaya gidin.
- Selülit bir hastalık mıdır?
Evet, selülit bir hastalık olup tıptaki adı Hidrolipodistrofidir.
- Selülit teşhisini kendimiz koyabilir miyiz?
Evet. Cilt iki parmak arasında kıstırıldığında, cildin dış tabakasında girinti ve çıkıntılar meydana gelir ki tıpta buna portakal kabuğu görünümü denir.
- Selülit kadınlarda hangi bölgelere yerleşir?
Uyluğun üst kısmı, dizin ve bileğin iç kısımları, kaba et ve baldırların arkası ve üst bacaklara genelde süvari pantolonu şeklinde yerleşir.
- Selülit rejimle geçer mi?
Hayır, selülit tüm zayıflama rejimlerine karşı direnç gösterir. Özel bir tedavi gerektirir, kendi kendine geçmez.
- Selülit nelerden oluşur?
Selülit üç elemandan oluşur: 1-Dayanıklı hale gelmiş bölmeli bir konjonktif doku. 2-Su molekülleri ve tuz molekülleri. 3-Konjonktif doku içine hapsolmuş yağ hücreleri birikintileri. Bu bölgesel yağ birikimi, cildin hareketliliğinin azalması ve kalınlığının artmasıyla kendini gösterir. Elle dokunulduğunda cilt pütürlü, sertleşmiş ve muntazam olmayan bir görüntü verir.
- Ağrılı Mıdır?
Evet, selülit ağrılı olabilir. Ağrının şiddeti selülitin sinir liflerinin üzerine yapmış olduğu basınç derecesiyle orantılı olarak değişir.
- Zayıf kadınlarda selülit görülür mü?
Evet, selülit zayıf hatta sıska kadınlarda bile görülebilir.
- Selülitin nedenleri nelerdir?
Hormonal nedenler: Hiper folikülin, yani kadınlarda yumurtalardan salgılanan folikülin hormonunun artışı. Bu hormon, dokularda su tutma özelliği nedeniyle selülite zemin hazırlar.
Soya çekim: Anne selülitli ise çocuğunda da selülit görülebilir.
Dolaşım bozukluğu (damar yetmezliği): Selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel gider. Yani selülit damar yollarında oluşur ve damarları sarar, sıkar. Bu durum kan dolaşımını daha da zorlaştırır ve varisler meydana gelir. Bu da damar yetmezliği, selülit, varis, daha ileri derecede damar yetmezliği olarak gittikçe ciddi boyutlara varır.
- Selülitin oluşmasında diğer nedenler nelerdir?
Kabızlık, hipotiroid, doğum kontrol hapı kullanımı, karaciğerin kötü fonksiyonu ve sinirsel düzensizlik.
- Kaç aşamada gelişir?
Selülit üç aşamada gelişir. Birinci aşaması dolaşım bozukluğudur, damarlardan çıkan su dokulara dolar. Dokular acılı ve duyarlıdırlar. Ödemli denilen bu devrede başarılı bir şekilde tedavi yapılabilir. Bu devrede tedavi yöntemi mezoterapidir. İkinci aşamada, ödem daha da fazlalaşır. Bu aşamada selüliti buradan atmak oldukça güç olmasına karşın, tıpta mezoterapi ile başarılı bir tedavi mümkündür. Üçüncü aşamada, bu dokularda biriken yağ, su ve tuz molekülleri organizma tarafından kullanılamaz ve selülit yerleşir.
- Selülitleri biri nasıl beslenmelidir?
Rejimin, su açısından zengin, tuz açısından zayıf olması gerekir. Selülit tedavisinde tuzu asgari düzeye indirmek gerekir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanı ve yumurta yenilerek protein açısından zengin bir beslenme uygulanır. Proteinler ödemi önler ve iştah artırır. Şekerlemeler, hamur işleri, bakliyat kaldırılmalıp, alkolden uzak durulması gerekir. Zira alkol kanda yağa dönüşür ve vücutta birikir.
- Selülit nasıl teşhis edilir?
Termografi: Vücutta kan dolaşımının normal olduğu bölgelerde vücut ısısı da normal olur. Dolaşım bozukluğu olan yerlerde kanlanma azalacağı için, bu bölgeler vücudun normal ısısından daha soğuk olur. Selülitin oluşma nedenlerinden biri dolaşım bozukluğu olup termografi ile dolaşım bozukluğunun ve selülitin yeri de teşhis edilir.
Ekografi: Bir çeşit ultrason cihazı olup uygulandığı yerin, ayrıntılı olarak görünümünü sağlar. Selülite uygulanma amacı deri kalınlığının ve yağ tabakasının kalınlığının ölçümüdür.
Manyetik rezonans: Vücudun 3 boyutlu incelenmesi imkanını sunar. Bu sayede cilt kalınlığı, yağ tabakası ve oluşabilecek ikincil, üçüncül (tümör, yapısal bozukluklar) nedenlerin varlığının ya da yokluğunun tespitini sağlar.
- Mezoterapi yöntemleri selülit tedavisinde ne kadar etkilidir?
Tedavinin asıl amacı selüliti oluşturan süreci tersine çevirmek ve yağ hücreleri düzeyinde lipolizi tekrar harekete geçirmektir. Yani, birikimi ortadan kaldırmak, lenf ve kan dolaşımını rahatlatmak, lipoliz mekanizmasını tekrar harekete geçirmektir.
- Lipofiz nedir?
Yağ hücrelerinin boşluğunda depolanan yağların kimyasal olarak parçalanması ve eritilmesi, enerji olarak vücuda verilmesi olayı olarak tanımlanır.
- Selülit doğuştan mı kaynaklanır?
Hayır, kişi selülitli doğmaz. Ne bebek, ne de çocuklarda selülit olur. Selülit gerçek olarak erişkinlik döneminde ortaya çıkar. Ancak selülitte kalıtım önemli rol oynar. Kalıtımın kesin surette etkili olabilmesi için, hem anne hem de babada yağ fazlalığına ilişkin sorunların bulunması gerekir. Bu durumda kişinin, ilk ergenlik belirtilerinden itibaren ve daha sonra da yaşamının değişik evrelerinde, örneğin gebelik ve menopoz gibi hormonal açıdan çok önemli zamanlarda da izlenmesi gerekir.
- Hamilelik selülit oluşumunda etkili midir?
Vakaların çoğunda hamilelik gerçekten selülitin belirmesine neden olur. Çünkü doğumdan önce ve doğumdan sonra meydana gelen hormonal değişimler, gerçek bir dengesizliğe neden olur. Doğumdan sonra selülit biraz azalsa da bir miktar selülit birikimi kalır.
- Menopoz dönemi şişmanlama dönemi midir?
Menopoz döneminde özellikle kiloda fazlalığa doğru belirli bir eğilim olur. Ayrıca hormonal dengesizlik, vücudun su tutması ve selülit görülür. Psikolojik açıdan, kadın cinselliğindeki değişim ve buna eklenen çeşitli olaylar kadınlarda depresyona doğru bir eğilim yaratabilir. Kadınlar da kendilerini avutmak için genellikle kontrolsüz ve hatta oburluğa varan bir yeme alışkanlığının içine düşer ve kilo alırlar.
- Sporun selülit tedavisinde etkisi var mıdır?
Hayır. Sert sporlar, vücudun belirli bir kısmını çalıştıran ve düzensiz yapılan sporlar hiçbir işe yaramaz. Selülite karşı en etkili spor tempolu yürüş ve yüzmedir. Fakat tıbbi olarak, bütün sporlar içinde en iyisi jimnastiktir. Bunun bir avantajı da herkes tarafından istenildiği yerde, istenilen zamanda ve şekilde uygulanabilmesidir.
- Selülit fazla olduğunda tedavi zorlaşı mı?
Hayır. Tedavi daha uzun sürer, ama daha güç olmaz. Yöntem her zaman aynı olup esas zor olan, hastaya kendini sevmeyi öğretmek, harekete geçirmek ve mücadele bilinci kazandırmaktır.
- Erkeklerde neden görülmez?
Erkeklerde selülit olmamasının en önemli nedeni onlarda başka hormonların, özellikle de yağlı hücre oluşumunda hiçbir etkisi olmayan erkeklik hormonunun bulunmasıdır
- Büyüme çağında tedavi edilebilir mi?
Selülit, genellikle büyüme çağında ortaya çıkar. Psikolojik bir sorundan kaynaklanan bir oburluğun sonucu olmadığı halde 14-15 yaşlarında selülit oluşması, hormonal bir düzensizliğin işaretidir. Genç kızlarda selülit oluştuğunda, düşük kalorili bir rejim izlenebilir, spor ve jimnastik yapılabilir ve çok gerekirse mezoterapi uygulanabilir.
- Şişmanlıkla ilgili midir?
Bu ikisini kesinlikle karıştırmamak gerekir. Eğer kişi şişmansa mutlaka selüliti de olur. Ama selülitin cildin derin dokularını bile etkileyen, temelde hormonal kökenli özel bir bozukluk olduğunu bilmek gerekir. Bu bozukluk, son derece zayıf kadınlarda bile görülebilir. Fazla kiloların tüm vücuda yayılmasına karşın selülit, bacak, baldır, kol gibi belirli bölgelerde görülür.
- Sık sık kilo alıp vermenin etkisi nedir?
Bazı kimseler sürekli kendilerini kısıtlamaktansa, çok kötü bir görünüş alıncaya kadar yiyip şişmanlar, sonra da bu kilolarını çok hızlı bir şekilde vermeye çalışırlar. Bu sistemin sakıncaları çok fazladır. Bu tür rejimler organizma için zararlı, metabolizma içinse korkunçtur. Ayrıca sık kilo alıp verme, mekanik faktörler nedeniyle cildin kendini bırakmasına neden olur, deride çatlaklar meydana gelir.
- Günde 3 litre su içilmeli mi?
Toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan atmak için, günde ortalama 1.5 litre su içmek gerekir. Ancak bu, herkes aynı miktarda su içecek demek değildir. Çünkü her insanın gereksinim duyduğu miktar değişir. Genel olarak içilecek sıvı miktarı kiloyla da ilişkilidir. 100 kiloluk bir kişi fazla zorlanmadan bir günde 3 litre su içebilir. Oysa 40 kiloluk biri için bu miktar fazla gelebilir. Ayrıca, vücutları su tutan kadınlar, içmeye başlar başlamaz şişkinlik meydana gelir. Bu durumda selülitten önce bu rahatsızlığın tedavisi ele alınmalıdır.
Selülitin Tedavi Yöntemleri
Vücudunuzda yerleşmiş yağ tabakalarına ve portakal kabuğu görünümlü cildinize karşı bir savaş başlatmanızın zamanı geldi de geçiyor...
Beslenmenize dikkat etmek, düzenli spor yapmak ve en önemlisi bunları yaşam stiliniz haline getirmek, bu yaygın probleme karşı elinizdeki en iyi silahlar... Selülitlerle mücadelede teşhis, estetik tedavi, doğru beslenme ve fiziksel aktivite önem kazanıyor.
Bir estetisyene başvurmakta yarar var. Uzman doktorlar selülit tedavisine başlamadan önce selülit teşhisi için klinik testler uyguluyorlar.
Ekografi: Selülitin durumunu saptamak için yağ dokusuna yapılır.
Termografi: Dolaşımın kötü olduğu bacak ve kalça bölgelerinde ısı tespiti yapılır. Pratik anlamda daha soğuk bölge selülitlidir. Selülit tedavisine doktorunuzun önerisi doğrultusunda başlamalısınız. Bu tedavi yöntemleri arasında en etkililerine kısaca bir göz atalım:
Mezoterapi: Lenf ve kan dolaşımını rahatlatarak birikmiş yağların eritilmesini sağlar. Deriye belirli açılardan bir çok iğne batırılarak damar uçlarının özel ilaçlarla uyarılmasına ve böylelikle kan dolaşımını hızlandırmaya yarar. Duyarlı sinir uçlarının uyarılması, deri altında damar açıcı reaksiyon meydana getirir ve açılmış kılcal damar uçlarına verilen selüliti giderici ilaçlar doğrudan sorunlu bölgeye etki eder.
Elle lenfatik drenaj masajı: Parmaklarda yapılan masajla, biriken lenf ödeminin atılmasına ve dolayısıyla hem lenf hem de kan akımının düzenlenmesine yardımcı olup ciltte oluşan portakal kabuğu görüntüsünü yok etmede başvurulan bir yöntemdir.
Ultrason:
Bu yöntemle, ses dalgalarının kavitasyon etkisiyle selüliti parçalaması ve yağ depolarını azaltması sağlanır.
Kas simülatörü:
Bacak sarkmaları ve doku gevşemelerinin tedavisini yaparak bacağı biçimlendirir. Gevşemiş kasları sertleştirir.
Selülit masajı:
Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen tıbbi bir masajdır. Deri altı kan dolaşımını iyileştirerek damarların çapının daraltılması ve kanın bacaklardan düzenli olarak akmasını sağlar. Böylece bozuk kan dolaşımının yeniden düzenlenmesi, hücrelere daha iyi oksijen gitmesi ve toksit maddelerin vücuttan atılması sağlanır.
Masaj uygulamasını kolaylaştırmak ve etkinliğini artırmak için, özel olarak geliştirilmiş Celesse SenseActive Selülit Masaj Sistemini kullanabilirsiniz. Bu alet, sadece selülit probleminin görüldüğü bölgelere özel olarak tasarlanmış. Cellesse SenseActive yardımıyla, selülit tabakasına derinlemesine masaj yaparak, bir ay içinde vücudu yeniden şekillendirebilmek mümkün. Bu masaj aleti, kişisel kullanım için geliştirilmiş selülit giderme aletleri arasında en etkili yöntemlerden biri.
LPG:
Yeni bir cihaz olan LPG selülitli dokuyu mekanik bir baskıya uğratarak cilde yapışık yağ tabakalarının buradan ayrılarak daha düzgün dizilmelerini sağlar.
Selülit tedavilerinin gerçek anlamda etkili olmaları 15 veya 25 seansa bağlı olabilir. Fakat bütün bu yöntemler geri dönüşümlüdür. Yani bol bol su içmek, fazla yağlı beslenmemek, düzenli jimnastik yapmak bu tedaviler esnasında ve sonrasında uyulması gereken kurallardır.
Hemen bir jimnastik salonuna yazılın. Öncellikle eve çok uzak olmayan bir salonu tercih edin (Böylelikle gitmemek için uzaklığı bahane edemezsiniz). İsterseniz dans gibi eğlenceli ve zevkli bir aktiviteyi de seçebilirsiniz. Unutmayın selülitlerle başa çıkmanın en etkili yolu fiziksel aktivitedir. Jimnastik yaparken sorunlu uygun egzersizler seçebilirsiniz. Dar omuzlu ve geniş kalçalı insanların vücut dengelerinin sağlanmasında yüzme, vücut geliştirme ve streching gibi fiziksel aktiviteler yardımcı olacaktır.
Şehirde oturan insanlar kapalı yerlerde yaşamaya ve çalışmaya alışırlar. Bunun için en azından haftasonlarını açık havada geçirmeli, parkta koşuya çıkmayı ya da şehirde dışında yürüyüşler yapmayı alışkanlık haline getirmelidirler.
Beslenmenin önemi
Selülitlerle mücadelede bağırsak sisteminin düzenli olarak çalışmasını kontrol etmek ve beslenmeye özen göstermek de önemlidir. Yağsız et ve balık eti, bol bol meyve ve sebze, kepekli gıdalar, yoğurt yenilmesi tavsiye edilen besinlerdir. Günde en az 8 bardak su, iki bardak selülite karşı bitkisel çay içmek yararlı olacaktır. Ayrıca 10 dakika boyunca iki küçük kaşık at kestanesi kabuğunu kaynatarak elde edeceğiniz içecekten de yararlanabilirsiniz. Etkili ve kan damarlarını koruyucu olacaktır.
Selülitlerle mücadelede kola, kahve, çay, çok yoğun şeker içeren besinler de alınan gıdanın daha hızlı yağa çevrilerek depolanmasına yol açacağından tavsiye edilmez. Genç olmanız tehlikede olmadığınız göstermez.
Selülit ergenlik çağında başlar. Bu yüzden bluğ çağından itibaren regl döneminin düzenliliğini sağlamak ve saydığımız tüm selülitle mücadele yöntemlerini (jimnastik, beslenme...) yaşam tarzı haline getirmek selülitlerinizden kurtulmanız için yararlı olacaktır.
selülitle ilgili bilgiler
selülit nasıl oluşur
Özellikle yaz mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde bütün bayanları bir kilo derdidir alır gider melekler 🙂 Kış boyu kapalı ve kalın kıyafetler altında saklanan vücutlar, ev toplantılarında daha yaza çok var denilerek yenilen birbirinden kalorili ve leziz pastalar, börekler, çörekler vicdanları sızlatmaya başlar. Selülitler de cabası. 🙂 Denize girilecek, mayo, bikini giyilecek. Peki ya selülitler ne olacak? Aşağıda ki yazımızda selülit dosyasını açıyor ve soru-cevaplarla sizleri bilgilendiriyoruz. Selülitsiz günler dileğiyle
Selüliti Tanıyor muyuz?
Selülit, yağ hücrelerinin etrafında sıvı toplanıp şişiklik oluşturarak, cilt yüzeyinin portakal kabuğu görünümünü almasına deniyor.
Selülit neden oluşuyor?
Selülit oluşumunun iki ana nedeni var. Öncelikle kadın vücudunun doğal yapısı selülite yatkın oluyor. Çünkü kadın cildindeki yağ birikimi, erkeklerin tersine dikey yönde gerçekleşiyor. Bu nedenle selülit, tüm kadınlarda görülebiliyor.
İkinci neden olarak, kadın vücudu doğal yapısı gereği erkek vücudundan daha fazla sıvı topluyor. Özellikle de bacak bölgelerinde. Suyun bu şekilde toplanması, yağ hücrelerinin etrafındaki atık sıvıdan oluşan yağ dokusunun yumuşaklığını artırıyor ve selülit tabakası şişiyor. Eğer uzun süre sıvı toplanmasını önleyici bir uygulama yapılmazsa, şişen yağ depoları sertleşiyor ve yumrular oluşuyor. Bu durumda selülit, giderek tedavi edilemez bir hale gelebiliyor. Selülitin durumunu belirlemek için sıkma ve çimdik şeklinde iki çeşit test uygulayabilirsiniz.
Sıkma testi
Selüliti belirlemenin en kolay yolu bu testtir. Kalçanızın üst tarafını hafifçe sıktığınızda, cildinizdeki yumrulu yağ birikimini görebilirsiniz.
Çimdik testi
Baldırınızın üst kısmını çimdikleyip, ayırmak ister gibi yavaşça yukarı doğru çekin. Eğer acı hissederseniz, bu, su toplanmasının ve selülit tabakasındaki şişmenin ilk belirtisi olabiliyor.
Neden daha çok kalça ve basenlerde oluşuyor?
Kalça ve basenlerde bulunan hücreler, vücudun diğer bölümlerine göre daha fazla yağ depoluyor. Dolayısıyla bu bölgelerde, daha önce de değindiğimiz gibi, selülit oluşumuna uygun bir ortam bulunuyor.
Selülite yol açan faktörler neler?
Selülit sadece fazla kilo veya kalıtımsal faktörler nedeniyle oluşmuyor. Bunların yanında, çay, kahve, alkol ve un, şeker gibi rafine maddelerin de selülit oluşumunu hızlandırdığı biliniyor. Su toplanmasını hızlandıran bu tür yiyeceklerden kaçınmak, selülitle savaşırken yardımcı olabiliyor.
Selülit tedavisinde neler yapılabilir?
Egzersiz yapmak selüliti önlemede bir derece etkileyebiliyor. Yürüme, yüzme gibi düşük tempolu egzersizler kan ve lenf yolları dolaşımını hızlandırıyor. Ancak egzersizin etkili olabilmesi için, selülitin sıklıkla görüldüğü bölgelere yönelik olması gerekiyor. Ve bunu başarmak da kolay değil.
Egzersizlerin yanısıra, diyet de selülit tedavisinde etkili olabiliyor. Fakat vücuttaki yağ tabakasının kalınlığı diyetle azalsa bile, kalça ve baldır bölgelerindeki yağı eritmek daha zor oluyor.
Selülit Tedavisinde Alternatif Yöntemler
Selülite karşı gününmüzde çeşitli yöntmeler geliştiriliyor. Bunlardan bazıları, selülitli bölgelere sürülen bakım kremleri veya masaj uygulayıcı cihazlar. Burada üzerinde durmak istediğimiz asıl konu, masaj uygulayıcı cihazlar. Bu cihazlardan Philips Celesse SenseActive Selülit Masaj Sistemini kullanabilirsiniz. Celesse SenseActive Selülit Masaj Sistemi, sadece selülit probleminin görüldüğü bölgeler için özel olarak tasarlanmış. Cellesse SenseActive yardımıyla, selülit tabakasına derinlemesine masaj yapan herkes, bir ay içinde vücudunu yeniden şekillendirebiliyor.
Etkisi klinik testlerle kanıtlanmış
Cellesse SenseActive'in benzersiz 3 in 1 Vacumotion sisteminin, selüliti gözle görülür oranda azalttığı ve 1 ay gibi kısa bir sürede cilt altındaki selülit tabakasını yüzde 49 oranında pürüzsüzleştirdiği klinik testlerle kanıtlanmış. Cellesse SenseActive, yumuşak ama derinlemesine etki yapan masaj yöntemiyle cilt altı yağ hücrelerinin çevresinde toplanan su fazlalığını doğal yollarla vücuttan atarak, selülitin temel nedenini ortadan kaldırıyor. Cellesse SenseActive; pürüzsüz kaymayı, deriyi incitmeden kavrayarak kaldırmayı ve güçlü masaj yapmayı sağlayan 3 ayrı işlevi bir arada sunuyor. Böyle bir cihazın etkili olabilmesi için, düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Haftada 3 kez, her bacağa 10 dakika süreyle yapılacak masaj sonucunda, selülit bölgelerinde gözle görülür ölçüde pürüzsüz bir görünüm oluşuyor.
Soru ve Cevaplarla Selülit
Selülit kadınların en çok şikayet ettiği hastalık. Korunma, tedavisi nasıl yapılıyor? Irsi mi yoksa sonradan mı oluşuyor? Tüm bu sorularınızın cevaplarını burada bulacaksınız.
- Selülitten nasıl korunulur?
- Kilonuzu koruyun. Günde 1500 kalori alın.
- Çok hareket edin, örneğin jogging yapın, bisiklete binin, yüzün, jimnastik yapın.
- Ayrıca vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir.
- Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav yiyin.
- Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durun.
- Derinin kanla beslenmesini teşvik edin. Örneğin masaj eldiveni ile kendi kendinize yapacağınız masajla, bir sıcak, bir soğuk duşu sorunlu yerlere tutun. Saunaya gidin.
- Selülit bir hastalık mıdır?
Evet, selülit bir hastalık olup tıptaki adı Hidrolipodistrofidir.
- Selülit teşhisini kendimiz koyabilir miyiz?
Evet. Cilt iki parmak arasında kıstırıldığında, cildin dış tabakasında girinti ve çıkıntılar meydana gelir ki tıpta buna portakal kabuğu görünümü denir.
- Selülit kadınlarda hangi bölgelere yerleşir?
Uyluğun üst kısmı, dizin ve bileğin iç kısımları, kaba et ve baldırların arkası ve üst bacaklara genelde süvari pantolonu şeklinde yerleşir.
- Selülit rejimle geçer mi?
Hayır, selülit tüm zayıflama rejimlerine karşı direnç gösterir. Özel bir tedavi gerektirir, kendi kendine geçmez.
- Selülit nelerden oluşur?
Selülit üç elemandan oluşur: 1-Dayanıklı hale gelmiş bölmeli bir konjonktif doku. 2-Su molekülleri ve tuz molekülleri. 3-Konjonktif doku içine hapsolmuş yağ hücreleri birikintileri. Bu bölgesel yağ birikimi, cildin hareketliliğinin azalması ve kalınlığının artmasıyla kendini gösterir. Elle dokunulduğunda cilt pütürlü, sertleşmiş ve muntazam olmayan bir görüntü verir.
- Ağrılı Mıdır?
Evet, selülit ağrılı olabilir. Ağrının şiddeti selülitin sinir liflerinin üzerine yapmış olduğu basınç derecesiyle orantılı olarak değişir.
- Zayıf kadınlarda selülit görülür mü?
Evet, selülit zayıf hatta sıska kadınlarda bile görülebilir.
- Selülitin nedenleri nelerdir?
Hormonal nedenler: Hiper folikülin, yani kadınlarda yumurtalardan salgılanan folikülin hormonunun artışı. Bu hormon, dokularda su tutma özelliği nedeniyle selülite zemin hazırlar.
Soya çekim: Anne selülitli ise çocuğunda da selülit görülebilir.
Dolaşım bozukluğu (damar yetmezliği): Selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel gider. Yani selülit damar yollarında oluşur ve damarları sarar, sıkar. Bu durum kan dolaşımını daha da zorlaştırır ve varisler meydana gelir. Bu da damar yetmezliği, selülit, varis, daha ileri derecede damar yetmezliği olarak gittikçe ciddi boyutlara varır.
- Selülitin oluşmasında diğer nedenler nelerdir?
Kabızlık, hipotiroid, doğum kontrol hapı kullanımı, karaciğerin kötü fonksiyonu ve sinirsel düzensizlik.
- Kaç aşamada gelişir?
Selülit üç aşamada gelişir. Birinci aşaması dolaşım bozukluğudur, damarlardan çıkan su dokulara dolar. Dokular acılı ve duyarlıdırlar. Ödemli denilen bu devrede başarılı bir şekilde tedavi yapılabilir. Bu devrede tedavi yöntemi mezoterapidir. İkinci aşamada, ödem daha da fazlalaşır. Bu aşamada selüliti buradan atmak oldukça güç olmasına karşın, tıpta mezoterapi ile başarılı bir tedavi mümkündür. Üçüncü aşamada, bu dokularda biriken yağ, su ve tuz molekülleri organizma tarafından kullanılamaz ve selülit yerleşir.
- Selülitleri biri nasıl beslenmelidir?
Rejimin, su açısından zengin, tuz açısından zayıf olması gerekir. Selülit tedavisinde tuzu asgari düzeye indirmek gerekir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanı ve yumurta yenilerek protein açısından zengin bir beslenme uygulanır. Proteinler ödemi önler ve iştah artırır. Şekerlemeler, hamur işleri, bakliyat kaldırılmalıp, alkolden uzak durulması gerekir. Zira alkol kanda yağa dönüşür ve vücutta birikir.
- Selülit nasıl teşhis edilir?
Termografi: Vücutta kan dolaşımının normal olduğu bölgelerde vücut ısısı da normal olur. Dolaşım bozukluğu olan yerlerde kanlanma azalacağı için, bu bölgeler vücudun normal ısısından daha soğuk olur. Selülitin oluşma nedenlerinden biri dolaşım bozukluğu olup termografi ile dolaşım bozukluğunun ve selülitin yeri de teşhis edilir.
Ekografi: Bir çeşit ultrason cihazı olup uygulandığı yerin, ayrıntılı olarak görünümünü sağlar. Selülite uygulanma amacı deri kalınlığının ve yağ tabakasının kalınlığının ölçümüdür.
Manyetik rezonans: Vücudun 3 boyutlu incelenmesi imkanını sunar. Bu sayede cilt kalınlığı, yağ tabakası ve oluşabilecek ikincil, üçüncül (tümör, yapısal bozukluklar) nedenlerin varlığının ya da yokluğunun tespitini sağlar.
- Mezoterapi yöntemleri selülit tedavisinde ne kadar etkilidir?
Tedavinin asıl amacı selüliti oluşturan süreci tersine çevirmek ve yağ hücreleri düzeyinde lipolizi tekrar harekete geçirmektir. Yani, birikimi ortadan kaldırmak, lenf ve kan dolaşımını rahatlatmak, lipoliz mekanizmasını tekrar harekete geçirmektir.
- Lipofiz nedir?
Yağ hücrelerinin boşluğunda depolanan yağların kimyasal olarak parçalanması ve eritilmesi, enerji olarak vücuda verilmesi olayı olarak tanımlanır.
- Selülit doğuştan mı kaynaklanır?
Hayır, kişi selülitli doğmaz. Ne bebek, ne de çocuklarda selülit olur. Selülit gerçek olarak erişkinlik döneminde ortaya çıkar. Ancak selülitte kalıtım önemli rol oynar. Kalıtımın kesin surette etkili olabilmesi için, hem anne hem de babada yağ fazlalığına ilişkin sorunların bulunması gerekir. Bu durumda kişinin, ilk ergenlik belirtilerinden itibaren ve daha sonra da yaşamının değişik evrelerinde, örneğin gebelik ve menopoz gibi hormonal açıdan çok önemli zamanlarda da izlenmesi gerekir.
- Hamilelik selülit oluşumunda etkili midir?
Vakaların çoğunda hamilelik gerçekten selülitin belirmesine neden olur. Çünkü doğumdan önce ve doğumdan sonra meydana gelen hormonal değişimler, gerçek bir dengesizliğe neden olur. Doğumdan sonra selülit biraz azalsa da bir miktar selülit birikimi kalır.
- Menopoz dönemi şişmanlama dönemi midir?
Menopoz döneminde özellikle kiloda fazlalığa doğru belirli bir eğilim olur. Ayrıca hormonal dengesizlik, vücudun su tutması ve selülit görülür. Psikolojik açıdan, kadın cinselliğindeki değişim ve buna eklenen çeşitli olaylar kadınlarda depresyona doğru bir eğilim yaratabilir. Kadınlar da kendilerini avutmak için genellikle kontrolsüz ve hatta oburluğa varan bir yeme alışkanlığının içine düşer ve kilo alırlar.
- Sporun selülit tedavisinde etkisi var mıdır?
Hayır. Sert sporlar, vücudun belirli bir kısmını çalıştıran ve düzensiz yapılan sporlar hiçbir işe yaramaz. Selülite karşı en etkili spor tempolu yürüş ve yüzmedir. Fakat tıbbi olarak, bütün sporlar içinde en iyisi jimnastiktir. Bunun bir avantajı da herkes tarafından istenildiği yerde, istenilen zamanda ve şekilde uygulanabilmesidir.
- Selülit fazla olduğunda tedavi zorlaşı mı?
Hayır. Tedavi daha uzun sürer, ama daha güç olmaz. Yöntem her zaman aynı olup esas zor olan, hastaya kendini sevmeyi öğretmek, harekete geçirmek ve mücadele bilinci kazandırmaktır.
- Erkeklerde neden görülmez?
Erkeklerde selülit olmamasının en önemli nedeni onlarda başka hormonların, özellikle de yağlı hücre oluşumunda hiçbir etkisi olmayan erkeklik hormonunun bulunmasıdır
- Büyüme çağında tedavi edilebilir mi?
Selülit, genellikle büyüme çağında ortaya çıkar. Psikolojik bir sorundan kaynaklanan bir oburluğun sonucu olmadığı halde 14-15 yaşlarında selülit oluşması, hormonal bir düzensizliğin işaretidir. Genç kızlarda selülit oluştuğunda, düşük kalorili bir rejim izlenebilir, spor ve jimnastik yapılabilir ve çok gerekirse mezoterapi uygulanabilir.
- Şişmanlıkla ilgili midir?
Bu ikisini kesinlikle karıştırmamak gerekir. Eğer kişi şişmansa mutlaka selüliti de olur. Ama selülitin cildin derin dokularını bile etkileyen, temelde hormonal kökenli özel bir bozukluk olduğunu bilmek gerekir. Bu bozukluk, son derece zayıf kadınlarda bile görülebilir. Fazla kiloların tüm vücuda yayılmasına karşın selülit, bacak, baldır, kol gibi belirli bölgelerde görülür.
- Sık sık kilo alıp vermenin etkisi nedir?
Bazı kimseler sürekli kendilerini kısıtlamaktansa, çok kötü bir görünüş alıncaya kadar yiyip şişmanlar, sonra da bu kilolarını çok hızlı bir şekilde vermeye çalışırlar. Bu sistemin sakıncaları çok fazladır. Bu tür rejimler organizma için zararlı, metabolizma içinse korkunçtur. Ayrıca sık kilo alıp verme, mekanik faktörler nedeniyle cildin kendini bırakmasına neden olur, deride çatlaklar meydana gelir.
- Günde 3 litre su içilmeli mi?
Toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan atmak için, günde ortalama 1.5 litre su içmek gerekir. Ancak bu, herkes aynı miktarda su içecek demek değildir. Çünkü her insanın gereksinim duyduğu miktar değişir. Genel olarak içilecek sıvı miktarı kiloyla da ilişkilidir. 100 kiloluk bir kişi fazla zorlanmadan bir günde 3 litre su içebilir. Oysa 40 kiloluk biri için bu miktar fazla gelebilir. Ayrıca, vücutları su tutan kadınlar, içmeye başlar başlamaz şişkinlik meydana gelir. Bu durumda selülitten önce bu rahatsızlığın tedavisi ele alınmalıdır.
Selülitin Tedavi Yöntemleri
Vücudunuzda yerleşmiş yağ tabakalarına ve portakal kabuğu görünümlü cildinize karşı bir savaş başlatmanızın zamanı geldi de geçiyor...
Beslenmenize dikkat etmek, düzenli spor yapmak ve en önemlisi bunları yaşam stiliniz haline getirmek, bu yaygın probleme karşı elinizdeki en iyi silahlar... Selülitlerle mücadelede teşhis, estetik tedavi, doğru beslenme ve fiziksel aktivite önem kazanıyor.
Bir estetisyene başvurmakta yarar var. Uzman doktorlar selülit tedavisine başlamadan önce selülit teşhisi için klinik testler uyguluyorlar.
Ekografi: Selülitin durumunu saptamak için yağ dokusuna yapılır.
Termografi: Dolaşımın kötü olduğu bacak ve kalça bölgelerinde ısı tespiti yapılır. Pratik anlamda daha soğuk bölge selülitlidir. Selülit tedavisine doktorunuzun önerisi doğrultusunda başlamalısınız. Bu tedavi yöntemleri arasında en etkililerine kısaca bir göz atalım:
Mezoterapi: Lenf ve kan dolaşımını rahatlatarak birikmiş yağların eritilmesini sağlar. Deriye belirli açılardan bir çok iğne batırılarak damar uçlarının özel ilaçlarla uyarılmasına ve böylelikle kan dolaşımını hızlandırmaya yarar. Duyarlı sinir uçlarının uyarılması, deri altında damar açıcı reaksiyon meydana getirir ve açılmış kılcal damar uçlarına verilen selüliti giderici ilaçlar doğrudan sorunlu bölgeye etki eder.
Elle lenfatik drenaj masajı: Parmaklarda yapılan masajla, biriken lenf ödeminin atılmasına ve dolayısıyla hem lenf hem de kan akımının düzenlenmesine yardımcı olup ciltte oluşan portakal kabuğu görüntüsünü yok etmede başvurulan bir yöntemdir.
Ultrason:
Bu yöntemle, ses dalgalarının kavitasyon etkisiyle selüliti parçalaması ve yağ depolarını azaltması sağlanır.
Kas simülatörü:
Bacak sarkmaları ve doku gevşemelerinin tedavisini yaparak bacağı biçimlendirir. Gevşemiş kasları sertleştirir.
Selülit masajı:
Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen tıbbi bir masajdır. Deri altı kan dolaşımını iyileştirerek damarların çapının daraltılması ve kanın bacaklardan düzenli olarak akmasını sağlar. Böylece bozuk kan dolaşımının yeniden düzenlenmesi, hücrelere daha iyi oksijen gitmesi ve toksit maddelerin vücuttan atılması sağlanır.
Masaj uygulamasını kolaylaştırmak ve etkinliğini artırmak için, özel olarak geliştirilmiş Celesse SenseActive Selülit Masaj Sistemini kullanabilirsiniz. Bu alet, sadece selülit probleminin görüldüğü bölgelere özel olarak tasarlanmış. Cellesse SenseActive yardımıyla, selülit tabakasına derinlemesine masaj yaparak, bir ay içinde vücudu yeniden şekillendirebilmek mümkün. Bu masaj aleti, kişisel kullanım için geliştirilmiş selülit giderme aletleri arasında en etkili yöntemlerden biri.
LPG:
Yeni bir cihaz olan LPG selülitli dokuyu mekanik bir baskıya uğratarak cilde yapışık yağ tabakalarının buradan ayrılarak daha düzgün dizilmelerini sağlar.
Selülit tedavilerinin gerçek anlamda etkili olmaları 15 veya 25 seansa bağlı olabilir. Fakat bütün bu yöntemler geri dönüşümlüdür. Yani bol bol su içmek, fazla yağlı beslenmemek, düzenli jimnastik yapmak bu tedaviler esnasında ve sonrasında uyulması gereken kurallardır.
Hemen bir jimnastik salonuna yazılın. Öncellikle eve çok uzak olmayan bir salonu tercih edin (Böylelikle gitmemek için uzaklığı bahane edemezsiniz). İsterseniz dans gibi eğlenceli ve zevkli bir aktiviteyi de seçebilirsiniz. Unutmayın selülitlerle başa çıkmanın en etkili yolu fiziksel aktivitedir. Jimnastik yaparken sorunlu uygun egzersizler seçebilirsiniz. Dar omuzlu ve geniş kalçalı insanların vücut dengelerinin sağlanmasında yüzme, vücut geliştirme ve streching gibi fiziksel aktiviteler yardımcı olacaktır.
Şehirde oturan insanlar kapalı yerlerde yaşamaya ve çalışmaya alışırlar. Bunun için en azından haftasonlarını açık havada geçirmeli, parkta koşuya çıkmayı ya da şehirde dışında yürüyüşler yapmayı alışkanlık haline getirmelidirler.
Beslenmenin önemi
Selülitlerle mücadelede bağırsak sisteminin düzenli olarak çalışmasını kontrol etmek ve beslenmeye özen göstermek de önemlidir. Yağsız et ve balık eti, bol bol meyve ve sebze, kepekli gıdalar, yoğurt yenilmesi tavsiye edilen besinlerdir. Günde en az 8 bardak su, iki bardak selülite karşı bitkisel çay içmek yararlı olacaktır. Ayrıca 10 dakika boyunca iki küçük kaşık at kestanesi kabuğunu kaynatarak elde edeceğiniz içecekten de yararlanabilirsiniz. Etkili ve kan damarlarını koruyucu olacaktır.
Selülitlerle mücadelede kola, kahve, çay, çok yoğun şeker içeren besinler de alınan gıdanın daha hızlı yağa çevrilerek depolanmasına yol açacağından tavsiye edilmez. Genç olmanız tehlikede olmadığınız göstermez.
Selülit ergenlik çağında başlar. Bu yüzden bluğ çağından itibaren regl döneminin düzenliliğini sağlamak ve saydığımız tüm selülitle mücadele yöntemlerini (jimnastik, beslenme...) yaşam tarzı haline getirmek selülitlerinizden kurtulmanız için yararlı olacaktır.